LOJAL: Martin Johnsrud Sundby vil ikke tette luken om en nordmann river seg løs på 30 km med skibytte.
LOJAL: Martin Johnsrud Sundby vil ikke tette luken om en nordmann river seg løs på 30 km med skibytte. Foto: Hagen, Fredrik

Sundby er forberedt på å ofre egne gullsjanser igjen

Men veteranen vil gjøre alt for å havne i samme posisjon som Simen Hegstad Krüger gjorde i OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I OL i Pyeongchang for ett år siden hadde Martin Johnsrud Sundby en alle tiders mulighet til å ta sitt første individuelle mesterskapsgull.

Etter 26 av 30 kilometer lå Sundby i tetgruppen sammen med blant andre Simen Hegstad Krüger, Dario Cologna, Alex Harvey, Maurice Manificat og Hans Christer Holund. Johannes Høsflot Klæbo, den beste spurteren i feltet, var hektet av.

Fire kilometer før mål rykket Krüger. Lyn-gutten så seg aldri tilbake. Sundby og Holund vegret seg fra å tette luken. De ønsket at de utenlandske konkurrentene skulle gjøre grovjobben. Det skjedde aldri. Harvey og Cologna hadde ikke nok krefter til å ta opp kampen mot Krüger.

Da Sundby omsider forsøkte å rykke fra de andre var det for seint. Forspranget til Krüger var for stort. Sundby gikk inn til OL-sølv, fattige åtte sekunder bak Krüger.

– Vil alltid være fristende å tette luken

Sundby er forberedt på et lignende scenario også i dag.

– Vi kommer nok til å følge den samme strategien som i fjor. Det lyktes vi bra med. I store grad er det Nossum som bestemmer retningslinjene for hvordan han vil ha det, men en uskreven regel i laget er at man ikke tetter luken hvis en lagkamerat rykker.

– Men er det ikke fristende å tette luken og ta gull?

– Det vil det alltid være. Jeg må sørge for at det er jeg som får den luken og at de andre må ligge å bremse. Men jeg hadde gjort akkurat det samme i morgen som jeg gjorde i OL. Det vil alltid være fristende å tette luken, men der tror jeg at jeg skal forholde meg lojal resten av karrieren, sier han.

– Er det ikke en individuell idrett?

– Vi går med Norge på brystet. Det er en individuell idrett, men det aller viktigste er at vi som nasjon og lag gjør det bra. Det var aldri noe tvil underveis i fjor. Det kommer heller ikke til å være noe tvil i om det samme scenariet skjer igjen. Jeg må sørge for å være smartere og tidligere ute enn de andre. Jeg må tørre å gå litt før, sier han.

Emil Iversen har planer om å ligge i tet for å slippe å komme i dilemmaet Sundby opplevde i OL.

– I første omgang er jeg mest innstilt på at jeg ikke må slippe noen luker slik at jeg må bremse. Om det kommer noen nordmenn frem skal jeg ikke dra opp, men hvis man er der selv er det greit, sier Iversen.

Klæbo har ingen planer om noen solostunt underveis på 30-kilometeren.

– Vi skal prøve å få en norsk mann til å vinne i morgen. Det er viktig. Jeg holder gjerne igjen for at en lagkompis skal stå på pallen, men jeg kommer nok ikke til å dra uansett om det er en nordmann i front eller ikke, sier Klæbo.

Mener Sundby er gull-outsider

TV 2-ekspert Petter Northug holder Sundby som en outsider til gullet på dagens distanse. Den abdiserte skikongen forteller at det er vanlig at man bremser feltet dersom en lagkamerat får en luke.

– Hvis man ser at en lagkamerat får en luke på feltet blir det ofte at man bremser litt. Det skjedde på 30 km med skibytte under VM i Val di Fiemme. Da var det Sundby som fikk luke. Jeg og Sjur Røthe bremset feltet. Sundby fikk vel nesten 25 sekunder. Da vet man at utlendingene må sette opp farten, sier Northug.

– Er man alltid lojal mot taktikken?

– Stort sett forholder løperne seg til retningslinjene. Det er en fordel å ha et sterkt lag, som Russland og Norge. Da kan man ha folk fremme i teten som er gode nok til å holde unna. I Val di Fiemme ble det en suksess. Vi fikk to på pallen. I Pyeongchang fikk løperne etter hvert gå for egne muligheter, men da var det nesten avgjort, sier han.