Håndballgutta krever slutt på råkjøret

Håndballgutta får et knalltøft program under VM med potensielt mye reising om de gjør det bra. Nå har de bedt om endringer.

Håndballgutta sprudler før VM-åningen mot afrikamesterne, Tunisia.

– Vi er kapable til å ta gullet vi. Det gjelder å komme inn i flytsonen og treffe godt. Det er mange kandidater til å ta et gull, men vi er blant de, sier keeperhelten, Torbjørn Bergerud.

Men før de kommer så langt har de en tøff vei foran seg.

VM starter for Norge med fire kamper på fem dager. Totalt 8 kamper skal unnagjøres på 13 dager før sluttspillet. Trolig innebærer det at hele tre kamper må spilles med mindre enn et døgns hvile.

– Det er tøft. Det er aldri ideelt å spille to kamper på to dager. Det tærer veldig på fysisk fordi du ikke får den tiden til å restituere etter kampen. Vi spillere sliter ofte med å sove etter kamp fordi vi er så oppspilte og har så mye adrenalin i kroppen. Er man litt trøtt dagen derpå så er skaderisikoen høyere også. Så enkelt er det, sier Sander Sagosen.

– Jeg har selv spilt Champions League i år og reist så sinnssykt mye, så jeg mener noe bør gjøres. Det blir litt mye, sier Nantes-spiller, Espen Lie Hansen.

Krever endring

For sesongen over ett blir mer og mer ekstrem for spillerne som i tillegg til liga og cup også spiller Champions League. Nå ber de både det europeiske og det internasjonale håndballforbundet om å ta grep.

– VI har pratet med de som kan hjelpe oss via Norges håndballforbund, og vi har pratet med talsmennene i PSG og har sagt at noe må gjøres for belastningen på spillerne er for stor, sier Sagosen.

Landslagslege Thomas Torgalsen tar grep for å være best mulig rustet. Han er i Herning på jakt etter badekar hvor spillerne skal "isbade" for å restituere raskere.

– Man trenger i utgangspunktet 48 timer på å restituere etter kamp. Nå kommer vi til å bruke kryo-behandling. Et kuldebad etter kamp, forklarer Torgalsen.

Først kritikk fra kvinnene

Under håndball-EM for kvinner i desember kom det kritikk fra flere hold mot det europeiske håndballforbundet. Flere stjernespillere måtte avbryte mesterskapet med stygge skader og mange pekte på en for tøff kampbelastning. Norge måtte også spille to kamper med bare 17 timers mellomrom.

– Jeg er rasende. Og det er ikke kun under et mesterskap. Det er jo også hele året man må se på hva man bør gjøre fordi de eneste som betaler regningen her det er spillerne, tordnet Nederlands landslagssjef, Helle Thomsen i desember.

Stor reisebelastning

I tillegg til håndballguttas tøffe kampprogram blir også reisebelastningen stor dersom de når en semifinale.

Dagen etter at hovedrunden er unnagjort må de sette seg i buss for å kjøre 340 kilometer i omlag fire timer til Hamburg for å spille semifinale.

Dagen derpå må de ta samme reiserute tilbake igjen fordi finalene spilles i Herning.

– Det virker som de har vært fulle når de har skrevet det opplegget der, sier Lie Hansen.

Den tidligere danske landslagsstjernen, Joachim Boldsen mener opplegget er under en hver kritikk.

– Man putter inn flere kamper uten å ta hensyn til spillerne. Til slutt ender det med at spillerne selv må sette ned foten og nekte å spille enkelte kamper. Noen må ta fatt i de gamle herrer. Det må endres. Det er en katastrofe, sier dansken.

Men han har ikke stor tro på at vi får se så mange endringer med det første.

– Mesterskapet burde vært utvidet, men det koster penger. Når det er snakk om økonomi i det internasjonale håndballforbundet, så beholder de heller pengene selv fremfor å gi bedre forhold til spillerne, sier Boldsen.

Vil trene hardere

Bjarte Myrhol er klar over utfordringen, men har forsøkt å snu den store kampbelastningen til sin fordel ved å trene enda hardere.

– Jeg har prøvd å komme i så god fysisk god form at det skal være en fordel for oss og meg. I mitt hode tror jeg at det skal være en fordel for meg at det blir dobbeltkamper fordi jeg forhåpentligvis er i litt bedre form enn motstanderen, sier han.

Også Sander Sagosen sier han har økt mengden med styrketrening for å være best mulig rustet for det tette kampprogrammet i klubb og på landslag.

– Jeg jobber veldig mye fysisk for å holde meg skadefri og holde meg fit. Det er det det handler om for meg, sier han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook