Fikk selv råd av Ferguson – nå hyller Deila Solskjærs pressekonferanser

– Fantastisk, sier Ronny Deila om Ole Gunnar Solskjærs måte å håndtere press på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Fulham-Manchester United lørdag fra 13.00 (kampstart 13.30) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Ole Gunnar Solskjær mottar i disse dager enorme mengder skryt for måten han har forandret Manchester United på.

Lørdag kan han løfte laget inn i topp fire for første gang siden han overtok ansvaret etter José Mourinho i desember. Det er ikke bare for lagets prestasjoner på banen nordmannen har høstet lovord.

Se Solskjærs første pressekonferanse som Manchester United-manager i vinduet øverst!

Hans positive væremåte, smilene og en ny form for retorisk tilnærming til managerjobben i gigantklubben er blant elementene som dras frem når Solskjærs kandidatur nå blir sterkere og sterkere med tanke på permanent ansettelse på OId Trafford.

Blant annet pressekonferansene, der hans forgjenger ofte kunne fremstå som mutt, sur og med et behov for å fremheve seg selv, er en helt annen verden med den norske 45-åringen i sjefsstolen. Nå vanker det skryt fra en annen rutinert norsk fotballtrener.

– Når Ole Gunnar er i den posisjonen han er, så snakker han for millioner av mennesker. Det er ekstremt. Det blir som en politiker. Da må du utstråle trygghet og du må utstråle tro. Du må få fansen til virkelig å ha tro på klubben og prosjektet. Det gir igjen også mye til spillerne dine, og derfor er pressekonferansene utrolig viktige, spesielt ute i Europa der det er så mange kamper.

– Jeg synes han har vært helt fantastisk, fordi han har klart å ufarliggjøre ting. Han har kommet inn med et smil, og han ser ut til å trives i rollen. Spillerne slapper av og gleder seg til hver eneste dag. Han utnytter situasjonen rundt det som hadde skjedd under Mourinho på en fantastisk måte, sier Ronny Deila.

Midtbanespiller Nemanja Matic bekrefter Deilas observasjoner.

– Solskjær er alltid positivt. Han gir oss selvtillit, og jeg liker å spille for ham, sier Matic til Premier League Productions.

– Er han likedan med dere, som på pressekonferansene?

– Ja, men når vi ikke spiller bra, da smiler han ikke. Han kan være streng. En manager må også si fra når vi ikke gjør tingene riktig. Han er bra for oss, konstaterer serberen.

– Helt ekstremt
Vålerenga-sjefen vet hva han snakker om, og var selv trener i en av Storbritannias største klubber da han mellom 2014 og 2016 hadde managerjobben i Celtic. Da ble han blant annet konfrontert av Sir Alex Ferguson, en mann som har for vane å studere pressekonferanser over hele verden. Rådet og tilbakemeldingen Deila fikk var at skotten kunne observere at nordmannen i motgang ikke utstrålte nok tro og vinnervilje i slike settinger. Nå er Vålerenga-sjefen spent på den delen av Solskjærs managertilnærming.

– Neste kapittel kommer når det kommer til å være motgang. Det er da en vokser sammen. Det kommer ikke bare solskinnsdager, men også tap. Det er når man ser hvordan han takler de forskjellige situasjonene, de forskjellige menneskene og det trykket, at man ser og lærer mer, sier Deila.

– Du hadde ti millioner fans ute i verden som heiet på Celtic. Går det an å forberede seg på det når du sitter der? Kan han forberede seg på dette?

– Ole Gunnar vet hva Manchester United er for noe. Det er veldig få som skjønner hvor svært dette her er. I fotballverden er det topp to-tre klubber i verden med tanke på størrelse. Jeg kan ikke se andre nordmenn som har hatt noen større jobb enn dette uansett hva vi snakker om. Det er helt ekstremt å forberede seg til det trøkket, sier Deila.

– Nå har han ansvar for alt
Til tross for at Solskjær i løpet av sin spillerkarriere vant seks ligatitler, to FA-cuppokaler og en Champions League-tittel med Manchester United, og spilte Premier League-fotball fra 1996 til 2007, mener Deila at forberedelse han må gjennomgå før hver eneste opptreden i dag er av en betydelig større grad.

– Gjennom karrieren sin har han hatt noe trøkk, men nå har han ansvar for alt. Alt som gjenspeiler og står rundt United, rundt sport, blir hentet rett mot hans navn. Det kan du ikke forberede deg på. Men fy søren hvor heldig han er, som får oppleve det. Det kommer han til å lære mye av, sier Vålerenga-sjefen.

– Det å ha vært i Cardiff er en kjempefordel
Deila fikk Celtic-jobben etter suksess i Norge og Tippeliga-triumf med Strømsgodset i 2013, men til tross for to strake ligatitler i Skottland, ble det kun to sesonger i Glasgow. Av andre nordmenn som har forsøkt seg som manager på de britiske øyer, har heller ikke Solskjærs Cardiff-nedtur med nedrykk i 2014, Ståle Solbakkens drøye halvår i Wolves i 2012/13 og Henning Bergs 57 dager som Blackburn-sjef høsten 2012 vært med på å rette opp inntrykket av norske managere etter at Egil «Drillo» Olsen også mislyktes i sin eneste sesong i engelsk fotball som Wimbledon-sjef i 1999/00.

– Du må sette det litt i perspektiv. Det er ingen svensker eller dansker som har gjort det noe bra her, så det er nesten ingen skandinaver som har vært der. Jeg er den fra Skandinavia, ved siden av Sven-Göran Eriksson, som har vært lengst i Storbritannia. Jeg var der i to år. Ja, jeg gjorde ting som ikke var fantastisk, men jeg gjorde også veldig mye bra ting. Spørsmålet er hvordan vi klarer å få kulturen vår til å nærme seg den engelske, sier Deila, og fortsetter.

– Det er to helt forskjellige måter å lede på. Da må du være der for å oppleve det. Det handler om hvordan du skal tilnærme deg kulturen. Det er ikke dermed sagt at du er en dårlig trener selv om du ikke lykkes i England. Det å ha vært i Cardiff er en kjempefordel når Solskjær går inn i Manchester United, fordi han har vært der. Da vet han hva han skal gjøre bedre neste gang. Det er også fordelen jeg har, fordi jeg har vært to år der. Hvis jeg får sjansen en gang til, vet jeg i hvert fall hva jeg skal gjøre nå, og jeg vet hva jeg kommer til, sier Vålerenga-sjefen.

PS! Fredag morgen holder Ole Gunnar Solskjær nok en gang pressekonferanse forut for helgens Premier League-runde. Den ser du først på MUTV - direkte på TV 2 Sumo 24/7 - og på tv2.no fredag formiddag!