HEFTIGE BONUSORDNINGER: Kåre Ingebrigtsen fikk saftige bonuser ved cupgull, seriegull og Europacup-suksess.
HEFTIGE BONUSORDNINGER: Kåre Ingebrigtsen fikk saftige bonuser ved cupgull, seriegull og Europacup-suksess. Foto: Wold, Ole Martin

Dette var Ingebrigtsens lønn og bonusordninger i RBK

Ville fått bonus på tre millioner kroner om RBK hadde kommet til gruppespill i Champions League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag begynte rettssaken mellom Rosenborg og den tidligere trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun.

Her kan du følge rettssaken live

Ingebrigtsen og Hoftun fikk sparken 19. juli i fjor. De mener oppsigelsen var usaklig og saksøkte sin tidligere arbeidsgiver.

Trenerduoen har mottatt henholdsvis 3 millioner kroner og 1,05 millioner kroner i etterlønn, men hevder de har krav på langt mer.

Det store spørsmålet i saken er om det foreligger lovlig opphør av arbeidsavtalene til Ingebrigtsen og Hoftun.

I første del av rettssaken brukte Ingebrigtsen-advokat Stein Kimsås-Otterbech tid på å gå gjennom Rosenborgs organisasjonsstruktur samt regnskaper.

Gode bonusordninger
​I del to kom advokaten inn på Ingebrigtsens kontrakt med Rosenborg. Der går det frem at Ingebrigtsen hadde en grunnlønn på tre millioner kroner.

For hvert seriemesterskap i kontraktsperioden fikk Ingebrigtsen 700 000 kroner. For hvert cupmesterskap fikk Ingebrigtsen en bonus på 300 000 kroner.

Det blir småtterier sammenlignet med Ingebrigtsens bonusavtale dersom Rosenborg hadde kvalifisert seg til Champions League. Da ville hele tre millioner kroner trille inn på trenerens konto. For deltakelse i Europaliga-gruppespill var bonusen én million kroner.

Det sto videre at avtalen kunne sies opp gjensidig med umiddelbar virkning ved å utbetale et sluttvederlag på tre millioner dersom; klubbens økonomi svikter vesentlig, klubben rykker ned, eller treneren misligholder sine forpliktelser vesentlig.

Hoftun hadde en grunnlønn på 1 050 000 kroner, og fikk utbetalt et vesentlig lavere bonusbeløp enn Ingebrigtsen. Ved seriemesterskap fikk Hoftun 100 000 kroner. For hver deltakelse i Champions League-gruppespill fikk han 400 000 kroner. Han fikk bonus på 125 000 kroner for Europaliga-gruppespill via Champions League-playoff og 100 000 kroner ved Europaliga-gruppespill via playoff Europaliga.

SMS-dialogen
​18. juli 2018 besluttet et enstemmig styre har å terminere kontrakten med Ingebrigtsen med umiddelbar virkning.

Etter styremøtet sendte Koteng en sms til Ingebrigtsen.

Koteng: «Jeg må ha ett møte med deg i morgen tidlig. Passer det?»

Ingebrigtsen: «Nei, drar til Oppdal i kveld og er tilbake søndag. Har du tid nå?»

Så avtalte Ingebrigtsen og Koteng å møtes en time seinere i Skippergata i Trondheim sentrum. Der informerte Koteng om sparkingen. Dette møtet vil Ingebrigtsen forklare seg om seinere.

19. juli ble det kjent at Ingebrigtsen hadde fått sparken. I retten ble det vist frem video fra pressekonferansen der Koteng forklarer bakgrunnen for avskjeden.

Dagen etterpå sendte Koteng en mail til Ingebrigtsen. I mailen sto det at Ingebrigtsen skulle motta tre millioner kroner i etterlønn, noe som skulle holdes hemmelig.

Ingebrigtsen og Hoftun aksepterte ikke dette. De ville ha lønn, bonuser og feriepenger ut 2020-sesongen, og var villige til å ta saken til retten.

7. august kom det et nytt brev fra Koteng til trenerduoen. Der skriver styrelederen at det er illojalt av trenerduoen ikke å akseptere sluttavtalen.

Virksomhetens øverste leder?
​For Ingebrigtsens del henvises det til en klausul i hans kontrakt der stillingsvernet oppheves. 53-åringen og hans advokat hevder denne typen fratredelsesklausuler er ugyldige, såframt vedkommende ikke er «virksomhetens øverste leder». RBK mener Ingebrigtsen må kunne sies å være nettopp det som hovedansvarlig for «klubbens kjernevirksomhet». Ingebrigtsen selv bestrider denne tolkningen.

Etter arbeidsmiljøloven er det kun øverste leder som kan fraskrive seg stillingsvernet.

Ingebrigtsen smilte da advokat Kimsås-Otterbech påpekte forskjellen i ordlyd i Kåre Ingebrigtsens kontrakt sammenlignet med nåværende trener Eirik Horneland. I Hornelands avtale står følgende:

«A-laget er virksomhetens hovedprodukt og hovedtrener er virksomhetens øverste leder. Arbeidstakerens nærmeste overordnede er styrets leder. Og arbeidstakeren rapporterer til styreleder. Stillingen som hovedtrener er sidestilt med daglig leder i Rosenborg sport AS, som har det øverste administrative ansvaret i virksomheten.»