BEKLAGER: Gian Franco Kasper mener det var feil å tolke uttalelsene bokstavelig.
BEKLAGER: Gian Franco Kasper mener det var feil å tolke uttalelsene bokstavelig. Foto: Georg Hochmuth

Kasper beklager uttalelser i sjokkintervju

FIS-sjefen legger seg flat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper, satte sinnene i kok etter kontroversielle uttalelser om miljøvern og diktaturer.

Bakgrunnen for harmen er uttalelsene den sveitsiske FIS-president Gian Franco Kasper kom med til avisen Tages-Anzeiger.

I intervjuet erkjenner 75-åringen, som har ledet FIS siden 1998 og vært med i IOC, at vestlige land ikke vil arrangere OL, men at i diktaturer kan slikt avgjøres uten å spørre folket. Når han blir spurt om han tolererer brudd på menneskerettighetene, kommer han med et av svarene som har hevet øyenbryn over hele Europa:

– Det er bare det at det er lettere for oss i diktaturer. Sett fra forretningssiden, sier jeg: Jeg vil bare være i diktaturer, jeg vil ikke krangle med miljøvernere.

Nå legger Kasper seg flat.

– Nylig kom det frem en sak med kontroversielle uttalelser fra meg i sveitsiske medier. Jeg vil beklage disse uttalelsene. Det var ikke meningen at de skulle tas bokstavelig, men det kom ikke frem i artikkelen. Jeg tar fullt ansvar for denne misforståelsen og er lei meg for at det har tatt oppmerksomhet fra utøverne som skal konkurrere, sier han til FIS' hjemmeside.

Skipresident Erik Røste synes det er bra at Kasper trekker uttalelsene.

– Slik det kom frem i går var det ikke mulig å dele de synspunktene. Samtidig har han i dag kommet med en uforbeholden beklagelse. Det var klokt og nødvendig, sier Røste.

Landslagssjef Vidar Løfshus er blant dem som reagerer sterkt på det Kasper ble sitert på.

– Det var mildt sagt oppsiktsvekkende uttalelser. Alle vet hva jeg mener om Kasper. Vi er ikke bestevenner, og det kommer vi heller aldri til å bli. Prosessene rundt Kasper er så uryddige at det får noen andre rydde opp i, sier Løfshus til TV 2.