HAR SLUTTET: Teknikktrener Stefan Kornberger (til høyre) er ikke lenger en del av seniorlandslaget.
HAR SLUTTET: Teknikktrener Stefan Kornberger (til høyre) er ikke lenger en del av seniorlandslaget. Foto: Helge Mikalsen/VG

Sluttet etter uenighet med Kristoffersen

Norges teknikktrener sluttet etter en uenighet med Team Kristoffersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teknikktreneren for det norske alpinlandslaget, Stefan Kornberger, har sluttet etter uenighet med landslagsstjernen Henrik Kristoffersen (24) og teamet rundt ham.

Landslagssjef Christian Mitter bekrefter overfor TV 2 at Kornberger sluttet på grunn av Kristoffersen.

– Det var en utfordring med noen utøvere. Han (Kornberger, journ. anm) står for noen ting. Han står for fellesskapet, hardt arbeid og var en kar som var med i åtte år. Det er ikke på grunn av for hardt eller for mye arbeid at han sluttet, sier landslagssjefen til TV 2.

– Du sier noen utøvere, er det Henrik?

– Ja, det er Henrik, bekrefter han.

Utfordrende å kommunisere med

TV 2 vet at det hele toppet seg i Kitzbühel-uken, da det oppsto en opphetet diskusjon mellom pappa Lars Kristoffersen og teknikktrener Stefan Kornberger. Det førte til at teknikktreneren umiddelbart pakket sakene og forlot landslaget.

Kornberger sluttet på dagen, og er nå med juniorlandslaget til VM. Sent søndag kveld bekrefter han at det var en diskusjon med Lars Kristoffersen.

– Det har vært utfordrende å kommunisere med Kristoffersen (Team Kristoffersen, journ. anm). Jeg hørte hva Christian Mitter sa, at det var en uenighet med Kristoffersen. Det stemmer, sier Kornberger til TV 2.

– Hva er grunnen til at du sluttet?

– Jeg sluttet ikke bare som Kristoffersens trener, men som lagets. Jeg har jobbet for forbundet i åtte år, så jeg kjenner til systemet. Det er alltid vanskelig å ha den beste slalåmkjøreren på laget, samtidig som du har ansvar for tre andre karer som er rundt topp ti. Det er viktig å kommunisere og forstå avgjørelser. Det er mange måter å oppnå suksess som alpinist på. Vi har selvfølgelig alle et ansvar, og det inkluderer også meg, svarer han.

– Er du ferdig på landslaget for godt, eller kommer du tilbake hvis ting endrer seg?

– Jeg er helt tilfreds med den avgjørelsen jeg har tatt. Jeg mente at det var riktig tidspunkt å dra den dagen. Vi er nødt til å se det an og ha noen samtaler med Christian Mitter og Claus Ryste. Det trengs også litt tid til å reflektere og se ting fra utsiden.

TV 2 har vært i kontakt med pappa Lars Kristoffersen og konfrontert ham med Mitters uttalelser. På det nåværende tidspunkt ønsker ikke Henrik eller Lars Kristoffersen å uttale seg om denne saken.​

– Fullt åpen for andre ting

Mitter er klar på at de vil skape verdensmestere på landslaget, men understreker at de også må tenke på morgendagens utøvere.

– Det er noen få ting som er veldig viktig for oss. Det er blant annet fellesskap. Det betyr ikke at vi skal samle 16 stykker på én samling, men at de som har en landslagsplass og er gode nok til å utvikle seg, får være med. Det er viktig for oss at de får prøve seg i verdenscup og at vi også om ti år også noen resultater, sier Mitter.

– Det vi står for, er felleskap og utviklingen av et helt lag. Det betyr ikke at vi skal utvikle noen håpløse caser, følger han opp.

– Hva skjer videre med Henrik, vil han være en del av landslaget?

– Det vet jeg ikke.

– Hva som skjer videre med Henrik – jeg er fullt åpen for andre ting for å løse denne utfordringen. Da får vi se hva det blir, fortsetter Mitter.

– Vil han få beskjed om at han ikke får lov til å være med på laget?

– Få lov eller ikke – det er ikke en diskusjon om det. Vi har to oppgaver: Vi vil vinne så mange skirenn som mulig individuelt, men har også en oppgave i å utvikle norsk alpint på herresiden. Der synes vi den beste måten er gjennom fellesskapet, å bygge et lag og samle kunnskap, svarer han.

– Hirscher er helt alene

Denne sesongen har Kristoffersen trent med Leif Kristian Nestvold-Haugen, ettersom de er de eneste som kjører både slalåm og storslalåm.

– Hvordan har det vært å være så få?

– Nei, jeg vet ikke. Hirscher er helt alene, Shiffrin er helt alene, og Vlhova er helt alene, sa Kristoffersen etter søndagens skuffende åttendeplass.

– Er det modellen som fører til suksess?

– Det vet jeg ikke. For noen funker det, for noen funker det sikkert ikke. Det vet jeg ikke. Det har jeg ikke peiling på. For dem funker det tydeligvis, men for alle funker det ikke. Jeg og Leif har vært veldig bra, svarte han.

Stormfull fortid

Kristoffersen har de siste årene hatt et konfliktfylt forhold til både Norges Skiforbund og landslagskollegene.

I juni 2017 fikk han ikke lov til å trene med landslaget etter at han ikke skrev under på utøverkontrakten.

Da avtalen til slutt ble skrevet under i juli, måtte Kristoffersen likevel fortsette å trene alene frem til 1. oktober. Den gang bekreftet TV 2s kilder at Kristoffersen var upopulær blant lagkameratene.

– Vi har reagert på oppførselen til Henrik (Kristoffersen) rundt spilleregler. Vi har veldig satte spilleregler. Mer enn det har jeg ikke så mye å si, bekreftet Aleksander Aamodt Kilde i et intervju NRK.

Det kom etter at Kristoffersen gikk til sak mot Skiforbundet, fordi han krevde retten til å ha sin egen sponsor på hjelmen.

Året før måtte Kristoffersen be lagkameratene om unnskyldning og forbedre egen oppførsel for å få fortsette på landslaget, etter at han kritiserte dem for manglende støtte i sponsorkonflikten med forbundet i et NRK-intervju.