Vrien motstand for Carlsen i første parti

Magnus Carlsen skal ilden igjen.
Magnus Carlsen skal ilden igjen. Foto: Bendiksby, Terje
Verdensmester Magnus Carlsen starter det nye sjakkåret med å jakte på et nytt trofe, denne gang i den nederlandske kystbyen Wijk aan Zee.

Her barker han sammen med resten av verdenseliten i tradisjonsrike «Tata Steel Masters».

Du kan følge det hele på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo i morgen, lørdag, fra kl. 13.00!

Tøff åpning

Magnus Carlsen møter en av de desidert sterkeste utfordrerne til turnerings-seieren i Tata Steel Chess allerede i åpningspartiet lørdag.

Ding Liren er tidenes beste kineser, og rangert som verdens fjerde beste sjakkspiller. Og Ding har fordel av hvite brikker.

26-åringen spilte 100 partier på rad mellom august 2017 og november 2018 uten tap; den lengste ubeseirede rekken i sjakkhistorien på toppnivå. Midt inn i den utrolige rekken måtte Ding trekke seg etter tre runder av Norway Chess, 26-åringen brakk hoftebeinet etter en sykkelvelt i Stavanger.

TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer gleder seg til å følge kameraten Magnus Carlsens jakt på en historisk syvende triumf i «Sjakksportens Wimbledon», som Tata Steel Chess blir omtalt. Det er to partier Hammer er spesielt spent på:

– Vladimir Kramnik og Ian Nepomniachtchi. Stor prestisje når regjerende verdensmester Carlsen møter tidligere verdensmester Kramnik. Det blir alltid spennende kampsjakk. Og Magnus har aldri slått Nepomniachtchi i langsjakk og har noe å bevise der., sier Hammer.

Sterke motstandere

Magnus Carlsen hadde et strålende sjakkår i 2018. Han startet året med en imponerende seier i «Tata Steel Masters», og avsluttet i stor stil med VM-tittel i både klassisk sjakk og lynsjakk.

Nå er han tilbake på stedet suksessen startet i fjor, og det er igjen klassisk sjakk som står på menyen.

Med en god porsjon selvtillit i bagasjen må det være lov å håpe at vår verdensmester vil vise seg fra sin beste side, i turneringen han har vunnet hele seks ganger tidligere.

Den levende legenden Viswanathan Anand er blant Magnus' rivaler i turneringen. Anand er spilleren som har vunnet nest mest i Nederland, hele fem ganger. «Tigeren» fra Madras er nok innstilt på å tangere Carlsen, men det finnes nok av andre spennende utfordrere også. Shakriyar Mamedyarov fra Azerbaijan og Ding Liren fra Kina er henholdsvis nr. 3 og 4 i verden, og var begge blant de store formspillerne i 2018.

Ding Liren satte en utrolig rekord med 100 partier på rad uten tap. Nederlands egen Anish Giri og tidligere verdensmester Vladimir Kramnik fra Russland har nok også ambisjonene i orden. Særlig Giri er nok sulten på seier, etter at han ble slått i omspill av Carlsen i fjor. VM-utfordrer Fabiano Caruana fra USA glimrer denne gang med sitt fravær.

I alt er det 14 spillere i toppgruppen i Wijk aan Zee, og alle disse skal møte hverandre gjennom den drøye to uker lange turneringen. Et spenningsmoment er hvor mange avgjorte partier man vil få. Det har vært en lei trend i de siste superturneringene at man får for mange uavgjorte partier (remis). VM-matchen mellom Carlsen og Caruana var heller ikke oppløftende i så måte.

Årets turnering samler imidlertid et spennende knippe av spillere, med en miks av unge, spennende talenter på full fart oppover, kreative angrepsspillere, og rutinerte stjerner.

Det er med andre ord duket for sjakkfest i Nederland, og du kan få med deg all spenningen på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo fra kl. 13.00 i morgen, lørdag. Programleder Fin Gnatt har med seg Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein og Ellen Carlsen som eksperter i studio. Fra og med mandag vil også Hans Olav Lahlum innta fast plass i panelet.

Lik TV 2 Sporten på Facebook