FIS-president Gian Franco Kasper vekker harme metter et nytt intervju.
FIS-president Gian Franco Kasper vekker harme metter et nytt intervju. Foto: Georg Hochmuth

Ski-topps uttalelser vekker avsky:

– Hva blir det neste, at han hyller Mussolini?

Presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper, setter sinnene i kok etter kontroversielle uttalelser om miljøvern og diktaturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Så lenge 75-åringen sitter bak spakene spøker det for FIS' omdømme. Nå er det på tide at han takker for seg, slår TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad fast.

– Få inn friskt blod i FIS med en eneste gang. Jeg tror ikke internasjonale sponsorer blir veldig fristet til å gå inn i internasjonal langrenn med en leder som kommer med sånne type uttalelser. Kanskje pengesterke firma fra diktaturer ønsker det, sier Mads Kaggestad.

Bakgrunnen for harmen er uttalelsene den sveitsiske FIS-president Gian Franco Kasper har kommet med til avisen Tages-Anzeiger.

Foretrekker diktaturer

75-åringen, som har ledet FIS siden 1998 og vært med i IOC, erkjenner at vestlige land ikke vil arrangere OL, men at i diktaturer kan slikt avgjøres uten å spørre folket. Når han blir spurt om han tolererer brudd på menneskerettighetene, kommer han med et av svarene som har hevet øyenbryn over hele Europa:

– Det er bare det at det er lettere for oss i diktaturer. Sett fra forretningssiden, sier jeg: Jeg vil bare være i diktaturer, jeg vil ikke krangle med miljøvernere.

Mads Kaggestad.
Mads Kaggestad. Foto: Ruud, Vidar

I et intervju preget av sarkasme og ironi i svarene, sier han at han setter grensen ved å arrangere OL i land der befolkningen sulter.

– Der trekker jeg grensen. Om Qatar annonserer sitt kandidatur til OL i morgen, da er jeg imot.

– Har du flere skrupler enn de som arrangerer VM i fotball og sykling der? spør intervjueren.

– Jeg bryr meg ikke om politikk, I Qatar er det rett og slett for mye sand over snøen, er 75-åringens svar.

Klimaskeptiker

Kasper er også klimaskeptiker. Han snakker om den «såkalte» globale oppvarmingen og mener det ikke finnes bevis for den. Minusgradene under OL i Pyeongchang tar han til inntekt for sitt syn. At skistedet Adelboden sliter, avfeier han med at det alltid har vært både varme og kalde vintre.

– Hva blir det neste? At han hyller Mussolini?
Mads Kaggestad

– Kasper er jo kjent for å komme med en del kontroversielle uttalelser før. Han er etter min mening et klassisk eksempel på en idrettspamp. Når det gjelder dette med klimatrusselen så er det godt nok dokumentert og mot linjen til Norges Skiforbund. Kasper får lov til å mene hva han vil om dette, men de fleste er vel enige om at global oppvarming sannsynligvis stammer fra forurensing, sier Kaggestad, før han fortsetter:

– Det som jeg synes er verst i intervjuet han gir, er at han sier at han foretrekker diktaturer. Han foretrekker land som bryter menneskerettigheter som den foretrukne arenaen for idretten. Det er nesten ikke til å tro, og det er skammelig hvis han er sitert riktig på det. Det beviser bare min forutinntatte holdning om at han er en del av idrettspampene som kun tenker på penger og makt, sier han.

– Hva blir det neste? At han hyller Mussolini, spør Kaggestad retorisk.

– Stinker av meningene

Petter Skinstad mener Kasper til stadighet sørger for å opprettholde det negative inntrykket folk flest har av internasjonale forbund og idrettsledere i fremtredende posisjoner.

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

– Kaspers mange utspill gjør dessverre at forkortelsen til det internasjonale skiforbundet (FIS) stemmer på en prikk. Det stinker rett og slett av Gian Franco Kasper og meningene hans, sier Skinstad og ramser opp eksempler:

– Tidligere har han sammenliknet kampen mot statsfinansiert, russisk doping med jødeforfølgelsen under andre verdenskrig, selv om han riktignok unnskyldte seg for dette i ettertid. Samtidig var han tidlig ute med å kreve fire års utestengelse av Therese Johaug, uten å selv løfte så mye som en finger i den faktiske kampen mot doping.

​For Skinstad finnes det bare én løsning:

– Tatt i betraktning hvilke utfordringer idretten generelt og kanskje vinteridrett spesielt står ovenfor, er jeg ikke i tvil om at FIS som organisasjon ville fått det betydelig bedre om Kasper takket for seg. Både mannen og meningene hans hører hjemme på museum - til skrekk og advarsel.