Turneringsseieren ble sikret med remis mot Anish Giri, som ble nummer to, søndag.

– Det føles bra, men jeg håper å øke rekorden ved å vinne flere ganger, sa Carlsen etterpå.

– Nivået mitt har vært bra i denne turneringen. Ikke sprudlende, men bra, konstaterte verdensmesteren, som nå tar en konkurransepause til april.

Carlsen delte seieren med Levon Aronian i den tradisjonsrike turneringen i 2008. Siden har han vunnet alene. Årets seier er den andre på rad og fjerde på fem år. Det er liten tvil om at 28-åringen trives ved kysten i Nederland.

Ingen har vunnet turneringen så mange ganger som bærumsgutten. Vishy Anand med fem seire er den som kommer nærmest.

– Carlsen er den 28-åringen i sjakkhistorien som har oppnådd mest. Han er fremdeles ung i sjakkperspektiv. Om han er tidenes største? Det kan diskuteres, sa Atle Grønn i TV 2s sjakkstudio.

– Det er vanskelig å peke på et annet tidspunkt i karrieren han har vært like god, fortsatte Grønn.

Det var ikke Jon Ludvig Hammer helt enig i. Han mente det var litt for tynt å si det på bakgrunn av én turnering.

Giri utfordret Carlsen

Giri kom til partiet med en ny ide i Carlsens favorittvariant, Sveshnikov-forsvaret i siciliansk.

Carlsen virket iskald og forsvarte sin posisjon på eksemplarisk vis. Giri slet med å skape noe, og i et komplisert midtspill valgte han så å ofre et tårn mot løper.

Nederlenderen oppnådde en viss kompensasjon, men aldri nok til å kunne true Carlsen. Etter knappe tre timers spill tilbød Giri remis i en posisjon hvor Carlsen står best, men neppe kunne vinne.

Carlsens spill i årets Tata Steel Chess har vært av høy klasse, og hans seier var fullt fortjent. En perfekt start på det nye året.