Thingnes Bø nekter å gjøre som bjørndalen:

– Det er ikke nok interesse for langrenn i Europa

Ole Einar Bjørndalen ble historisk da han satte langrennseliten på plass i 2006. Nå håper han at særlig en av de norske skiskytterne skal gjøre det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den gamle gjengen av skiskyttere ville gjerne vise langrennsgjengen at vi virkelig kunne gå fort på ski og hamle opp med dem, sier TV 2s skiskytingekspert Ole Einar Bjørndalen.

Han mimrer tilbake til 2006, da han ble historisk. Bjørndalen ble første skiskytter som vant et verdenscuprenn i langrenn, da han tok seieren på 15 kilometeren i Gällivare.

– Hvor høyt rangerer du den verdenscupseieren din i langrenn?

– Som et OL-gull. Det første og siste OL-gullet er viktigere, men så er seieren i Gällivare rangert likt med de andre OL-gullene, sier Bjørndalen.

– Hvorfor det?

– For meg var det en milepæl å klare og gå fortest i verden på ski. Etter det følte jeg også at skiskyttere ble litt mer godtatt. I Norge fikk skiskyttere litt mer respekt.

– Mye mer luksuriøst å være skiskytter
I dag er det derimot svært få skiskyttere som prøver seg blant langrennseliten.

– Man ser jo interessen ute i Europa, det er bøttevis med folk som ser skiskyting. Skulle jeg konkurrert i langrenn måtte det blitt i Holmenkollen eller ingenting, for det er ikke nok interesse rundt i Europa. Akkurat der er det mye mer luksuriøst å være skiskytter, sier Johannes Thingnes Bø.

– Hvordan hadde en duell mellom deg og Klæbo på ti kilometer skøyting gått?

– Han hadde hengt som et slips bak meg, så hadde han rundhjult meg den siste kilometeren, sier Thingnes Bø.

TV 2s skiskytingekspert mener verdenscuplederen kunne gjort det skarpt også i langrennssporet.

– Hvis Johannes hadde prioritert det, så kunne han gjort det rimelig bra. Men skulle han gjort det bra på 15 kilometer måtte han trent skikkelig for det, sier Bjørndalen.

– Tiril kunne gått seg inn på VM-laget
Verdenscupleder Thingnes Bø har altså ikke vurdert å prøve seg mot langrennseliten, men det har noen av lagkameratene hans.

– Jeg har absolutt lyst til å prøve meg på sprint skøyting, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

– Jeg har vokst opp og duellert med Sindre Bjørnestad Skar, jeg mener å huske at jeg slo han et par ganger også. Og han vinner jo det meste i skøytesprint om dagen. Det vil si at jeg hadde hatt sjans, gjør det ikke?

Han vil også gjerne se Tiril Eckhoff utfordre langrennsjentene mer i sprint, slik hun gjorde da hun ble nummer fire under NM-sprinten på Beitostølen i november.

– Vi har sagt at hun må reise til Meråker (NM) og knuse disse langrennssprinterne, de er ikke noe særlig akkurat nå, sier Sjåstad Christiansen, som får støtte av TV 2s skiskytterekspert.

– For det første har langrenn behov for hjelp. Sånn var det den gangen jeg prøvde meg også. På damesiden underpresterer sprintjentene for tiden. Jeg er helt sikker på at Tiril kunne gått seg inn på VM-sprintlaget, og det syns jeg er veldig synd at hun ikke gjør, sier Bjørndalen.

Eckhoff er ikke fremmed for tanken, men mener at timingen er feil.

– Det blir ikke enda. Jeg må prøve og bli litt bedre i skiskyting først, sånn at jeg kan prøve meg på langrenn etterpå, sier Eckhoff.