RIVALER: Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø har utkjempet mange taktiske dueller.
RIVALER: Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø har utkjempet mange taktiske dueller. Foto: Christof Stache

Thingnes Bø: – Han er verstingen av alle

Det taktiske grepet som fikk Ole Einar Bjørndalen til å bli «flau over å være nordmann» ble ikke lagt merke til av Martin Fourcade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble fyrt med tungt skyts fra TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen da det ble kjent at landslagstreneren Sigfried Mazet la en plan om å forstyrre Martin Fourcade i duell med Johannes Thingnes Bø på vei inn mot siste skyting under rennet i Oberhof forrige helg.

Skiskytterlegenden kalte det usportslig, mens Mazet selv bekreftet at han gjorde det for å lure Fourcade.

– Vi kan også spille det spillet, sa Mazet, som tidligere trente Fourcade og kjenner det franske skiskytteresset meget godt.

Bø: – Han må tåle det

På plass i Ruhpolding for nye dueller med Fourcade vil ikke Thingnes Bø kalle grepet med å lure Fourcade til å bruke krefter inn mot standplass for skittent.

– Det var jo best å stå på skive én. Fourcade tar jo ofte skive én, uavhengig av den sekunderingen, hadde det blitt gjort på den måten. Han hadde gått forbi på den flata fordi det har han gjort i alle år. Det er som Sigfried sa, det er han som begynte å leke med det der, da må han tåle at vi spiller litt på de samme strengene, sier Thingnes Bø til TV 2.

– Hva er det han gjør?

– For eksempel i Oberhof i fjor, da han vant jaktstarten foran meg, Tarjei og Emil. Etter siste skyting der så snur han seg rundt mot oss før han går ut og diverse sånne ting. Så det er han som er verstingen av alle.

Fourcade sier til TV 2 etter å ha sett Thingnes Bø og Tarjei Bø ta dobbelseier på torsdagens sprint i Ruhpolding at han ikke la merke til det taktiske grepet fra Norge under forrige verdenscuprenn. Han har imidlertid sett at saken har fått oppmerksomhet i norsk presse.

– Det er morsomt at Siegfried tror han har strategien til å slå meg. Jeg synes Johannes er stor gutt, i sporet vet han akkurat hva man må gjøre for å slå meg. Jeg bommet ikke på to skudd på grunn av at Johannes gjorde noe, jeg bommet to skudd på grunn av at jeg ikke gjorde noe, sier Fourcade.

Bjørndalen lot seg provosere av handlingene til det norske trenerteamet. Mazet ba kollega Egil Kristiansen rope til Thingnes Bø at han skulle gå inn og ta skive én på siste skyting på jaktstarten. Å stå der var antatt å gi en fordel da vinden på standplass kom fra venstre mot høyre. Men beskjeden ble gitt fordi Mazet visste at Fourcade ville kjempe om å komme først inn til skyting.

– Det jeg reagerer på er at en trener underveis i et løp sender meldinger ut for å forstyrre kongen av skiskyting, Martin Fourcade. Og bruker sin private kunnskap om sin gamle kollega, for så å ødelegge for at han skal vinne et løp. Det syns jeg ikke er pent. Jeg er flau over å være nordmann når jeg hører det der, sa Bjørndalen.

Northug er en inspirasjon

Thingnes Bø sier at han ikke har diskutert saken med Fourcade, til det er verdenscuphelgene for hektiske og løpene for kraftanstrengende. Stryningen tror likevel ikke at Fourcade, som hevder han ikke la merke til beskjeden som ble gitt, lot seg lure.

– Når du har vært verdens beste skiskytter i så mange år, tror jeg ikke han ble lurt til å gå fram. Jeg tror det var et valg han ville ta for å være best mulig rusta til å vinne løpet rett og slett, sier Thingnes Bø.

For Fourcade, som regnes som en av de virkelig store gjennom tidene i skiskyttersammenheng, vet hva han driver med.

– Petter (Northug) er en stor inspirasjon for mange langrennsløpere. Dessverre er jeg ikke like rask som han i spurten. For meg er sport et spill. Når jeg er for seriøs, når jeg glemmer gleden ved sporten, er jeg ikke så god som jeg kan. Noen ganger må du angripe, noen ganger spille. Det er det helt essensielle med sport.