slik skal spurs klare seg uten kane:

– Det kan ikke være noen unnskyldning. Det er en ny fin utfordring for oss denne sesongen

Harry Kane mister trolig over en måned av sesongen, men Mauricio Pochettino tenker løsningsorientert i skadefraværet til sin store stjerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Fulham-Tottenham søndag fra 16.45 (kampstart 17.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Tottenham-manager Mauricio Pochettino er blant de heteste navnene i Premier League.

Argentinerens lag kjemper for fjerde sesong på rad helt i toppen, og hans innsats i Nord-London har satt ham i forbindelse med managerjobbene både i Real Madrid og Manchester United.

Søndagens tap mot sistnevnte fører til at Spurs ligger ni poeng bak ligaleder Liverpool når 16 runder gjenstår av sesongen, og forut for helgens kamp borte mot Fulham er også en allerede tøff skadesituasjon ytterligere forverret ved fraværet til stjernespiss Harry Kane.

– Det er alltid tøft å motta slike nyheter. Vi er selvfølgelig skuffet, for vi bryr oss mye om spillerne våre. Og når en spiller som Harry Kane får dårlige nyheter om at det vil ta lang tid å komme tilbake, er det alltid tøft. Først og fremst for spilleren, men selvfølgelig også for oss, for vi bryr oss og føler med ham, sier Pochettino i et intervju med Premier Leagues egen TV-kanal denne uken.

– Det kan ikke være noen unnskyldning
Spurs-manageren, som er ansvarlig for et lag som fremdeles er involvert i alle fire turneringer, vil imidlertid ikke bruke angrepsstjernens fravær - som trolig vil vare til inn i mars måned - som noen unnskyldning i en tøff periode.

– Han er selvfølgelig en av de beste spissene i verden, det kan vi ikke legge skjul på. Ethvert lag som ønsker å vinne trenger sine beste spillere. Men det kan ikke være noen unnskyldning hvis vi ikke oppnår alt vi ønsker. Vi vet veldig godt hva det betyr å ha ham i form og tilgjengelig slik at han kan hjelpe laget å vinne, men vi har en tropp. Det kan ikke være noen unnskyldning. Vi må konkurrere på best mulig måte, og nå må vi dra og spille mot Fulham, og etter det til semifinalekamp to i ligacupen mot Chelsea, med den samme mentaliteten. Vi må prøve å tenke at vi kan slå ethvert lag, sier Pochettino.

Selv om Kane er Spurs' store stjerne og toppscorer de siste fire sesongene, viser en finurlig statistikk at laget i løpet av Pochettinos fem sesonger kun har tapt fem av de 22 kampene storscoreren ikke har startet i Premier League. På spørsmål om dette beviser det at laget faktisk uten Harry Kane har en veldig god sjanse for å vinne, og at det fremdeles er et veldig godt lag i Tottenham, svarer manageren noe avvæpnende.

– Vi tenker ikke på den måten. Statistikken er der. Ingen vil være uenig med meg hvis jeg sier at Harry Kane er en av de beste spissene de siste fire-fem årene. Det har han vist. Men fotball handler om kvaliteten på prestasjonene. Og troen vår er som alltid, at med en eller annen spiller borte, så tror vi allikevel at vi kan slå ethvert lag uavhengig av spillere. Vi vil være positive, for vi være positive. Vi vil prøve å vinne hver eneste kamp, sier han.

– Det er en ny fin utfordring for oss denne sesongen
I tillegg til skaden på Kane er Heung-min Son reist til det asiatiske mesterskapet med sitt Sør-Korea. På spørsmål om det nå er 33 år gamle Fernando Llorente, som kun har fått starte én av sine 22 Premier League-kamper for klubben, som nå må belage seg på spilletid, er argentineren klar på at det finnes flere løsninger.

