Stavås Skistad: – Det var helt tragisk

Kristine Stavås Skistad (19) ble i ettermiddag juniorverdensmester i sprint, men er oppgitt over at det ble mye oppmerksomhet rundt hennes personlige medisinbruk tidligere i uken.

Det var sist mandag at Norges Skiforbund sendte ut en pressemelding om bruken av medisiner til to løpere på juniorlandslaget. Det var bruk i forbindelse med hormonbehandling knyttet til vekstforstyrrelser.

Det dreier seg om Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad.

Fossesholm hadde brukt et preparat som står på det internasjonale antidopingbyrået, WADAs forbudsliste. Hun hadde godkjenning for denne behandlingen.

– Helt tragisk

Stavås Skistad har aldri brukt medisiner som står på WADAs forbudsliste. Den ferske juniorverdensmesteren er ikke glad for at det ble mye oppmerksomhet rundt medisineringen.

– Det ble mye oppmerksomhet om andre ting denne uka her, hvordan var det?

– Jeg synes det var helt tragisk, men sånn er det.

– Hvordan var det å oppleve dette?

– Nei, det er trist at sånt skjer.

– Hvordan klarte du å holde dette unna når du kom hit, det må jo ta litt krefter det også?

– Jeg glemmer sånt og vet at jeg ikke har gjort noe galt i det hele tatt. Jeg var tolv år og det er som å gå på p-piller. Det tenker jeg ikke på.

Søndag kveld sendte Norges Skiforbund ut følgende pressemelding som reaksjon på TV 2s sak, der det ble omtalt som en kritikk av skiforbundet:

«Skiforbundet har hatt og har tett dialog med Kristine og hennes familie. Det har hele tiden vært enighet og felles forståelse når det gjelder håndteringen av denne vanskelige saken. Familien og Kristine kjenner seg på ingen måte igjen i saken som TV 2 og deretter andre medier har publisert i kveld. Det er sterkt beklagelig at media fortsetter å fokusere på det som allerede har vært en stor belastning for alle involverte.»

Beklagelig

Landslagstrener Monika Kørra vil helst ikke snakke om dette temaet på det som skal være en gledens dag:

– Jeg hadde helst sett at vi hadde unngått dette og det er beklagelig at løperne må bruke energi på en slik sak. Men jeg er imponert over hvordan både Helene og Kristine har håndtert dette. De har klart å konsentrere seg om det som er viktig: junior-VM her i Lahti. Gull til Kristine og semfinale på Helene, på hennes svakeste distanse, sier sitt.

JUNIORVERDENSMESTER: Her er beviset på sprintgullet søndag.
JUNIORVERDENSMESTER: Her er beviset på sprintgullet søndag. Foto: Norges Skiforbund

VM for voksne

– Og er din jobb er nå gjort og du kan bare sende Krstine Stavås Skistad videre til VM for voksne i Seefeld?

– Hehe, ja, jeg regner med at hun skal dit etter dette. Hun overbeviste stort her. Hun var kald og taktisk god, virkelig godt jobbet.

– Junior-VM har vært ditt uttalte hovedmål denne sesongen, Kristine, nå er det nådd, men det kommer altså et VM i Seefeld i februar?

– Klart det hadde vært spennende og der tror jeg ikke det er så krevende løype der og det passer jo meg bra, jeg tar det som en bonus om jeg får være med der.

– Gull i junior-VM hva betyr det for deg?

– Det er jo det jeg har trent for en god stund så det er selvsagt fantastisk moro. Det er stort!.