Carlsen brøt remis-rekken

Etter 21 remis på rad i langsjakk, tok Magnus Carlsen endelig en seier igjen. Jorden van Foreest (19) ble lett match for verdensmesteren torsdag.

SEIER IGJEN: Magnus Carlsen vant et parti etter 21 remis. Foto: Bendiksby, Terje
SEIER IGJEN: Magnus Carlsen vant et parti etter 21 remis. Foto: Bendiksby, Terje

Nederlands stormester van Foreest lå sist i Tata Steel med sitt ene poeng foran onsdagens parti, og han var i realiteten uten sjanse med hvite brikker i Wijk aan Zee-turneringen. Det var klasseforskjell mellom tenåringen og den norske verdensmesteren.

Det var relativt jevnt til rundt 23 spilte trekk, men Carlsen snudde del hele stort til egen fordel i løpet av de neste få trekkene.

Etter trekk 30 viste computeren at det var 45 prosents sjanse for at Carlsen ville vinne, og TV 2-kommentatorene mente at partiet neppe ville gå til 40 trekk. I tillegg til den fine stillingen hadde Carlsen en times overvekt tidsmessig.

I det 34. trekket var det over. Nederlenderen van Foreest ga opp, og Carlsens seier var et faktum.

Med ett poeng og totalt tre av fem mulige poeng hoppet Carlsen et stykke opp på sammenlagtlisten i turneringen.

Onsdagens partier ble for anledningen spilt i Alkmaar, og Magnus Carlsen var under et visst press før partiet startet. Med tap ville han ha mistet førsteplassen på verdensrankingen, og med en ny remis ville ledelsen han hadde ned til Fabiano Caruana blitt knappet ytterligere ned.

(©NTB)