– Jeg kommer ikke til å endre tankesett. Når noen ikke kan spille, må vi finne den beste løsningen for å prøve å prestere på den måten vi ønsker. Fernando får selvsagt sjansen, slik han har hatt, og det er forskjellige spillere som kan spille spiss. Vi må utvikle, eller prøve å finne, forskjellige løsninger som kan tilføre laget gode prestasjoner. Det er en ny fin utfordring for oss denne sesongen, sier manageren, med klar henvisning til andre utfordringer de har vært overfor som tøft kampprogram, store skadeproblemer og en spillertropp preget av at store deler av den kom sent tilbake fra VM-spill med sine nasjoner.

Første gang siden november uten midtukekamp
Søndagens oppgjør kommer etter en uke der Tottenham, for første gang siden november, ikke også har spilt midtukekamp i forkant av helgekamp, etter en ekstremt hektisk periode med 15 kamper på 50 dager. Pochettinos lag har fått skryt for å være godt trent, men gikk på to hjemmesmeller mot slutten av perioden med 1-3 for Wolverhampton og 0-1 for Manchester United.

I løpet av den hektiske perioden spilte Spurs (sammen med Chelsea og Manchester City, som også er i semifinalen i ligacupen) to eller flere kamper mer enn samtlige utfordrere i Premier League, og Pochettinos lag var også dem som vant flest, med elleve seire av 15 mulige. (11-1-3 mot Citys 10-2-3 og Chelseas 9-2-4 i samme periode).

I Premier League-sammenheng ble det spilt ti kamper i løpet av perioden, og kun Liverpool (27 poeng) tok mer poeng enn Tottenhams 21 - for øvrig det samme som Manchester United og Manchester City. De fem øvrige kampene var Champions League-oppgjørene mot Inter hjemme (1-0-seier) og Barcelona borte (1-1 som sikret avansement), ligacupkvartfinalen mot Arsenal borte (2-0-seier) og den første semifinalen mot Chelsea hjemme (1-0-seier), samt FA-cupkampen mot Tranmere borte (7-0-seier). Pochettino er strålende fornøyd med det hans lag har levert av resultater til nå denne sesongen.

– Jeg er så fornøyd. Jeg er så lykkelig. Vi gjør en fantastisk sesong. Vi er involvert i fire turneringer i en sesong som har vært så vanskelig og rar fra starten av. Det var mye negative ting som skjedde, og vi var smarte som skapte en beskyttelse for oss selv. Vi har jobbet hardt, og kun fokusert på turneringene vi har vært involvert i. Vi er i åttedelsfinalen i Champions League og i semifinalen i ligacupen, involvert i FA-cupen og rimelig med i Premier League. Vi må innse at jobben vi gjør er forbløffende, forteller manageren.

Thorstvedt: – Signalene han gir utad er viktige
TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt synes Pochettinos tilnærming til de utfordrende situasjonene han er blitt satt overfor, og måten han svarer på i intervjuet, er fantastisk.

– De har hatt det hardeste kampprogrammet, enormt med skader og kommer rett fra et «urettferdig» tap mot Manchester United, men her er det allikevel ingen sutring. Bare positivitet, og en beskjed om at ingen i klubben får gjemme seg bak noe av dette. Her er det ikke plass for unnskyldninger.

– Det er ikke sikkert han sier alle de samme tingene til sjefen Daniel Levy, bak lukkede dører, men signalene det gir utad, og til egne spillere, er viktige. Og det er en av grunnene til at Tottenham har prestert som de har gjort over flere sesonger nå, sier den tidligere Spurs-keeperen.

Enorme skadeproblemer
Tar en med i betraktningen at Thorstvedts gamle klubb i perioden siden slutten av november har måttet klare seg uten store deler av sentrallinjen, er prestasjonen ikke mindre imponerende, til tross for to tap på de tre siste i ligaen. Midtstopperne Jan Vertonghen (ute i tolv av kampene) og Davinson Sánchez (ni kamper ute), samt de sentrale midtbanespillerne Mousa Dembélé - som torsdag ble solgt til kinesisk fotball - (15 kamper), Victor Wanyama (15 kamper) og Eric Dier (de siste ni kampene) har alle vært borte, noe som har ført til enorm belastning på enkeltspillere - spesielt i midtbaneleddet.

Moussa Sissoko, som har fremstått som en helt ny mann etter tillit i perioden, spilte for eksempel 14 av 15 kamper, og startet i 13 av dem. Franskmannen ble også potensielt offer for nettopp kampbelastningen, da han gikk av banen i helgens kamp mot Manchester United med det som så ut som en strekk i lyskeregionen, og ettersom de tidligere nevnte fremdeles er ute, er det tynt også på midtbaneplass inn mot helgens oppgjør. Pochettino håper at franskmannens fravær ikke blir av det lengste slaget.

– Han er okey. Det er en liten muskel ved siden av lysken, men de tror at hans prosess med å komme seg tilbake blir rask. Jeg tror han vil være involvert i laget i løpet av kort tid. Vi må vurdere helgens kamp. Jeg vet ikke. Kanskje det ikke blir mot Fulham, men kanskje til Chelsea-kampen, sier Spurs-manageren.

Mangler også Son - kan allikevel gå gjennom nytt vindu uten å handle
Fraværene helt på topp er imidlertid nye å forholde seg til for Pochettino, som denne sesongen frem til nå har hatt sin talisman Kane tilgjengelig i samtlige kamper. Også hans naturlige erstatter Son, som har vikariert med hell i tilsvarende skadeperioder for superspissen tidligere, har vært involvert i så å si alt siden han returnerte fra obligatorisk deltakelse i Asia-lekene tidlig i høst.

De to er uansett ute i helgen, og tar en med at også Lucas Moura sliter med en skade, er det altså kun Fernando Llorente som per dags dato er et rent spissalternativ helt øverst på topp for Spurs fra A-stallen. Og selv om spanjolen scoret i sin eneste start for klubben i ligaen, tilbake i januar i fjor mot gamleklubben Swansea, kan en ikke si annet enn at han til nå ikke har levd opp til overgangssummen på rundt 150 millioner kroner fra sommeren 2017.

Til tross fra fraværene er det allikevel ikke umulig at klubben for andre overgangsvindu på rad lar være å foreta seg noe nå i januar. Halvveis i vinduet er ingen spillere hentet inn, og det kan også forbli fasit når vinduet stenger om to uker, til tross for Kane-skaden og Sons landslagsfravær. Utgangspunktet har i hvert fall ikke endret seg, skal en tro Spurs-sjefen.

– Det som har skjedd med Harry og Sonny har ikke endret noe. Vi visste at Son ville være i Asiamesterskapet i noen uker. Vi har alltid vært åpne for å forbedre oss, med Harry spilleklar eller ikke. Men samtidig så vet vi at det er tøft og vanskelig å hente spillere vi ønsker. Jeg mener at det ikke har endret innstillingen vår. Det er en veldig god mulighet for andre spillere til å spille mer og heve seg, og jeg er sikker på at det blir en god mulighet for yngre spillere fra akademiet til å vise sine kvaliteter. De får muligheten til å trene med oss, og kanskje muligheten til å bli involvert i noen kamper, sier Pochettino.

Uaktuelt med Janssen
2016-sommerens spisskjøp Vincent Janssen har ikke lyktes i hovedstadsklubben, og ble forrige sesong lånt ut til tyrkisk fotball før en skade ødela for denne. Han er ikke registrert i Premier League-troppen til Spurs, en tropp der det kan gjøres re-registreringer nå i januar, men scoret for U23-laget forrige uke. Allikevel ble en eventuell inkludering av ham, i lys av både Kane-skaden og Sons fravær kategorisk avkreftet av Pochettino på pressekonferansen etter 0-1-tapet på Wembley søndag.

