supertalentet etter nm-sølv:

– Man skal aldri være fornøyd hvis man ikke har vunnet

Lotta Udnes Weng vant overraskende NM-sprinten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Video med tillatelse fra NRK

Lotta Udnes Weng (22) gikk til topps på kvinnenes sprint i NM.

Det var ventet at finalen skulle bli en duell mellom Maiken Caspersen Falla (28) og kometen Kristine Skistad Stavås (19).

Begge tok seg lett til finale.

I finalen fulgte de hverandre som skygger - bakerst i feltet.

– Hadde ikke ventet dette

Det utnyttet Weng. Hun holdt unna på oppløpet.

– Det var j.... gøy, for å si det sånn. Jeg er fornøyd, for jeg ventet ikke dette etter den prologen, sa Weng til NRK etter målgang.

Weng ble nummer 12 i prologen, over ni sekunder bak Falla. Nå er hun etter alle solemerker klar for VM-sprinten.

– Jeg er ikke trygg på plassen, men jeg føler jeg bør være i troppen nå, sier Weng til TV 2.

Skistad ble nummer to, mens Falla kapret 3. plassen. Tiril Udnes Weng ble nummer fire.

TOPP TRE: NM-favoritt Maiken Caspersen Falla (.h.) og endte på tredjeplass i sprintfinalen fredag. Vinner er Lotta Udnes Weng (i midten) og Kristine Stavås Skistad ble nummer to. (t.h.)
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOPP TRE: NM-favoritt Maiken Caspersen Falla (.h.) og endte på tredjeplass i sprintfinalen fredag. Vinner er Lotta Udnes Weng (i midten) og Kristine Stavås Skistad ble nummer to. (t.h.) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Glohet VM-kandidat

Det ble i det hele en svært merkelig finale. Falla rotet seg tidlig bort og brukte mye krefter på å avansere i feltet.Skistad bommet også på taktikken underveis, men viste prov på en enorm topphastighet på oppløpet.

– Hadde jeg bare hengt med, og ikke surret bak i feltet, så kunne det gått, sier Skistad til TV 2.

Hun mener en taktisk feilvurdering stod i veien for seieren.

– Ja, jeg regnet med å komme opp bakfra i den første nedoverbakken, men det skjedde ikke. Så kom folk rundt, det ble trangt og så surret jeg bak der. Det var synd, men jeg viser jeg er med, sier 19-åringen.

Nå har hun på kort tid sikret seg gull i junior-VM og NM-sølv.

– Hva skal man si, det er morsomt å gjøre det bra, smiler supertalentet, som etter alt å dømme har sikret seg VM-billetten.

– Hun er en glohet kandidat til VM, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Ikke fornøyd

Dermed trenger hun heller ikke å gå i Lahti neste helg, for nå er planen å forberede seg til Seefeldt.

– Det blir vel å komme seg hjem og få trent godt nå, og komme i bedre slag enn i dag, sier hun.

– Du er ikke fornøyd?

– Det er bra å være her, men man skal aldri være fornøyd hvis man ikke har vunnet, slår 19-åringen fast.

Maiken Caspersen Falla tok nylig sin første verdenscupseier for sesongen, men måtte nøye seg med bronse i NM. Uten at hun deppet av den grunn.

– Jeg følte jeg hadde en veldig bra dag, så det er ikke noe å grave seg ned for. Det ble veldig rotete og veldig dårlig taktisk i finalen. Jeg havnet litt bakpå og fikk ikke brukt alle kreftene mine, sier hun til TV 2.

– Det er litt irriterende, men jeg fikk en god bekreftelse på at kroppen fungerer bra. Jeg skulle gjerne gjort det bedre, men det er liten opptur at kroppen svarer, fortsetter hun.

TV 2-ekspert Petter Skinstad mener Skistad og Falla ble regelrett fintet.

– Stavås Skistad og Caspersen Falla virket mer opptatt av hverandre enn av NM-gullet. Det utnyttet tvillingene Udnes Weng til det fulle, og selv om det ikke holdt helt inn for Tiril, beviste både hun og Lotta at de skal til VM i Seefeld, sier langrennseksperten.

– På oppløpet var det imidlertid liten tvil om hvem som var raskest, men Skistad var for langt bak da kampen om gullet startet. De fire første i mål skal til VM, konkluderer Skinstad.

Siden Caspersen Falla er tittelforsvarer, er det fem som får gå for Norge. Kampen om det siste plassen blir intens.

– Hvem som skal ha den femte og siste VM-plassen, er fortsatt helt åpent. Mari Eide faller på oppløpet, Kathrine Harsem blir fragått og Anna Svendsen mangler det lille ekstra hun viser i klassisk. Ane Appelkvist Stenseth går en god prolog, men er tom for krefter i finalen. Silje Øyre Slind melder seg på i utfordrerkampen. Nå blir det spennende å se hvem av dem som får gå i VM, oppsummerer han.

Soleng Skinstad er ikke i tvil om hvilket opplegg de VM-klare trenger fremover.

– I mine øyne bør Stavås Skistad og søstrene Udnes Weng prioritere trening inn mot VM, mens Caspersen Falla ser ut til å trenge litt mer fartstrening etter en tung treningsperiode. Dersom bare Caspersen Falla reiser til Lahti, betyr det at det er plass til alle dem fem utfordrerne der, påpeker TV 2s langrennsekspert.