Skiforbundet bekrefter at to langrennstalenter har fått hormonbehandling

STORTALENTER: Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad er to av de største norske fremtidshåpene i langrenn.
STORTALENTER: Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad er to av de største norske fremtidshåpene i langrenn.
Norges Skiforbund er åpne om hormonbehandlingene til Helene Fossesholm (17) og Kristine Stavås Skistad (19).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helene Marie Fossesholm (17) er blant Norges største langrennstalenter. Før langrennsåpningen på Beitostølen i november trakk TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad sågar paralleller til Marit Bjørgen.

17-åringen imponerte i langrennsåpningen. Hun ble nummer elleve i 10 km klassisk og nummer fem på 10 km fri teknikk i åpningshelgen.

I juniorklassen har Vestfossen-løperen vært suveren. Fossesholm er forholdsvis liten av vekst. Det har skapt utfordringer for henne gjennom oppveksten.

I en pressemelding mandag skriver Skiforbundet følgende:

«Langrennsløperne Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad (begge på Skiforbundets juniorlandslag) har uavhengig av hverandre, og med helt ulike utgangspunkt, fått spørsmål om bruk av medisiner i forbindelse med hormonbehandlinger knyttet til vekstforstyrrelser.

Norges Skiforbund har også blitt kontaktet av media og andre om dette temaet, og publiserer denne pressemeldingen med godkjenning fra familiene Fossesholm og Skistad for å klargjøre de faktiske forhold rundt behandlingene. For begge de unge jentene er dette personlige og høyst private helseopplysninger. For å vise at behandlingen ikke er i konflikt med WADAs antidopingreglement velger de likevel å være åpne om dette.

Helene Marie Fossesholm (17)

I perioden desember 2014 til september 2017 fikk Helene Marie Fossesholm behandling med veksthormon. Helene har blitt fulgt opp av barnelege på sykehus fra hun var 8-9 år gammel fordi hun var svært liten av vekst. Da hun var 13,5 år var hun 137,5 cm høy og hadde unormal vekstutvikling. Hun ble derfor behandlet med veksthormon. Helene er nå 151 cm høy.

Helenes behandling innbefattet et preparat som står på WADAs forbudsliste. Det er svært strenge krav til godkjenning og bruk av slik medisinering i Norge. Det ble derfor søkt om medisinsk fritak (TUE) for dette hos Antidoping Norge da dette var påkrevd. Søknaden ble innvilget av Antidoping Norge og hun oppfylte alle WADAs kriterier.

Kristine Stavås Skistad (19)

I 2012 fikk Kristine tablettene Etinyløstradiol og Primolut for å fremskynde puberteten, og for å ha en kontrollert vekst. For Skistad er dette en svært privat sak. Kristines behandling ble gjennomført med preparater som ikke står på WADAs forbudsliste.

Med samtykke fra Fossesholm og Skistad opplyser Ola Rønsen, medisinsk ansvarlig i Norges Skiforbund, at behandlingen løperne fikk var gitt av spesialister på sykehus.

VM-HÅP: Kristine Stavås Skistad er aktuell for å gå sprint i VM i februar.
VM-HÅP: Kristine Stavås Skistad er aktuell for å gå sprint i VM i februar. Foto: Olsen, Geir

Kristine Stavås Skistad og Helene Fossesholm med familier ønsker ikke å kommentere disse to sakene ytterligere utover denne informasjonen som nå er gitt, og ber om forståelse for det.»

– Kan skape debatt og spekulasjoner
​TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad mener Skiforbundet har løst saken på en bra måte.

– Det var helt riktig at Fossesholm, Skistad og Skiforbundet å gå ut med pressemeldingen, for det har versert mye rykter og snakk om disse sakene i skimiljøet lenge. Jeg tror det til slutt ville kommet ut i media om Skiforbundet ikke tok saken i egne hender og opplyste om det. Hvis ikke kunne de fått det i fleisen på en ubehagelig måte seinere. Disse unge jentene kunne fått spørsmålene på et tidspunkt de var lite forberedte på det. Dette vil helt sikkert skape en debatt, men Skiforbundet har fått frem flere nyanser. Folk forstår saken bedre, sier Kaggestad.

Han utelukker ikke at sakene vil skape debatt og spekulasjoner.

– Neste diskusjon blir om utøvere som har fått en sånn behandling i ung alder skal få lov til å konkurrere. Det er flere eksempler på utøvere som har fått behandling på grunn av kroniske lidelser som har måtte kommentere det seinere. Jeg vil anta at disse sakene vil skape debatt internasjonalt og at de kan skape spekulasjoner, men det måtte komme frem før eller siden, sier Kaggestad.

Han synes det er greit at utøverne får konkurrere på høyt nivå.

– Fossesholm er glad i langrenn og har lyst til å gå på ski. Da synes jeg det hadde blitt feil om hun ikke skulle få lov til å dyrke den lidenskapen, sier TV 2-eksperten.

Suveren i juniorklassen
​I Fossesholms siste skirenn var hun ett minutt og 43 sekunder foran nærmeste konkurrent på 15 km klassisk. Petter Skinstad mener Fossesholm er et helt spesielt talent.

– Basert på resultatene er hun et av de største utholdenhetstalentene i Norge noensinne. Hun er god både på sykkelsetet og med langrennsski på beina. Det hun presterer i juniorklassen er på linje med det råeste som Bjørgen, Johaug, Østberg og Northug presterte på samme alder, sier Skinstad.

Selv om Fossesholm har overbevist i juniorklassen i Norge, understreker Skinstad at det er et langt høyere nivå utenfor landets grenser.

– Hun er en utøver det er naturlig å ha forventninger til. Når du har to år igjen som junior og allikevel vinner eldste juniorklassen i Norge med to minutter på en 15-kilometer, sier det seg selv at hun er spesielt god. Men det er viktig å understreke at hennes norske konkurrenter i juniorklassen ikke er spesielt gode. De er ikke i nærheten av å være blant de beste eller nest beste i verden. De tøffeste konkurrentene til Fossesholm er utenlandske løpere. Sånn sett er det litt vanskelig å si hvor god hun er basert på hvor fort hun går i forhold til sine norske konkurrenter, sier Skinstad.

Nå står junior-VM i Lahti på programmet for ungjenten. Skinstad tror Fossesholm vil takle oppmerksomheten på en god måte.

– Jeg håper ikke det påvirker henne. Det kan selvsagt påvirke hun sportslig i form av at oppmerksomheten blir vanskelig å takle, men dette er en behandling som ble gitt til henne i helsemessig øyemed. Verdens beste, eller verdens 5. beste fotballspiller, har akkurat fått samme type behandling meg bekjent. Det har gått veldig fint, sier han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook