Carlsen kom for sent før seier i stjerneduell

SEIER IGJEN: Magnus Carlsen vant etter en feil av Shakhiryar Mamedyarov.
SEIER IGJEN: Magnus Carlsen vant etter en feil av Shakhiryar Mamedyarov. Foto: Anton Vaganov
Magnus Carlsen var elleve minutter for sent ute da han satte seg ved sjakkbrettet fredag. Etter 51 trekk fikk han revansj over Shakhriyar Mamedyarov.

Onsdag tok Carlsen en svært etterlengtet seier da han med storspill fikk lett match mot tenåringen Jorden van Foreest i Tata Steel-turneringen. Med det brøt han rekken på 21 strake remis i langsjakk.

Det norske esset lå lenge an til å havne på remissporet igjen, men i det 45. trekket fikk verdensfirer Mamedyarov svi for å flytte fram H-bonden. Sjakkcomputerne gikk da fra å regne seg fram til sikker remis til overlegent Carlsen-overtak.

Aserbajdsjanerens feiltrekk kom i en svært komplisert stilling. En unøyaktighet fra Carlsen kunne fort ha vippet partiet motsatt vei.

– Jeg er veldig glad for å slå en veldig sterk spiller. Jeg synes ikke det var en briljant kamp, men jeg ventet ham ut. Det var en dag der jeg var litt bedre og motstanderen gjorde en feil, sier Magnus Carlsen.

Mamedyarov var den siste spilleren som sist påførte Carlsen et tap (31. juli 2018). Nordmannen har gått sine siste 34 partier i klassisk sjakk uten nederlag.

– Jeg synes det var interessant på noe tidspunkt vurderte muligheten for at han kunne tape dette. Det inntrykket han gir i dette intervjuet er at han hadde full kontroll. Det var aldri snakk om å være nervøs eller at de bøndene var skumle. Nei, nei, Magnus hadde full kontroll. Han var irritert over at han ikke kunne finne måten å vinne, men han var aldri i tvil om at det ble seier eller remis, sier TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Hyggelig gest

Fredagens parti fikk en uvanlig start. Carlsen kom nemlig 11 minutter for sent til bordet, men Mamedyarov svarte med en hyggelig gest. Motstanderen fra Aserbajdsjan ville nemlig ikke ha noen tidsfordel av Carlsens forsentkomming. Han valgte å vente like lenge med sitt første trekk.

– Jeg vet ikke hvorfor han ikke spilte, var alt Carlsen ville si i etterkant.

Carlsen har fått ros for lignende oppførsel selv. Under lynsjakk-VM i romjulen kom motstander Jan Nepomniasjtsji for sent til bordet, og da valgte Carlsen å gå for remis til tross for at han lå an til å ha et kjempeovertak. Poengdelingen sikret nordmannen nok en VM-tittel.

Økte til Caruana

Stjerneduellen i Nederland var over etter 51 trekk. Carlsen spilte partiet med hvite brikker. Lørdag møter han russiske Vladimir Fedosejev i sjuende runde av Tante Steel-turneringen, som Carlsen har vunnet hele seks ganger tidligere.

Nordmannen er oppe i fire poeng av seks mulige. Det er like mange poeng som Nepomniasjtsji og hjemmehåpet Anish Giri på toppen av sammenlagtlista.

Med en ny seier økte Carlsen for øvrig ytterligere luken ned til Fabiano Caruana på verdensrankingen. Han er nå 9,9 poeng foran amerikaneren med 2837,9 mot Caruanas 2828.

Sjuende runde av Tata Steel ser du på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo lørdag fra klokken 13.25. Carlsen spiller da svart mot Vladimir Fedoseev fra Russland. Fedoseev tapte fredag mot Jorden van Foreest, den lavest rangerte spilleren i feltet. Programleder Fin Gnatt har med seg Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum som eksperter i studio. Gjest blir Ellen Carlsen.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Sporten på Facebook