Halvparten i Norges tropp har knapt spilt landskamper: – Det er en utfordring

I GANG: Norge, med landslagssjef Martin Sjögren, er for alvor i gang med oppkjøringen til sommerens fotball-VM i Frankrike. Her fra en tidligere anledning.
I GANG: Norge, med landslagssjef Martin Sjögren, er for alvor i gang med oppkjøringen til sommerens fotball-VM i Frankrike. Her fra en tidligere anledning. Foto: Roald, Berit
– Et generelt problem i norsk fotball, mener TV 2s fotballekspert.

Kvinnelandslaget trenger trolig all kamperfaring de kan få før sommerens fotball-VM. Halvparten av troppen har nemlig knapt landskamper på samvittigheten.

En gjennomgang av troppen viser at hele elleve av spillerne som er med til La Manga på årets første treningssamling har spilt under ti landskamper i løpet av karrieren.

Totalt er 23 spillere med til La Manga.

– Erfaring er selvfølgelig meget viktig. Det er en utfordring at såpass mange i denne troppen ikke har denne erfaringen. Det gjør nok at Martin Sjögren må tenke seg litt ekstra om når han tar ut laget. Jeg tror han bør tenke litt på den utfordringen når han tar ut laget, sier TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

Landslagssjef Martin Sjögren sier han er klar over utfordringen, selv om han vet at ringrever som blant andre Isabell Herlovsen og Maria Thorisdottir ikke er med til Spania.

– Klart at det er positivt med erfaring, men husk at ganske mange spillere var med under EM. Selv om det var en smertefull opplevelse, så har flere av disse spillerne - selv om de ikke har så mange kamper - fått erfare hvordan det er å være med i mesterskap, sier Sjögren.

– Samtidig er det klart at man må oppleve en del ting for å forstå hva det handler om. Erfaring er viktig, så de som ikke har den, må vi gjøre det vi kan for å forberede dem på hva som er i vente, sier Sjögren.

– Kan slå begge veier

Norge innledet året med å slå Skottland 3-1 på La Manga sist torsdag.

Tirsdag venter Canada på motsatt banehalvdel.

Nettopp fordi såpass mange er ferske i landslagssirkuset, er Sjögren klar på at alle samlinger fram mot VM blir viktig.

Samtidig mener flere at den manglende erfaringen kan slå motsatt vei.

– Vi har kanskje litt mindre rutine enn tidligere, men vi har likevel utrolig mange gode, unge fotballspillere som har mye å by på. Det kan selvsagt være en fordel å ha vært i mesterskap for og ha spilt landskamper, men du kan samtidig snu det til en fordel: Det er mange i denne troppen med ny motivasjon, sier Cecilie Redisch Kvamme.

​LES OGSÅ: Sjögren forlenget med Norge

Hun er med på sin aller første landslagssamling med Norge.

Med henholdsvis 132 og 128 landskamper på samvittigheten, står Maren Mjelde og Ingrid Hjelmseth for over 30 prosent av landskampene til troppen som er med til La Manga (totalt 804 kamper).

– Jeg tror det er godt å ha en miks av spillere med rutine og ungt pågangsmot. Så tror jeg at EM-erfaringen har gjort oss godt. Det var blytungt da det sto på, men i etterkant har vi reist oss skikkelig. Vi er blitt sterkere som lag, sier kaptein Maren Mjelde.

Ingrid Hjelmseth påpeker at det urutinerte laget ikke nødvendigvis bare er en norsk utfordring.

– Jeg tror ikke vi er så mye yngre enn andre landslag. I fotballverden, både i Norge og utlandet, er det veldig mange unge spillere som er toneangivende. Selv om du er ung og litt urutinert, kan du være veldig god, påpeker veteranen.

– En norsk utfordring

I landslagstroppen er det bare fire spillere som er født tidligere enn i 1990.

– Jeg tror tallene sier noe om utviklingen generelt i norsk kvinnefotball. Det er for ungt, det er for mange som slutter for tidlig. Det er for få som tar steget opp og satser skikkelig på fotball, sier TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

LEGENDE: Solveig Gulbrandsen ble en legende på det norske kvinnelandslaget. Nå følger hun fotballjentene som TV 2-ekspert
LEGENDE: Solveig Gulbrandsen ble en legende på det norske kvinnelandslaget. Nå følger hun fotballjentene som TV 2-ekspert Foto: Øijord, Thomas Winje

Hun er ikke i tvil om at snittalderen i Toppserien er for lav, og at dette er en generell utfordring.

– Og det forplanter seg videre til landslaget. Blir det ungt i Toppserien, så blir det ungt på landslaget. Det er en utfordring som norsk fotball må forsøke å gjøre noe med, sier Gulbrandsen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook