Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Disse løperne må levere

Torsdag starter ski-NM i Meråker, som for mange blir den siste muligheten til å gå seg inn i den norske VM-troppen. Her er løperne som har kniven på strupen med tanke på VM-plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM i Seefeld starter for alvor med sprint fristil torsdag 21. februar. Langrennsledelsen kan til sammen sende 24 løpere til VM i Seefeld. Med unntak av damenes sprint, der Maiken Caspersen Falla har personlig friplass, kan Norge stille med fire løpere på hver distanse. I verdens beste langrennsnasjon betyr det knallhard kamp om hver eneste VM-plass, og det vil garantert være norske medaljekandidater som vil følge mesterskapet fra sofaen.

Selv om WC-sprinten i finske Lahti også kan brukes som uttaksrenn, er det ventet at VM-troppen mer eller mindre vil være klar etter NM i Meråker. NM-programmet tilsvarer øvelsene de norske vil møte i VM, med 10/15 kilometer klassisk individuell start torsdag, sprint fristil fredag og 15/30 kilometer fellesstart med skibytte søndag. Kun den avsluttende tre- og femmildistansen er ikke representert med uttaksrenn i Meråker, i tillegg til de to stafettene. Her vil både årets og fjorårets renn, samt løpernes form i Seefeld, avgjøre hvem som får gå.

Med et NM-program som matcher tre av de fire individuelle VM-øvelsene, og en rekke plasser på spill, kan vi vente oss et voldsomt kjør og noe i nærheten av «amerikansk» uttak på flere av NM-distansene. Her er løperne som har kniven på strupen med tanke på VM-plass.

10 km klassisk, damer:

Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg er allerede klare for denne distansen. Det betyr at det kjempes om i alt to av fire plasser, og her ligger sannsynligvis Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen best an. Bak dem lurer fjorårets OL-vinner Ragnhild Haga og landslagskollega Kari Øyre Slind, som begge har jobbet knallhardt for å ta et steg også i klassisk. I en sesong der mange av de norske jentene har til gode å prestere på sitt høyeste nivå, vil en NM-medalje sørge for at du blir vanskelig å komme unna i VM-diskusjonen.

15 km klassisk, herrer:

Etter at Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby leverte varene i Otepää, der Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen valgte å stå over, ville det overraske undertegnede om det ikke blir disse fire som stiller til start for Norge i Seefeld. Sjur Røthe er den som er nærmest disse fire, og i tillegg viste Pål Golberg og Mattis Stenshagen muskler i de tøffe, estiske løypene. Hans Christer Holund er i utgangspunktet en sterk løper på 15-kilometeren, men måtte stå over i Otepää på grunn av sykdom. Selv om laget sannsynligvis er så godt som klart, vil nok et NM-gull til en av utfordrerne skape diskusjon. Ikke glem at landslagsledelsen har ombestemt seg før!

Sprint fristil, damer:

Maiken Caspersen Falla har friplass på denne distansen og får med seg fire andre norske jenter på sprinten. Undertegnede mener stortalentet Kristine Stavås Skistad allerede bør være klar for VM-sprinten. I tillegg ligger tvillingsøstrene Lotta og Tiril Udnes Weng godt an, etter å ha vært i henholdvis finale og semifinale i verdenscupen tidligere i sesongen. Både Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga har bedre sprintresultater enn utfordrerne, men det kan tenkes at de velger å prioritere bort denne øvelsen.

I så fall åpner det seg en ekstra VM-plass her, som står mellom Mari Eide (15. plass i Dresden, 24. plass i Val Müstair og 22. plass i Toblach), Ane Appelkvist (17. plass i Dresden), Anna Svendsen (19. plass i Toblach og 30. plass på Lillehammer) og Kathrine Harsem (28. plass i Davos). En NM-medalje vil langt på vei sikre en VM-plass på sprinten, såfremt forbundet velger å sende så mange utøvere uten sannsynlige medaljesjanser til å gå bare én distanse.

Sprint fristil, herrer:

Johannes Høsflot Klæbo er selvskreven på denne distansen. Etter to andreplasser før jul og to finaleplasser i Tour de Ski har også Emil Iversen VM-billetten i lomma. Det samme gjelder Sindre Bjørnestad Skar, etter seier i Dresden og fjerdeplass både i Toblach og på Lillehammer. Bak disse tre er det vanskelig å peke ut en soleklar fjerdemann, så her vil NM-sprinten bety veldig mye.

Veteranen Eirik Brandsdal har levert stabilt gode resultater i både klassisk og skøyting, nykommeren Erik Valnes var på pallen i Dresden og vant uttaksrennet i Vuokatti. Pål Golberg har kommet tilbake fra sykdom og kommer stadig i bedre form, og Håvard Solås Taugbøl leverer stabilt gode resultater i både inn- og utland. I tillegg til disse er Finn Hågen Krogh og Sondre Turvoll Fossli fortsatt med i kampen om en VM-plass, uten egentlig å ha fått ut sitt fulle potensial så langt denne sesongen. NM-sprinten blir med andre ord rotterace uten like, der langt mer enn NM-medaljene står på spill.

15 km fellesstart med skibytte, damer:

Også her er det rimelig å anta at Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg er klare allerede før NM, til tross for at det ikke har blitt gjennomført tilsvarende konkurranser denne sesongen. Etter pallplassen i Ulricehamn og et godt resultat i Otepää kan Astrid Uhrenholdt Jacobsen føle seg trygg på VM-plass. Jacobsen har også for vane å gå godt i NM. Det bør også Heidi Weng, Ragnhild Haga og Kari Øyre Slind gjøre, om de har ambisjoner om å gå 15-kilometeren i VM, og det er disse tre den siste plassen ser ut til å stå mellom.

30 km fellesstart med skibytte, herrer:

Dette blir kanskje NMs mest spennende konkurranse, og kan vise seg å bli noe i nærheten av et amerikansk uttak. Sist denne øvelsen ble arrangert ble det tredobbelt norsk i OL. Likevel kan ingen av de tre medaljevinnerne føle seg helt sikre på en VM-plass. OL-vinner Simen Hegstad Krüger er den av de tre OL-medaljørene som ligger soleklart best an, og etter pallplasser både i enkeltrenn og Tour de Ski skal mye skje om ikke Krüger får sjansen i Seefeld.

Martin Johnsrud Sundby har tatt medalje på denne øvelsen i fire internasjonale mesterskap. Denne sesongen har han levert stabile resultater, med toppresultatene har som regel uteblitt. Får vi se et mesterskap uten Sundby på favorittdistansen? Det vil i hvert fall Johannes Høsflot Klæbo, som får gå om han selv vil, Emil Iversen, Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Hans Christer Holund sørge for. Bak disse lurer også løpere som Sindre Bjørnestad Skar og Mattis Stenshagen. Tremila i NM blir et vanvittig kjør, og ikke se bort ifra at de fire første i mål er de samme som får gå distansen i VM.

Det er bare å glede seg til NM!

NB! Tre- og femmil er de siste individuelle distansene i VM. Der har Norge tidligere hatt gode erfaringer med å ta ut løpere kun til disse løpene. I likhet med 15/30 kilometer fellesstart med skibytte er dette en øvelse det sjelden konkurreres i, så her må landslaget bruke skjønn. Ikke se bort fra at løpere som Ragnhild Haga og Hans Christer Holund kan bli en del av VM-troppen kun for å gå den avsluttende distansen.