TOK SITT FØRSTE VM-GULL: Danmark var i en egen klasse i VM-finalen mot Norge og kunne juble for nasjonens første VM-gull i håndball.
TOK SITT FØRSTE VM-GULL: Danmark var i en egen klasse i VM-finalen mot Norge og kunne juble for nasjonens første VM-gull i håndball. Foto: Martin Meissner

Danmark feide Norge av banen i VM-finalen

Mikkel Hansen og Danmark ble for sterke og smadret Norge i søndagens VM-finale. Norge måtte igjen ta til takke med sølvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark – Norge 31-22:

Artikkelen oppdateres!

Danmark kjempet Norge i senk foran 15.000 entusiastiske hjemmefans i Jyske Bank Boxen søndag kveld.

Danmark ledet med hele sju mål til pause, og sikret seg VM-gullet etter å ha slått Norge med utklassingssifrene 31-22 i finalen. Det var Danmarks første VM-gull noensinne. Tidligere har Danmark tatt tre sølv.

– Norge kom ikke til offensivt mot et strålende dansk forsvar. Landin ble klart banens beste spiller. Norge ble helt utspilt av Danmark, konkluderte TV 2-ekspert Bent Svele etter kampslutt.

Mikkel Hansen ble nok en gang Danmarks store spiller. Storstjernen scoret sju mål.

– VM-gullet er det jeg manglet. Jeg har fått den beste starten på 2019 jeg kunne få. Jeg har fått en super seier og en deilig sønn, sa Mikkel Hansen til TV 3 etter gullet.

Norge kapret sølvet i sitt andre strake VM. Magnus Jøndal ble Norges og kampens toppscorer i VM-finalen med ti mål.

– Vi så slitne ut og Danmark kom med ekstra power. Vi er skuffet over dette her, men samtidig stolt over prestasjonen frem til det. Vi kunne gjort ting annerledes, men Danmark var virkelig bra og vi var under pari. Jeg er stolt over prestasjonen frem til dette, så vil det synke inn litt etterhvert. Men gutta har lov til å være litt skuffa nå, og det er bra at de er det, sa landslagssjef Christian Berge til TV 3 etter kampen.

Til pause ledet Danmark med hele 18-11 og Norge klarte aldri å slå tilbake.

– Norge møtte et meget godt lag. Vi slet i duellspillet bakover, og tapte for mange én-til-én dueller og ga muligheter til Danmark. Dessuten ble det for hakkete offensivt, oppsummerte TV 2-ekspert Bent Svele etter første omgang.

Sølvet gjør at Norge er sikret å bli seedet i OL-kvalifiseringen som spilles i april 2020.

Ble kjempet i senk
Norge spilte sin andre VM-finale, og fikk en god start på kampen mot Danmark. Etter at Mikkel Hansen bommet på straffe, gikk Norge rett i ledelsen etter at Sander Sagosen traff med Norges første.

Så sendte høyreback Magnus Abelvik Rød Norge opp i ledelsen 2-1 etter at Mikkel Hansen like før overlistet Torbjørn Bergerud i Norges mål.

Det ble tøffe tak og hard kjemping i åpningsminuttene. Magnus Jøndal bommet på straffe for Norge på stillingen 3-3, og like etter sendte Mads Mensah Larsen hjemmefansen i ledelsen 4-3.

Lagene fulgte hverandre tett, men etter elleve minutter hadde Danmark sikret seg et forsprang med tre mål og 8-5-ledelse. To minutter senere satte Anders Zachariassen inn firemålsledelse for Danmark. Da kampuret viste 15 minutter hadde Danmark sikret seg en solid 10-6-ledelse.

Havnet mer og mer på etterskudd
Sander Sagosen reduserte imidlertid til 7-10, og samme mann satte nok en redusering da han satte et straffekast knallhardt i mål til 8-10 snaue 20 minutter ut i omgangen. Det var Sagosens tredje scoring for dagen. Minuttet senere var Danmark tilbake i firemålsledelse. Rasmus Lauge skjøt effektivt inn 12-8-ledelse.

Sagosen misbrukte sjansen til å redusere da han bommet på sin andre sjumeter, og Danmark kontret, og plutselig økte danskene ledelsen til 13-8.

Fire minutter før pause skaffet Mikkel Hansen Danmark et solid forsprang da han effektivt dundret inn 15-10-ledelse fra sjumeteren. Og da Mads Mensah Larsen på vakkert vist satte ballen i åpent mål ledet hjemmelaget plutselig med sju mål. Til pause kunne Danmark gå til ledelse med hele 18-11.

– Vi burde stått mer kompakt og vunnet mer dueller. Stemningen har vært bedre i garderoben, for å si det sånn, sa Norges assistenttrener Børge Lund til TV 3 i pausen etter å ha sett Danmark lede med sju mål etter de første 30 minuttene.

Viste ingen nåde
Men Danmark viste ingen nåde og tok umiddelbart ledelsen 19-11 etter hvilen.

Fem minutter ut i omgangen viste resultattavlen 21-13 og Danmark stormet mot VM-gullet. For resten av kampen ble en triumferd for de danske favorittene.

Norge reduserte til 15-21, men Danmark var livsfarlige på kontringer og nektet å slippe Christian Berges menn inn i kampen.

Ti minutter før slutt ledet Danmark med elleve mål, 27-16. De kunne feire VM-gullet etter å ha vunnet 31-22.

Norge startet med følgende lag i VM-finalen mot Danmark: Torbjørn Bergerud – Magnus Jøndal, Sander Sagosen, Christian O'Sullivan, Magnus Gullerud, Magnus Abelvik Rød og Kristian Bjørnsen.