Blir tidenes eldste Premier League-manager: – Han er avhengig av fotball

Lørdag passerer Crystal Palace-manager Roy Hodgson avdøde Sir Bobby Robson og blir tidenes eldste Premier League-manager.

Se høydepunkter fra Roy Hodgsons karriere i videovinduet øverst!

Når Roy Hodgsons Crystal Palace entrer gressteppet på Leicesters King Power Stadium lørdag, markerer det en milepæl i Premier League-historien. Aldri før har et lag blitt ledet av en eldre manager.

Hodgson går forbi avdøde Sir Bobby Robson på listen, en mann som var 71 år og 192 dager da han ledet Newcastle for siste gang i 2004. Hodgson slår den rekorden med seks dager når han setter seg på benken lørdag.

Hodgsons rekord betyr at Crystal Palace-managere nå innehar rekorden for både yngste og eldste Premier League-manager gjennom tidene. Italienske Attilio Lombardo ble den yngste, da han 32 år og 67 dager gammel ledet London-laget i mars 1998.

Se Leicester-Crystal Palace lørdag fra 18.00 (kampstart 18.30) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

– Han er avhengig av fotball

En av de som kjenner Hodgson aller best er tidligere Fulham-kaptein og TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland. Hangeland spilte under Hodgson i både Viking og Fulham. Han er ikke overrasket over at gamletreneren fortsatt holder det gående.

– Jeg trodde faktisk han kom til å holde det gående fortsatt, men det begynner å handle om helse. Mannen er avhengig av fotball, selv om han en gang sa til meg at kampene var 90 minutter med lidelse.

– Han mistrives når han står på sidelinjen, men jakter hele tiden følelsen av å lykkes. Han er litt som meg, som var mer glad i det daglige arbeidet på feltet enn kampene.

Hangeland beskriver Hodgson som en gentleman og en perfeksjonist.

– Han er en mann på evig jakt etter perfeksjon. Først og fremst på det kollektive, men også hos individuelle spillere. Det som driver ham er jakten på den perfekte kampen.

– Han har en kunnskap og en formidlingsevne som var på et helt annet nivå enn noen annen manager jeg hadde, og særlig hadde han kunnskap om forsvarsspill.

Den tidligere forsvarskjempen forteller om en manager med et ekstremt fokus på selv den minste detalj.

– Hodgson kunne bruke ti minutter på å snakke om en enkel situasjon der en forsvarsspiller ble vendt bort av spissen. Han snakket ekstremt detaljert om kroppsposisjonering, fart også videre. Det kunne virke unødvendig langt helt til du forstod at det faktisk ville virke.

Vært manager i over førti år

Hodgson startet trenerkarrieren helt tilbake i 1976 da han tok over svenske Halmstad. Etter to år som assistent, og fire måneder som manager i Bristol City på starten av åttitallet, var det ikke før i 1997 at Roy Hodgson returnerte til England og Blackburn. Blackburn ble også Hodgsons første jobb i Premier League.

Siden den gang har han vært innom Fulham, Liverpool og West Bromwich i Premier League, i tillegg til blant annet Viking utenfor England. Fra 2012 til 2016 var han landslagstrener for England, og siden september 2017 har han vært manager for barndomsklubben Crystal Palace. Kun Sam Allardyce og Mark Hughes har ledet flere Premier League-klubber enn Hodgson.

Trofeer er det ikke blitt alt for mange av for Hodgson, men han har vunnet både den svenske og den danske serien som manager, i tillegg til den sveitsisk supercupen. I tillegg har han ledet både Inter og Fulham til finaler i europacup.

Fem ganger har Hodgson blitt månedens manager i Premier League, forrige gang tilbake i 2010. I 2010 ble han også kåret til LMA Manager of the Year av sine managerkolleger.

Fire i topp ti fortsatt aktive

Blant den eldre garde er det ikke bare Hodgson som fortsatt er aktiv manager i Premier League. Faktisk er fire av de ti eldste Premier League-managerne gjennom tidene fortsatt aktive.

Den som følger Hodgson nærmest er Cardiff-manager Neil Warnock. Han er et drøyt år yngre enn det Sir Alex Ferguson, som er tidenes tredje eldste Premier League-manager, var da han ledet sin siste Manchester United-kamp. Også managerne på niende- og tiendeplass, Claudio Ranieri og Manuel Pellegrini, holder det gående i henholdsvis Fulham og West Ham. Alle de tre var i aksjon med sine lag fredag.

Tidenes eldste Premier League-manager Alder Dato Manager for Motstander
Roy Hodgson 71 år og 198 dager 23. februar 2019 Crystal Palace Leicester City
Bobby Robson 71 år og 192 dager 28. august 2004 Newcastle United Aston Villa
Alex Ferguson 71 år og 139 dager 19. mai 2013 Manchester United West Bromwich Albion
Neil Warnock 70 år og 83 dager 22. februar 2019 Cardiff City Watford
Guus Hiddink 69 år og 189 dager 15. mai 2016 Chelsea Leicester City
Arsène Wenger 68 år og 203 dager 13. mai 2018 Arsenal Huddersfield Town
Dick Advocaat 68 år og 6 dager 03. oktober 2015 Sunderland West Ham United
Harry Redknapp 67 år og 335 dager 31. januar 2015 Queens Park Rangers Stoke City
Claudio Ranieri 67 år og 125 dager 22. februar 2019 Fulham West Ham United
Manuel Pellegrini 65 år og 159 dager 22. februar 2019 West Ham Fulham

 

Lik TV 2 Sporten på Facebook