HERJET: Johannes Thingnes Bø.
HERJET: Johannes Thingnes Bø. Foto: Andrea Solero

Thingnes Bø traff 20 av 20 og tangerte Bjørndalen

Johannes Thingnes Bø var helt suveren på torsdagens 15 kilometer i sprengkulden i kanadiske Canmore. Han tok sin 12. seier for sesongen og tangerte Ole Einar Bjørndalens norske rekord. Vetle Sjåstad Christiansen kapret andreplassen og sikret dobbelt norsk.

Johannes Thingnes Bø skjøt full hus på første skyting, og fulgte opp med fem av fem på andre. På første liggende traff verdenscuplederen igjen alle blinkene. Han leverte nok en feilfri på siste skyting, og med 20 treff av 20 mulige var seieren aldri truet.

Thingnes Bø cruiset inn til sin 12. seier for sesongen, noe som er en tangering av Ole Einar Bjørndalens norske rekord.

Rekorden tilhører til Frankrikes superstjerne Martin Fourcade, som hadde 14 triumfer i 2016/17.

– Det var et vanvittig bra løp. Jeg tenkte på å ta løpet som trening. Det var ikke et løp jeg ville vinne. I dag prøvde jeg å gjøre ting enkelt og rolig. Jeg gikk bare to runder i front selv, og hang på folk i tre runder. Jeg åpnet nok litt for hardt og måtte roe ned litt på runde to og utover. Men 20 treff i denne kulden her er jo et superløp, slo Johannes Thingnes Bø fast overfor NRK etter maktdemonstrasjonen.

Alt ligger an til at Thingnes Bø blir Norges første sammenlagtvinner i skiskyting siden storebror Tarjei Bø gjorde det i 2011.

– Det er fantastisk at han kommer hit og treffer 20 av 20. Helt utrolig, og for et løp av Johannes, sa NRK-ekspert Ola Lunde om Thingnes Bøs prestasjoner i sprengkulden.

Vetle Sjåstad Christiansen bommet to ganger, men gikk svært fort i sporet og hang lenge med i teten. Langrennstiden var bare 31 sekunder bak Thingnes Bøs fart i sporet. Han kapret andreplassen, 2.10,2 bak sin suverene landsmann, og sikret dermed dobbelt norsk i Canada.

– Jeg vet visste at Johannes kom til å åpne hardt, så det gjaldt bare for meg å gå mitt eget løp og forsøke å henge meg på Johannes. Jeg hadde mer enn nok med å henge på, så det var lite taktikk. Men det var en god laginnsats for oss, med nummer en og to på samme rom, sa Christiansen, som er romkamerat med vinneren Thingnes Bø på utøverhotellet i Canada.

Lars Helge Birkeland bommet én gang og var på pallen ut fra siste skyting. Men det gikk ikke fort nok i sporet, og han havnet like utenfor pallen over målstreken på en fjerdeplass.

Birkeland var 2.45,9 bak Bø i mål, og ti sekunder bak Alexandr Loginov på tredje.

– Jeg er veldig fornøyd med plasseringen og 19 treff. Jeg har vært her to ganger før og har egentlig bare dårlige minner her. Så det var skikkelig bra å snu det, sa Birkeland til NRK etter fjerdeplassen.

Erlend Bjøntegård ble nummer 16, Henrik L'Abee-Lund nummer 51 og Johannes Dale endte på 66. plass.

Dagens renn var kuttet ned til 15 kilometer, mot 20 kilometer normalt, på grunn av kulden i Canmore. Under torsdagens renn viste gradestokken minus 16 grader. Tidligere på dagen var det hele 20 minusgrader.

Straff for bom på standplass var også redusert fra ett minutt til 45 sekunder i tilleggstid på grunn av den bitende kulden. På grunn av de lave temperaturene er stafettene blitt framskyndet fra lørdag til fredag, mens sprinten går lørdag.

Martin Fourcade og Tarjei Bø var blant utøverne som stod over verdenscuprennene i Canada. Fourcade har gitt opp håpet om å ta sin åttende strake verdenscuptittel.