Halvorsen perser på trening: – Målet er fire seire i 2019

Kristoffer Halvorsen tok tidligere denne sesongen sin første proffseier i Sky-drakten. Nå vil han lære av Mark Cavendish for å ta enda flere.

– Det var deilig. Og jeg har jo brukt litt tid på det! Men jeg følte, hva skal man si, at det var litt forventet også. Jeg føler at jeg har tatt virkelig store steg denne sesongen, og et av målene mine var å få en god start på sesongen.

Det sa «Doffen» Halvorsen da TV 2 møtte ham i Abu Dhabi i forbindelse med UAE Tour.

Seieren i Jayco Herald Sun Tour i starten av februar, hans første for Team Sky og hans første som proff, har naturligvis gjort godt for en rytter som lever av å vinne spurter.

– Det er seire jeg blir målt på. Det er det eneste. Det må stå et ett-tall foran navnet mitt på resultatlistene. Jeg blir ikke målt på om jeg kan sitte og taue i tolv eller 15 mil. Det handler om å komme først over målstreken. Det er det som er viktig, slår han fast.

– Jeg har blitt bedre på å kommunisere

Den solide sesongstarten har gjort sitt til at han ikke er redd for å være åpen om hva målet for 2019-sesongen er.

– Målet er det samme som i fjor: fire seiere. Det er realistisk. Selvsagt håper man også på mer, men om jeg får til det, så skal jeg være fornøyd. Det største målet er at en av de er en WorldTour-seier. I tillegg er Tour of Norway også et stort mål, sier han.

Fjorårssesongen, som var hans første på øverste nivå, ga 45 rittdager, men ingen triumfer. En andreplass i Handzame Classic og fjerdeplasser i Abu Dhabi Tour og BinckBank Tour viste at han ikke var langt unna store resultater allerede i 2018, men Halvorsen var bare delvis fornøyd med sesongen sett under ett.

Etter 2018-sesongen har imidlertid det aller meste gått på skinner.

– Jeg har hatt veldig kontinuitet i treningen siden november. Ingen avbrudd. I tillegg har vi fått en ny trener, Conor Taylor, som passer meg litt bedre. Og jeg har hatt veldig god respons på den treningen jeg har gjort. Så det har fungert veldig bra, sier han.

– Hva er annerledes?

– Vi har kjørt litt flere intervaller. Og det har vært litt mer trening generelt. Og det første året er man gjerne også litt forsiktig. Nå har jeg blitt bedre på å kommunisere, og jeg har blitt litt tryggere. Så det hjelper mye.

– Jeg har mer kraft i bena

Syklister, som så mange andre idrettsutøvere, vil sjelden røpe for mye når det er snakk om testresultater - og data, men Halvorsen er klar på at tallene viser at det går riktig vei.

– Vi kjører aldri tester i Sky, men når man ser på tall og watt og sånt så er det bedre. På spurting spesielt. Jeg har kanskje 1200 watt over 20 sekunder. 1400-1500 watt over fem sekunder, kanskje. Men problemet mitt i hele fjor var å være i posisjon. 95 prosent av spurting handler om å være i posisjon til å kunne spurte. Man har kanskje to-tre spurtere som er et hakk over resten, og så har du 10-15 spurtere på nivået under. Og nesten alle de er like gode. Så det har vanvittig mye å si å være i riktig posisjon. Det er det det handler om, sier han.

– Men tolker jeg det riktig i at du har mer kraft i bena nå enn du har hatt før?

– Ja, jeg har mer kraft i bena enn jeg har hatt tidligere. Så får vi se om det kommer ut i løp.

– Han var forbildet

Halvorsen vil i år sykle flere av de samme rittene som han syklet i fjor, og heller ikke i år er det aktuelt med en såkalt «Grand Tour», et tre uker langt etappeløp.

– Jeg føler fortsatt at det er litt tidlig. Jeg blir jo, som jeg sa i stad, målt på å vinne. Jeg kunne selvsagt ha vært oppe der på noen etapper i en Grand Tour, men for meg er det enda viktigere å være god nok til å greie å vinne, forklarer han.

En som har vunnet mer enn de aller, aller fleste i Grand Tours, er Mark Cavendish.

33-åringen, som har slitt tungt med sykdom de siste to årene, har 30 etappeseirer i Tour de France, 15 i Giro d'Italia og tre i Vuelta a España. Ikke overraskende var derfor nettopp Cavendish en stor inspirasjon for Halvorsen i barndommen.

– Da jeg var liten var det alltid Cavendish som hadde de veldig fine linjene på slutten. Det er på en måte han som er forbildet, sier Halvorsen.

– Hva kan du lære av å se og følge med på Cavendish?

– Det er jo timingen jeg kan lære av. Den er så viktig. Spesielt da han var i form. Og så er han jo veldig rask også da!