TOK GULL: Therese Johaug gjorde slik Tomas Pettersson spådde, og vant 15-kilometeren med skibytte på suverent vis.
TOK GULL: Therese Johaug gjorde slik Tomas Pettersson spådde, og vant 15-kilometeren med skibytte på suverent vis. Foto: Hagen, Fredrik

Svensk kommentator: – Hvorfor sitter du der og lyver, Therese?

Svensk kommentator fnyser av Therese Johaugs påstand om at drømmen er å reise hjem fra Seefeld med medalje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har en drøm om å ta en indiviudell medalje. Klarer jeg det, er det mer enn godt godt nok for min del.

Det sa Johaug på pressekonferansen i forkant av dagens 15 kilometer med skibytte, som skistjernen fra Dalsbygda vant med ett minutts margin.

Sitatet har vakt oppsikt i Sverige.

«Eh ... hallo? Vent nå litt, snille Johaug. Forventer du virkelig at noen av oss skal tro ett ord av det du sier?», skriver Expressen-kommentator Tomas Pettersson under tittelen «Hvorfor sitter du der og lyver, Therese?».

Den frittalende svensken bruker Johaugs fenomenale statistikk denne sesongen som argument: 30-åringen har tross alt vunnet samtlige distanserenn hun har gått. Hun har i tillegg vunnet dem med en margin på 34 sekunder i snitt, ifølge Expressens utregning.

Pettersson mente at det rett og slett ikke var spenning i dagens VM-renn, en spådom han fikk rett i.

«Vi vet jo alle at du kommer til å forlate Seefeld med halve Østerrikes gullager i bagasjen, Therese», skriver kommentatoren.

– Jeg liker den inngangen

TV 2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad, konstaterer at publikum har mye større forventninger enn bare én Johaug-medalje i VM. Men han liker innstillingen hennes.

– At hun ønsker å forberede seg mentalt til at hvert eneste renn er en kamp, fortsetter å si det til seg selv og jobber bevisst med den inngangen, forteller om en målbevisst og seriøs utfordrer, slår Skinstad fast.

TV 2s langrennsekspert viser til noen av Norges tidligere VM-helters inngang til mesterskap.

– Bjørn Dæhlie sa at verdensmester er ikke noe du er, det er noe du har vært og kan bli. Kjetil André Aamodt sa at den neste er den beste. Så fort én konkurranse er over, er du videre på den neste, sier Skinstad.

– Målsettingen hennes er tullete lav, men jeg liker inngangen til mesterskapet. Det betyr at Therese forteller til seg selv at hun må gå alt hun orker, må gå et optimalt renn og må ha optimale ski. Jeg liker den måten å jobbe på. Det viser en offensiv innstilling, også i den forstand at hun må jobbe hardt. Det viser respekt overfor oppgaven og konkurrentene, fortsetter han.

At svenske Ebba Andersson var blitt syk og stod over 15-kilometeren, gjorde Johaug til en enda klarere gullfavoritt. Skinstad har tidligere vært ute og spådd dronningstatus i mesterskapet for jenten fra Dalsbygda.

– Dersom det ikke skjer noe spesielt, som sykdom, dårlige ski, stavbrekk eller andre uhell, så vinner Johaug tre individuelle VM-gull, sa han.

– Hvilket terningkast vil du gi Johaugs VM dersom hun kommer hjem med én VM-bronse?

– Da vil jeg gi mesterskapet terningkast to for hennes del, svarte han.

Johaug advarte

I dag gjør Johaug VM-comeback etter dopingdommen. Forrige internasjonale mesterskap hun gikk, var VM i Falun i 2015. Der ble hun «VM-dronning» med tre gull, inkludert stafetten.

På pressekonferansen prøvde hun å dempe de enorme forventningene til seg selv.

– Jeg har vært i dette gamet i så mange år, og vet skal man skal ha flaks og alt må gå din vei for å klare å stå øverst. Mesterskap er mesterskap. Folk hever seg og har lyst til å gå fort. På en annen side skjønner jeg forventningene til meg etter det jeg har gjort denne sesongen. Men det er ikke bare for meg å hente de gullmedaljene. Det skal gjøres en j*** jobb i forkant, sa hun.