Tidligere Molde-spiller anklaget for voldtekt – anmelder to kvinner for falsk forklaring

SPILTE HER: I flere sesonger har mannen vært blant Moldes viktigste spillere. Nå er han ferdig i klubben som følge av den pågående voldtektssaken.
SPILTE HER: I flere sesonger har mannen vært blant Moldes viktigste spillere. Nå er han ferdig i klubben som følge av den pågående voldtektssaken. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Fotballspilleren som ble fristilt av Molde i forrige uke, fikk i november enda en voldtektsanmeldelse mot seg. Nå anmelder han selv det han mener er falske anklager.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I august ble 27-åringen frikjent for voldtekt, men dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til den fornærmede kvinnen.

Det vil si at tingretten mener han mest sannsynlig har voldtatt kvinnen, men at det likevel finnes rimelig grunn til å tvile.

Statsadvokaten anket frifinnelsen, og saken skal dermed opp for lagmannsretten 14. februar.

– Han er godt forberedt og ser frem til å forklare seg på nytt, sier mannens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til TV 2.

Anmeldt i november

Siden det ble kjent at saken skulle opp for retten i fjor sommer, har det kommet to nye anmeldelser mot fotballspilleren. Den ene ble levert 6. juni i fjor og henlagt noen måneder senere.

Den andre anmeldelsen kom til politiet søndag 26. november i fjor. Kvelden i forveien hadde den daværende Molde-spilleren vært på et utested i Oslo før han reiste hjem til hotellrommet sammen med en annen fotballspiller og to kvinner.

Ifølge Larsen har fotballspilleren forklart at de hadde frivillig samleie, at kvinnen senere søkte opp navnet hans, for så å oppdage at han var tiltalt for en sovevoldtekt. Etter dette skal kvinnen ha valgt å anmelde ham.

TV 2 har snakket med kvinnens bistandsadvokat Erle Aas Bjørnstad, som ikke har noen informasjon om at det foreligger noen motanmeldelse mot hennes klient på nåværende tidspunkt.

I etterforskningen av saken har politiet hentet inn videoovervåking både fra innsiden og utsiden av hotellet, etter det TV 2 forstår.

Ifølge Larsen har politiet allerede gitt henne beskjed om at anmeldelsen fra november er etterforsket ferdig og vil bli henlagt. Dette ønsker ikke politiadvokat Hilde Strand å kommentere.

– Politiet kan som et klart utgangspunkt ikke svare på om en navngitt person er anmeldt for voldtekt eller andre straffbare forhold, sier Strand.

Heller ikke statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, som er aktor i ankesaken som skal opp for lagmannsretten, er kjent med at anmeldelsen fra november er henlagt.

Ferdig i Molde

Både før og etter rettssaken i Romsdal tingrett fikk Molde-ledelsen kritikk for ikke å holde spilleren ute av laget. I forrige uke ble det imidlertid kjent at spilleren og klubben er enige om å terminere kontrakten.

Ifølge mannens advokat var det han selv, via hans agent Jim Solbakken, som tok initiativ til å avslutte arbeidsforholdet.

– Han har selv tatt initiativ fordi han skal spille i en annen klubb, sier Larsen, som ikke vil kommentere hvilken klubb spilleren er i samtaler med.

– Hvorfor ønsket han seg vekk?

– Han har hatt en svært vanskelig situasjon i Molde etter at saken ble kjent. Så fort han går på banen, blir det piping, banning, hylekor og bannere. Folk er sinte og ringer til klubbledelsen. Det er en uholdbar situasjon både for ham og laget, sier Larsen.

FORSVARER: Advokat Mette Yvonne Larsen.
FORSVARER: Advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: NTB scanpix

Flere anmeldelser

Også i november 2015 ble spilleren anmeldt for voldtekt. Det skjedde da eliteserielaget han spilte for, var på tur i Stockholm.

Ifølge advokat John Christian Elden, som representerer fornærmede i ankesaken som snart skal opp for lagmannsretten, ble forholdet henlagt på bevisets stilling i februar 2016.

Elden har overfor Romsdals Budstikke opplyst at han har bedt om underlagsmaterialet i saken fra Sverige, fordi det kan bli aktuelt å bruke det i ankesaken.

Elden representerer både kvinnen som fotballspilleren nå anmelder og den fornærmede kvinnen i ankesaken.

Han sier til TV 2 at anmeldelsene fra spilleren virker desperate, og at siktelsen ikke er avgjort, men ligger til klagebehandling.

– Vi får vurdere å supplere saken med anmeldelse for falsk anmeldelse om falsk anmeldelse, skriver han i en SMS til TV 2.

Blir modusbevis

På spørsmål om hva spilleren tenker om at det gjennom årene har kommet en rekke anklager om voldtekt, understreker Larsen at kun én sak er prøvd i retten, og at han der ble frikjent.

– Han er ganske utsatt for den type anklager. Fotballspillere generelt er utsatt, og han i særdeleshet, mener forsvareren.

Statsadvokat Nordheim sier til TV 2 at hun vil legge frem alle de tre anmeldte forholdene der det aldri har vært tatt ut siktelse, når ankesaken skal opp for retten.

– Jeg kommer til å legge frem sakene fra Sverige, Sogndal og nå fra Oslo som modusbevis når ankesaken skal opp, sier Nordheim.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook