første tv-opptreden etter sparkingen:

Mourinho med kryptiske uttalelser

SNAKKER UT: Jose Mourinho like etter å ha fått fyken i Manchester United. Foto: REUTERS/Phil Noble
SNAKKER UT: Jose Mourinho like etter å ha fått fyken i Manchester United. Foto: REUTERS/Phil Noble
– Folk vet ikke hva som foregår bak kulissene, sier José Mourinho.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært stille fra José Mourinho etter han forsvant ut dørene på Old Trafford i desember. Torsdag var han gjest hos beIN Sports under deres dekning av Asiamesterskapet.

– Noen ganger kommenterer man hva man ser, men man vet ikke hva som foregår i kulissene, og det påvirker hva man sier. Det er en viktig ting.

Manageren har tidligere uttalt at forrige sesongs andreplass med United var en enorm prestasjon. Det benyttet han muligheten til å gjenta.

– Jeg mener at en av mine største prestasjoner i min karriere var å komme på andreplass med Manchester United i Premier League forrige sesong.

– Da kan dere si at «denne fyren er gal, han har vunnet 25 titler, men sier at en andreplass var en av hans største bragder i fotball». Jeg fortsetter å gjenta det, for folk vet ikke hva som foregår bak kulissene, fortalte Mourinho.

Portugiseren gikk ikke i detalj om den stormfulle perioden i Manchester United. Tidligere denne uken meldte britiske medier at Mourinho skal ha fått munnkurv av klubben mot å uttale seg om sparkingen. Det skal ha vært en klausul i sluttpakken.

– Manageren er der for å trene spillerne, ikke opprettholde disiplinen
​Under seansen i studio snakket Mourinho også mye om spillermakt i dagens fotball.

– Jeg husker da Sir Alex Ferguson solgte David Beckham til Real Madrid. Da sa Ferguson følgende: «Den dagen en spiller er viktigere enn klubben, er det farvel.» Slik er det ikke lenger.

Mourinho er klar på hva som er managerens ansvar, og hva som ikke er det.

– Måten å løse det på, er at spillerne finner en balanse, og den må skapes i relasjonen mellom spilleren og manageren. Manageren er der for å trene spillerne, ikke for å opprettholde disiplinen til en hver pris.

– Strukturen må være på plass for å beskytte manageren, og for at spillerne føler at alt er på plass og at de ikke kommer i en situasjon der de føler seg mektigere enn de pleide å være.

– Man må dele makten mer
​55-åringen snakket også mye om hvordan generasjonene av fotballspillere har forandret seg.

– Generasjoner forandrer seg. Det er ikke rettferdig å si at den forrige generasjonen kun var god og profesjonell, og at den nye generasjonen kun er trøbbelmakere med vanskelige situasjoner å håndtere. Det er ikke sant i det hele tatt.

– Man trenger mye mer kommunikasjon enn tidligere. Før var det mer slik at manageren bestemte, og spilleren aksepterte hierarkiet. Nå trenger man mye mer kommunikasjon og man må dele makten som tidligere var hos en person. Den må nå deles med flere personer.

Mourinho passet også på å påpeke at han ikke snakket om ting fra perioden i Manchester United.

– Jeg snakker ikke om mine erfaringer fra Manchester United i det hele tatt, men generelt. Det handler ikke om gode gutter eller dårlige gutter. Det handler om forskjellige øyeblikk i historien.

Forsvarte sin fotballfilosofi
​Gjennom store deler av sin karriere har Mourinho fått kritikk for å spille for defensivt. Det benyttet han også muligheten til å snakke ut om.

– Det er veldig enkelt å spille bra uten å vinne. Det er veldig enkelt å stå bak en idé om en viss type fotball uten å få resultater. Folkene som vinner, og de som vinner over tid, har en annen idé om det. Hvis vi snakker om Guardiola, Ancelotti, og de som er i samme kategori som meg og har en karriere med mange triumfer over tid. Hvor er de unge som virkelig har fått resultater?

– Mitt ønske er at managere som er i starten av sin karriere bygger sitt image og sitt rykte i form av resultater. Det er det som blir værende for alltid.

Den kontroversielle manageren fikk også spørsmål om hva slags planer han har for sin videre fotballkarriere.

– Jeg vil fortsette. Jeg er for ung til å gi meg. Jeg har vært i fotballen lenge. Jeg fyller 56 om noen uker. Hvor jeg kommer til å fortsette, er der jeg hører hjemme. Jeg hører til på fotballens høyeste nivå, og det er der jeg kommer til å være, sa Mourinho.

Lik TV 2 Sporten på Facebook