VERDENS BESTE: Sander Sagosen er fortsatt øverst på min liste over verdens beste håndballspillere.
VERDENS BESTE: Sander Sagosen er fortsatt øverst på min liste over verdens beste håndballspillere. Foto: Martin Meissner

Nå skal Sander Sagosen vise hvem som er verdens beste

Håndballherrene er en gjeng gladiatorer en bare må bli glade i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM-finale!

Smak på det. La det rulle litt rundt i munnen. For bedre blir det ikke.

Norge skal spille sin andre strake VM-finale. Det var det ikke mange som trodde da Kristian Kjelling & co ble kalt «nestenlaget». Men nå har Christian Berge gjort Norge til en av nasjonene som alltid må regnes blant medaljekandidatene i mesterskap.

Og det mest imponerende var måten man tok seg til finale.

Vi visste at det ville bli tøft. Vi visste at tyskerne ville bruke fysikken sin for alt den var verdt. Og vi visste at det ville være 15 000 tilskuere som ville gjøre alt de kunne for å hjelpe sine hjemmehelter.

Men det var ikke nok mot ekte norsk ungdom.

For dette var håndball for mannfolk. Hvis denne kampen blir vist i reprise, så får den 18-årsgrense og blir sendt etter midnatt.

Ole Martin Årst fortalte meg en gang om da han var i Danmark under EM i 2014. Han hadde havnet i selskap med Johnny Jensen og Preben Vildalen. To av de gamle forsvarsheltene til Norge.

– Jeg har alltid sett på meg selv som en fysisk sterk fotballspiller, men jeg har aldri følt meg så liten som da jeg sto mellom de to, fortalte Årst.

Jeg tror ikke den gamle fotballproffen hadde satt pris på en tur inn i det tyske forsvaret. Det er litt mer juling å få der enn i en hodeduell med Frode Kippe.

Men de norske spillerne tok kampen. De gikk inn i krigen og tok i mot all den julingen som tyskerne fikk lov til å dele ut.

For de to tsjekkiske dommerne Vaclav Horacek og Jiri Novotny turte å strekke to fingre i været og hive ut tyskerne da det kokte som verst.

Anne Holt skrev følgende på Twitter:

«Når håndball får amerikansk fotball til å virke som pusete, puslete, pysete kos...»

For håndballherrene er vår dags gladiatorer. Og de holder ikke igjen i duellene. Det smeller godt når hundre kilo muskler møter hundre kilo muskler i stor fart. Og det gjør vondt. Men de blir ikke liggende og kjenne etter hvor vondt det gjør. De reiser seg rett opp og går i neste duell.

Det var ikke bare tyskerne som delte ut juling. Det gjorde Norge også. Vi pleier å si at forsvar er 80 prosent innsats, og den innsatsen som ble lagt ned for å forsvare det norske målet var enorm.

Det norske forsvaret har vært rufsete i VM, men i denne kampen var det gulltakter. Og Magnus Gullerud var sjef der bak. Han var rett og slett i verdensklasse og sørget for at tyskerne fikk vel så mye juling som de delte ut.

Men det var ikke bare på banen Norge var best. For på benken har Norge en mesterhjerne. Christian Berge hadde en plan foran denne kampen, og han gjorde grep når det var riktig å gjøre det.

Han hvilte Sander Sagosen på de rette tidspunktene. Han tok ut Torbjørn Bergerud for å gi ham noen minutter til å samle tankene. Og da kampen skulle avgjøres var de to tilbake på banen med bensin på tanken.

Debatten har gått en stund om hvem som er verdens beste håndballspiller. Er det Mikkel Hansen eller er det Sander Sagosen?

Danskene var ganske høye på seg selv etter at de slo Norge i gruppespillet. I den kampen var det ingen tvil om at Hansen var best. Sagosen spilte sin svakeste mesterskapskamp på flere år og havnet helt i skyggen av sin lagkamerat i Paris Saint-Germain.

For der Hansen har spillere som Rasmus Lauge og Mads Mensah som lager plass for ham, så må Sagosen ta i mot enorme mengder juling. Han spiller både angrep og forsvar, og han er involvert i det meste Norge gjør fremover på banen.

Men nå er det tid for revansje. Nå stokkes kortene om. Og jeg tror det er Sagosen som står frem som kongen når det er delt ut på søndag. Så får vi se om Hansen matcher ham en gang til.

Norge har nå gått til en VM-finale uten veldig godt målvaktsspill i en eneste kamp. Jeg nekter å tro at Torbjørn Bergerud ikke får en toppkamp i løpet av et helt mesterskap. Og ingenting er bedre enn at den kommer i finalen.

Jeg skrev en blogg om Bjarte Myrhol da Norge gikk til VM-finale for to år siden. Da skrev jeg at alle fortjener en lagkamerat som Myrhol. En som aldri setter seg selv først. Som viser en enorm omsorg for dem rundt seg. Han kunne fått prisen for årets forbilde på Idrettsgallaen hvert eneste år.

Og det er det som kjennetegner dette laget. De er et lag. De står sammen om alt. Nå er det flere som er støpt i formen til Myrhol. Det er en gjeng en bare må bli glade i.

Det er en gjeng som har det gøy på tur, og det hjelper på at man har spillere i verdensklasse i Sander Sagosen, Bjarte Myrhol og Magnus Jøndal. De andre er ikke så veldig langt bak de heller.

Når selv Myrhol tar ordet gull i munnen sin, da får jeg virkelig tro på at danskene kan bli slått på søndag. Nå må vi bare få lørdagen til å gå mens vi gleder oss til VM-finalen. For da skal Sander Sagosen vise Mikkel Hansen hvem som er verdens beste.