HØYDEPUNKT: Janez Brajkovic gikk til topps i Critérium du Dauphiné i 2010. Nå er det avslørt at sloveneren har testet positivt for et forbudt stoff.
HØYDEPUNKT: Janez Brajkovic gikk til topps i Critérium du Dauphiné i 2010. Nå er det avslørt at sloveneren har testet positivt for et forbudt stoff. Foto: Laurent Cipriani

Tidligere Armstrong-hjelper utestengt for doping

Ti måneders utestengelse for Janez Brajkovic (35).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tidligere laget til sloveneren Janez Brajkovic (35) opplyser at syklisten avla en positiv dopingprøve i juli i 2018.

Adria Mobil, laget Brajkovic syklet for forrige sesong, skriver at stoffet det er snakk om er Metylheksanamin. Grunnet den lille mengden og type stoff førte det ikke til noen umiddelbar utestengelse, men laget valgte likevel å ta Brajkovic ut av konkurranser.

Brajkovic hevder selv at det positive resultatet er hans egen feil etter å ha kjøpt kosttilskudd på nettet som inneholdt det forbudte stoffet.

Adria Mobil skriver at denne type regelbrudd vanligvis fører til to års utestengelse. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har imidlertid valgt å straffe Brajkovic med ti måneders utestengelse med begrunnelse i hvordan stoffet havnet i kroppen hans og måten han har samarbeidet på.

Janez Brajkovic (midten) etter å ha vunnet U23-VM på temp foran Thomas Dekker og Vincenzo Nibali i 2004.
Janez Brajkovic (midten) etter å ha vunnet U23-VM på temp foran Thomas Dekker og Vincenzo Nibali i 2004. Foto: Alex Trovati

Brajkovic, som nå er kontraktsløs, er et kjent navn i sykkelmiljøet. Sloveneren imponerte stort i 2010 da han vant Critérium du Dauphiné og fikk Tour de France-debuten som støtte for Lance Armstrong, som ble nummer 23 før resultatene ble strøket i kjølvannet av dopingavsløringene.

Totalt har Brajkovic fem Tour de France-deltakelser, hvor den seneste kom i 2017 da han syklet for Bahrain-Merida. Hans beste sammenlagtplassering i Tour de France er niendeplassen fra 2012.

Brajkovic, som blant annet har syklet for Discovery, Astana, Team RadioShack og Bahrain Merida, har også en andreplass fra Il Lombardia fra 2008.