ada hegerberg hos Skavlan:

– De prøvde å dempe meg på landslaget

Gullball-vinner Ada Hegerberg (23) tar bladet fra munnen i samtale med Fredrik Skavlan og snakker ut om konflikten med landslaget, primadonna-beskyldningene og valget hun måtte ta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Skavlan på TV 2 Sumo fredag kl. 17 og TV 2 lørdag kl. 22.30.

Landslags-neiet sommeren 2017 i kjølvannet av et skuffende EM vil alltid henge ved Ada Hegerberg (23) – om hun vil det eller ikke. Temaet vil alltid dukke opp, som det gjorde etter at hun som første kvinnelige fotballspiller gjennom tidene ble tildelt Gullballen i starten av desember.

Hevder meningene hennes ble dempet

Den 23-årige storscoreren fra Sunndalsøra har, i likhet med Norges fotballforbund holdt konfliktens kort tett til brystet, selv om det har vært tydelig fra begge parter at kulturkrasj og sterke personligheter har vært utløsende faktorer.

Fredrik Skavlan møtte Ada Hegerberg ved Lyons treningsanlegg. FOTO: TV 2.
Fredrik Skavlan møtte Ada Hegerberg ved Lyons treningsanlegg. FOTO: TV 2.

I et intervju med TV 2s Fredrik Skavlan ved Lyons treningsanlegg letter Hegerberg litt på sløret om spørsmålet alle lurer på: Hva var det egentlig som skjedde?

– Greia er at jeg ikke føler jeg har fått påvirke på den måten jeg har ønsket. Det har vært snakk om at jeg vil styre lag og laguttak, men det har aldri vært snakk om å gå så langt. Jeg har følt at jeg har prøvd å bidra på de områdene jeg har noe å bidra med, og det har ikke strukket til. Når jeg ikke kan være meg selv lenger, og ikke bidra med det jeg kan, og blir plassert i det systemet som … jeg føler ikke det passer meg, rett og slett. Sånn kunne det ikke fortsette, sier Hegerberg.

– På den måten at de forsøkte å dempe deg?

– Ja, rett og slett. Jeg har alltid hatt store ambisjoner, også for laget. Og det har på en måte…ikke funket. Det ble et veldig styr, og det skulle jeg veldig gjerne vært foruten, for det er jeg som sitter igjen med konsekvensene til slutt og ikke kan spille på et landslag. Jeg var veldig åpen for en åpen dialog. Jeg var jo veldig ærlig på absolutt alle punkter internt. Jeg har ikke behov for å diskutere mer i media. Men det ble et ekstremt styr. Mitt mål var å fokusere videre. Neste dag, ting. Og det har fungert veldig bra. Den samme stilen kommer jeg til å kjøre videre.

SVARER: NFFs Lise Klaveness
SVARER: NFFs Lise Klaveness Foto: Pedersen, Terje

Lise Klaveness, direktør for elitefotballen i Norge i NFF, svarer slik på Hegerbergs uttalelser:

– Vi må ta til etterretning at hun føler situasjonen slik og er lei oss for at en av våre beste spillere ikke er disponibel for landslaget. Vårt fokus er nå å ha dialog med Ada, og jeg har hatt løpende dialog med henne og møtt henne. Hun levner ingen tvil og har gjentatt at hun ikke er aktuell for VM. Det er selvsagt en situasjon vi ville vært foruten, men Ada vil nå ha fred rundt sin beslutning og det er vi nødt til å respektere, sier hun til TV 2 Sporten.

– Aldri følt meg så norsk som nå

Landslagssjef Martin Sjögren bekreftet overfor TV 2 i kjølvannet av Gullballen-kåringen at det har vært ulike meninger om Hegerberg i den norske landslagstroppen. Mor Gerd Stolsmo har angrepet kritikerne og uttalte at «primadonnabildet, som noen ynder å gi henne, er bare bullshit».

Samtidig har tegnene på manglende harmoni vært mange siden Hegerberg avstod fra videre landslagsspill:

Direktør for elitefotball i NFF, Lise Klaveness, har helt siden hun startet i stillingen i midten av september vært klar på at det har vært viktig med en god dialog med Hegerberg. Målet har vært å få Lyon-stjernen tilbake på landslaget, men konflikten viser fastlåst og langt unna en mulig løsning.

I kjølvannet av EM-skuffelsen kom Hegerberg med en skriftlig evaluering hvor hun la frem grunnen til at hun ville trekke seg fra spill med flagget på brystet. Hegerberg ønsker ikke å nøre opp under konflikten ved å offentliggjøre punktene hun har lagt frem for NFF.

– Det er klare og tydelige punkter. Det er internt mellom dem og meg, det har jeg ikke noe behov for å dele med resten. Så tenker jeg bare…. At det er opp til dem egentlig. Jeg tok valget mitt og lever fint med det. Jeg er veldig selvsikker på at jeg tok det riktige valget for å komme videre i karrieren, sier Hegerberg.

– Men for oss nordmenn. Vi har verdens beste fotballspiller – og så har vi det ikke?

– Ja, og det der er absurd. Jeg har aldri følt meg så norsk som jeg gjør nå. En nordmann som vinner Gullballen er for meg helt utrolig. Jeg er så stolt av det. Å kunne komme fra en liten bygd og stå på en scene foran en hel fotballverden og ta imot en Gullball… Det er så inspirerende. Uansett hvor man kommer fra så kan man klare det, om man jobber hardt. Selv om jeg ikke spiller for et landslag, så er jeg jo ekstremt trist for at jeg ikke kan spille for landet mitt. Men akkurat i den saken her var jeg nødt til å ta et valg for å komme videre. Og jeg taper ikke nasjonaliteten min for det, det håper jeg ikke folk glemmer.

– Det plager meg ikke lenger

Uten Hegerberg på laget har likevel de norske landslagsjentene imponert på veien mot sommerens VM i Frankrike. Billetten til mesterskapet ble sikret etter skjebnekampen mot Nederland hjemme på Intility Arena, og landslagssjef Sjögren har tidligere uttalt at han ikke liker å snakke om hypotetiske spørsmål når en mulig helomvending for Hegerberg nevnes.

For akkurat nå virker det som om en helomvending er helt ute av bildet. Det betyr et VM-sluttspill - uten Hegerberg - i Frankrike.

– Det er faktisk ikke frustrerende, for noen kjenner seg selv så godt og vet hva man står for. Jeg er veldig sikker på valget jeg har tatt. Det plager meg ikke lenger. Jeg står ved det. Det ga meg resultater og det jeg trengte for å komme videre. Og for å komme til Gullballen, rett og slett.

Lise Klaveness i NFF håper Hegerberg vil endre mening og komme tilbake på landslaget i fremtiden.

– Jeg har hatt en god tone og løpende dialog med Ada, og hun levner ingen tvil om at hun er uaktuell for VM og vil ha ro rundt det valget. Det må vi respektere, og bygge opp et tillitsforhold der vi legger til rette for at hun på sikt kan være disponibel for landslaget igjen, sier NFF-sjefen.