– Nei, han er ikke i mine planer, sa argentineren som det siste han foretok seg på pressekonferansen da en journalist fra nettstedet football.london spurte om det som skjedde på Wembley kunne føre til en ny mulighet for nederlenderen.

– Liverpool og City er de reelle kandidatene til å vinne
Uavhengig av hvem som spiller på topp for Tottenham i helgen, er det en kamp som i utgangspunktet må vinnes for å holde følge i toppen av Premier League. Ni poeng skiller nå til ligaleder Liverpool, og skal en tro Pochettino - om han tolkes riktig - er ikke hans lag tittelakandidat.

– Tidligere var vi nærmere, og vi tenkte ikke at det kunne være mulig. Nå er det ni poeng, men vi kan ikke si at det er umulig. Alt er mulig i fotball, det er selvfølgelig mange kamper igjen. Men for noen få uker og måneder siden snakket vi om at de realistiske kandidatene var Liverpool og Manchester City. Og i dag er det de to som er de reelle kandidatene til å vinne Premier League, sier han.

Første av fem kamper på 13 dager
Søndagens motstander Fulham kjemper i motsatt ende av tabellen, men Pochettino forventer tøff motstand i et hjemmelag som ligger på 19. plass og kun har vunnet en av sine siste ni kamper i ligaen.

– Alle kamper er vanskelige, og det blir tøft. De kjemper for å overleve, og vi vet veldig godt at når lag kjemper for å overleve, så gir de mer enn vanlig. Det blir viktig for oss å ta tre poeng, og prøve å starte en ny god rekke. Det vil være fantastisk å ta tre poeng i forberedelsene før den andre kampen i semifinalen mot Chelsea, og vi føler at det vil bli tøft på søndag, sier Pochettino.

PS! Helgens kamp er også den første i en ny hektisk periode, der Tottenham skal spille 20. januar, 24. januar (Chelsea i ligacupen), 27. januar (Crystal Palace i FA-cupen) , 30. januar (Watford i ligaen) og 2. februar (Newcastle i ligaen), som et resultat av nettopp det å kjempe på alle mulige fronter på en gang.

Se Fulham-Tottenham søndag fra 16.45 (kampstart 17.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Noen tallmessige poeng før Fulham-Tottenham:

  • Fulham har tapt sine fire siste PL-kamper hjemme mot Spurs, etter en ubeseiret rekke av åtte på rad før denne.
  • Tottenham har vunnet ni av sine ti siste PL-kamper mot Fulham, med 0-1-tapet hjemme i mars 2013 som det eneste nederlaget.
  • Fulham har tapt sine seks siste London-oppgjør i Premier League. Kun QPRs rekke på sju fra august 1995 til januar 1996 er verre i engelsk toppfotballs historie.
  • Tottenham tapte sitt forrige London-oppgjør 2-4 mot Arsenal i desember, men vant sine sju foregående på rad før det.
  • Fulham kan vinne to hjemmekamper på rad i Premier League for første gang denne sesongen, og første gang siden april 2013. I nedrykkssesongen 2013/14 klarte de det ikke ved en eneste anledning.
  • Tottenham har vunnet flest bortekamper (ti) av samtlige lag i Premier League denne sesongen.
  • Tottenham er ubeseiret på sine siste 20 bortekamper mot nyopprykkede lag (17-3-0). Forrige tap var 0-1 mot QPR i april 2012.
  • Tottenham har tapt tre av sine fire Premier League-kamper på søndager denne sesongen. Totalt på sine søndagskamper de to sesongene i forveien tapte de kun to kamper.
  • Fulhams Aleksandar Mitrovic har scoret i alle sine tre Premier League-kamper mot Tottenham, og kan bli den fjerde spilleren som scorer i sine første fire kamper mot dem i ligaens historie. (Mark Brigth, Ruud van Nistelrooy og Obafemi Martins gjorde det samme).

Tall fra Opta.