STENGER DET UTE: Helene Marie Fossesholm (17) hevder hun stenger ute oppmerksomheten rundt hormonbehandlingen hun gjennomgikk.
STENGER DET UTE: Helene Marie Fossesholm (17) hevder hun stenger ute oppmerksomheten rundt hormonbehandlingen hun gjennomgikk. Foto: TV 2

Fossesholm om ryktene: – Alltid noen som ikke ønsker alle godt

Helene Marie Fosseholm (17) hevder hun ikke lar seg påvirke av den massive oppmerksomheten rundt hormonbehandlingen hun fikk.

Skiforbundet valgte mandag å gå ut med en bekreftelse på at Helene Marie Fossesholm har gjennomgått hormonbehandling med et preparat som står på forbudslisten til Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Kristine Stavås Skistad (19) har også fått hormonbehandling, men ikke med preparater som står på WADAs liste.

Skiforbundet skriver at løperne har fått spørsmål om den medisinske behandlingen, og at forbundet selv har blitt kontaktet av både «media og andre» om temaet. Derfor velger de nå å gå ut med opplysningene.

– Vi har visst at det har florert rykter i langt tid, og personlig har det ikke vært noe hyggelig, men det er greit å forholde seg til. Mediehenvendelser har vært litt vanskelig, for en vet aldri hva mediene sier, og den historien er egentlig ikke så komplisert . Det ble sendt ut en beskjed om det i dag, og det var helt greit, men om noen skulle presentert det på en helt annen måte enn det som er virkelig, ville vært virkelig trist, sier Fossesholms far, Øivind Foss, til TV 2.

– IKKE HYGGELIG: Det sier Helene Marie Fossesholms far, Øivind Foss, om oppmerksomheten rundt datterens hormonbehandling. Foto TV 2
– IKKE HYGGELIG: Det sier Helene Marie Fossesholms far, Øivind Foss, om oppmerksomheten rundt datterens hormonbehandling. Foto TV 2

Fossesholm: – Ikke hyggelig

Nyheten om behandlingen har vekket stor oppmerksomhet, både i Norge og internasjonalt. Fossesholm sier til TV 2 at hun konsentrerer seg om hva hun kan gjøre for å bli en bedre på ski.

– Jeg prøver ikke å lese sånne ting. Jeg prøver å ha fokus på det sportslige, sier Fossesholm, som er blitt sammenlignet med Marit Bjørgen av TV 2-ekspert Petter S. Skinstad.

17-åringen gjør seg likevel noen tanker om ryktene som har oppstått.

– Det er så klart ikke hyggelig, men jeg har ikke noe fokus på det. Det er alltid noen ute i verden som ikke ønsker alle godt, sier Fossesholm.

Hun sier at hun ikke har hørt noen som mistenker henne for å jukse.

Pappa Foss: – Trist

Foss sier at datteren er blitt orientert om ryktene rundt behandlingen.

– Jeg synes det er trist at folk som ikke kjenner saken uttaler seg om den. De vet ikke hvorfor Helene har fått behandling. Hun har hatt behov for behandling i tidlig ungdom, og det er noe vi foreldre har fulgt opp som alle andre foreldre ville gjort. Jeg synes det er trist at det er blitt snakket om, men igjen: vi får ikke gjort noe med det folk snakker om. Det trist at folk ikke ønsker å forstå. De ønsker å misforstå, sier pappa Foss.

Fossesholm er nå 151 centimeter høy. Da hun var 13,5 år gammel, var hun 137,5 centimeter, opplyser Skiforbundet. Øivind Foss forteller at datteren begynte på behandlingen i desember 2014 og avsluttet i september 2017.​

– Dette var en anbefaling vi fikk fra sykehuset om å starte på veksthormon, og det forholder vi oss til. Hun var bare 13,5 år gammel. Vi kunne ikke tenke på at hun kunne bli en toppidrettsutøver en gang i fremtiden. Hun drev med fire idretter: håndball, fotball, ski og terrengsykling, i tillegg til at hun startet med bakkeløp det året. Vårt fokus var å ivareta helsen ut ifra anbefalingene vi fikk fra sykehuset, sier Foss.

Støtte fra lagkameratene

Leder i Antidoping Norges medisinske fagkomité, Per Medbøe Thorsby, mener Skiforbundets offentlige bekreftelse om hormonbehandling av de to norske stortalentene vitner om et lite vennlig miljø.

– Jeg har egentlig ikke hørt så mye rykter, det har ikke gått via meg. Det har ikke vært noe problem å gå ut med dette. Jeg informerte lagkameratene på juniorlandslaget og det var ikke noe problem. De støtter meg, og det setter jeg veldig stor pris på, sier Helene Marie Fossesholm.

Hun forbereder seg til junior-VM i Lahti senere denne måneden. Der skal hun gå alle distansene, men nekter for at all oppmerksomheten påvirker henne.

– Jeg prøver å kaste det over skulderen og ha fokus på junior-VM og forberedelsene, sier Fossesholm.

– Frykter du ikke at det vil påvirke prestasjonene?

– Nei, det er det jeg som styrer. Det skal jeg styre helt selv, sier hun.