Tufte om stillheten fra norske utøvere:

– Ikke utøvernes ansvar å si noe om andre lands dopingpolitikk

Olaf Tufte velger å ta et klart standpunkt i Russland-saken, men mener det ikke er en del av jobbeskrivelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Har du noen formening om hva konsekvensen burde bli etter at Russland ikke overholdt 31. desember-fristen?

– Jeg mener Verdens antidopingbyrå (WADA) er nødt til å stå på det de har sagt. Jeg skal ikke bestemme konsekvensene for noen ting, men slik jeg vokste opp, så var det slik at du fikk en beskjed om hva som var konsekvensen hvis ikke ting ble overholdt. Så ting må overholdes. Hvis ikke kan du alltid «pushe» grensene og egentlig drite i det. Går de tilbake på premissene sine enda en gang, så ler hele verden av WADA. Dessverre. Og det er utrolig kjedelig.

Olaf Tufte legger ikke skjul på hva han mener om den nær evigvarende sagaen om Russlands dopingsynder - en saga som fort kan ende med enda en utestengelse av Russland når WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC) møtes førstkommende mandag og tirsdag.

– Man er redd for at man skal få døra i bakhodet

I debatten om hva WADA bør og ikke bør gjøre har enkteltutøvere fra flere land deltatt høylytt i åpne fora og sosiale medier, men få eller ingen av de er fra Norge.

Det har fått en rekke eksperter, forståsegpåere og journalister til å etterlyse norske bidrag, men Tufte mener ansvaret ligger en helt annen plass.

– Det er ikke utøvernes ansvar å si noe om andre lands dopingpolitikk eller hvordan de agerer. Jeg skjønner at utøvere har mange meninger, og det skal man alltid få lov til å ha, men vi har jo ledere. Og det er en grunn til at vi har ledere. Det er de som skal ta den kampen. Som utøver kan man legge press på sine utøvere slik at de kjører litt hardere på. Og så kan man stille spørsmål til WADA, som skal være idrettens organ, som skal sørge for at vi kan konkurrere på ærlig måte. Og det er nok der mange utøvere kvier seg for å si noe. Man er redd for at man på en måte skal få døra i bakhodet, sier han, og fortsetter:

– Jeg er ikke så redd for det i denne sammenhengen. Jeg mener WADA nå må vise at de er det organet de skal være. Per nå er de ikke det. De må «step up», sette ned foten og stille helt klare krav. Og så må de forholde seg til det de sier skal skje. Det er jo det som er svakheten de har vist i denne sammenhengen. De har gitt noen klare retningslinjer og sagt at «dersom dere ikke gjør dette, så skjer dette». Og når de i Russland ikke har klart å overholde dette, har de firt på kravene. Og da begynner jo alle å lure på hva som foregår. Er det de rette menneskene som styrer dette? Er det politikk? Er det så ille at det er korrupsjon innad? Hva er grunnen? Jeg har ikke svaret. Men om WADA skal være organet som skal ivareta rettssikkerheten vår, så er de nødt til å «step up», få henda opp av lomma, begynne å gjøre noe, og klare å stå for det de sier og handle deretter.

– Utøverne skal trene, lederne skal lede

I stedet for å etterlyse norske stemmer, bør man heller kanskje se østover, mener han.

– Russland er kanskje en stormakt med et gammelt regime. Jeg synes ekstremt synd på de utøverne som får pepper når de ikke har gjort noe galt. Men en eller annen gang må man kanskje sette ned foten. Og om det er noen utøvere som har et ansvar, så er det kanskje de utøverne i de landene som er mistenkeliggjort som må stå opp og vise vei.

Ole Einar Bjørndalen sa ga torsdag uttrykk for at utøvere ofte har mer enn nok å forholde seg til om de ikke i tillegg skulle bruke tid på å sette seg inn i kompliserte saker om doping, korrupsjon og politikk.

Det er Tufte langt på vei enig i.

– En utøvers ansvar er å forberede seg godt nok for å kunne prestere. Det er det fokuset vi skal ha. Vi kan ikke gå rundt og mistenkeliggjøre folk. Alle russerne er jo forhåpentligvis ikke dopet. Jeg orker ikke å stille meg spørsmålet «er du dopet?» med alle russerne jeg møter. Det kan jeg ikke holde på med. Jeg må få forholde meg til at de som stiller på start har lov til å være der. Så får WADA ta jobben med å rydde opp.

– Flere som har tatt et tydelig standpunkt i offentligheten forteller om hets og drapstrusler. Er norske og utøvere fra andre land redde for reaksjonen ved å stå frem?

– Jeg vet ikke om man skal si redd, men de ønsker kanskje ikke det maset. De er mest interessert i å forberede seg til det de skal gjøre. De ønsker kanskje ikke å få andre utøvere, media, ledere på nakken og møte ubehageligheter i sin hverdag. De forholder seg derfor tause, og så går praten innad i stedet. Det er jo ikke noe bra det heller, at alle skal prate bak teppet. Men da trenger vi noen sterke ledere. Vi får skubbe de foran oss, for det er deres jobb å rydde opp i det. Utøverne skal trene, lederne skal lede og sørge for at veien er så bra som mulig. Så skal WADA være det øverste organet som vi skal kunne stole 100 prosent på. I dag gjør vi ikke det, sier han.

Mellom

Russland-saken har veid tungt over internasjonal idrett i flere år allerede, og Tufte frykter det også vil være tilfellet en god stund til.

– Jeg håper vi er ferdige med å peke finger mot Russland om fem-seks år. Men i all hovedsak må vi først feie for vår egen dør og gjøre det vi skal, og så må vi få ledere som gjør den jobben de skal, og ikke minst som gjør det de sier at de skal. At de ikke er fullstendig politikere som står og skryter av alt de skulle ha gjort.

– Er WADA og IOC for snille med Russland? Er det så enkelt?

– De er for snille i jakten på juksing. Det er de. Men det er jo to sider av en sak. Vi har et organ som WADA, som skal ivareta vår sikkerhet på det området her, men samtidig er alle utøvere mistenkte til det motsatte er bevist. Det er motsatt om man er mistenkt for å ha tatt livet av noen. Da er man uskyldig inntil det motsatte er bevist. Som utøver må man hevde sin uskyld hver eneste dag. Jeg er jo livredd for å spise mat på utsiden av eget hus, for noen kan jo putte noe i maten. Det er ekstremt enkelt. Om noen har lyst til å få meg til å se ut som en skurk, så er det ekstremt lett. Og det er en rettssikkerhet som ikke er bra.

– Du som har vært i «gamet» i årevis og kjenner mange i miljøet: hva mener norske utøvere om Russland-saken?

– Det tror jeg er ganske ensidig. Vi er lei oss for at det er sånn. Nå tyder veldig mye på at det ikke er utøverne selv som har vært utfordringen i Russland. Det er systemet. Om du kommer inn som en ung utøver i et system som har en kultur for å holde på med dette, så har du ikke noe valg. Enten gjør du som du har fått beskjed om, eller så er du ute.