I SØKELYSET: Team Sky-lege Richard Freeman må forklare seg.
I SØKELYSET: Team Sky-lege Richard Freeman må forklare seg. Foto: Jeff Pachoud

Team Sky-lege må forklare seg foran domstol etter nye og alvorlige dopinganklager

Etterforskning hevder Richard Freeman skal ha bestilt testosteron for å dope Sky-utøver - for så å ha løyet om det og forsøkt villede kolleger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De eksplosive påstandene kommer frem i et høringsnotat fra Medical Practitioners Tribunal Service, domstolinstansen for leger i Storbritannia, hvor domstolen skal høre den høyst usedvanlige saken mot den tidligere Sky-legen fra 6. februar.

I verste fall mister Freeman legelisensen og besudler et allerede frynsete Team Sky-rykte.

Offentlig organ hevder Sky-lege ville dope utøver med testosteron

Freeman, som jobbet for Sky og British Cycling mellom 2009 og 2015, er kort fortalt anklaget for følgende:

Han skal ha bestilt testosterongel (som var og er på dopinglisten), løyet om hvorfor han gjorde det, ikke tatt vare på dokumentasjon over medisiner gitt til utøvere, og, viktigst, skal ha bestilt testosterongelene for å gi de til en uidentifisert Sky-rytter for å «forbedre vedkommendes fysiske prestasjoner».

Og vel så viktig, og delvis grunnen for at saken vekker stor oppsikt i Storbritannia, er det at påstandene ikke kommer fra en ukjent kilde eller fra kilder med et åpenbart motiv for å skulle sverte laget.

Anklagene kommer i stedet fra General Medical Council (GMC), et offentlig organ som skal «beskytte, promotere og ivareta helsen og sikkerheten til folket», og som har flere av de samme oppgavene som i Norge ligger under Helsedirektoratet og Legeforeningen.

Det er Medical Practitioners Tribunal Service, som er uavhengig av GMC, som skal høre saken.

Høringen i februar er den siste i en lang rekke av ufordelaktige hendelser Freeman har vært involvert i de siste årene.

«Upassende» administrasjon av medisiner

Freeman er nemlig samme lege som var i sentrum for den såkalte «Jiffy bag»-skandalen, hvor et ukjent legemiddel ble fraktet til Bradley Wiggins fra Manchester til Sør-Frankrike i forbindelse med etapperittet Critérium du Dauphiné tilbake i 2011, og legen som hevder han ble frastjålet sin bærbare datamaskin på ferie i Hellas i 2014 - hvor dokumentasjon over medisiner gitt til utøvere var lagret.

Problemet med det siste var at datamaskinen var den eneste plassen Freeman oppbevarte den informasjonen, noe som har gjort det vanskelig å bevise og/eller motbevise de mange anklagene om etisk tvilsom medisinbruk av Team Sky-ryttere.

Denne mangelen på oversikt over medisinbruk vil også bli tema foran den medisinske domstolen i februar, da GMC hevder at «Dr. Freeman ikke hadde et tilstrekkelig arkiveringssystem», og at hans administrasjon av reseptbelagt medisin var «upassende».

Endret forklaring - og ga ut bok

Anklagene om bestillingen og den planlagte bruken av testosteron stammer fra hendelser i 2011.

Freeman skal 16. mai 2011 ha bestilt 30 pakker med testosterongel til velodromen i Manchester (hovedkvarteret til Team Sky og British Cycling) fra selskapet Fit4Sport. 18. mai skal så Freeman ha «løyet», da han nektet å ha lagt inn bestillingen og sagt at det må ha vært en feilbestilling.

Freeman skal deretter ha kontaktet en ansatt i selskapet for å få tilsendt en bekreftelse på at bestillingen var sendt feil, at testosterongelene var returnert, og at innholdet var blitt ødelagt. Freeman skal ha visst at «dette ikke skjedde», hevder GMC, men viste likevel frem e-posten selv om han «visste at innholdet i den ikke var sant».

I et intervju med Det britiske antidopingbyrået (UKAD) i 2017 innrømmet han så å ha bestilt testosterongelene, men hevdet da at det var tiltenkt for bruk på ansatte - og altså ikke utøvere.

Disse påstandene hevder GMC er «ikke sanne».

I ettertid har Freeman latt være å stille opp i en rekke høringer, intervjuer og etterforskninger på grunn av det han beskriver som «kraftig depresjon».

I juni 2018 kom det dog frem at han har hatt god nok helse til å gi ut en bok titulert «The Line: Where Medicine and Sport Collide».

Freeman trakk seg fra sin stilling hos British Cycling i oktober 2017.