Norsk lag boikotter Russland – nekter utøver å konkurrere

Team Mesterbakeren-skiskytter Fredrik Mack Rørvik skulle delta i et renn i Russland. Det får han ikke lov til av sitt eget lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunnen er at privatlaget Team Mesterbakeren har en kontrakt med hver enkelt utøver hvor det er spesifisert at de ikke får lov til å konkurrere på russisk jord så lenge Russland er såkalt «non-compliant» (ikke følger antidopingreglementet til Verdens antidopingbyrå (WADA), journ.anm.)

Grunnen til det litt uvanlige forbudet er selvsagt at Russland stadig er senter for en av idrettshistoriens største dopingskandaler.

– Jeg savner et Idretts-Norge som tar et tydeligere standpunkt

Mack Rørvik skulle etter planen delta i Vinteruniversiaden i Krasnojarsk i mars. Det blir det altså ikke noe av.

– Det er klart det er kjipt. Det hadde vært gøy å delta. Men når situasjonen er som den er, så må man stå med rak rygg og stå for det man mener og det man har sagt. Og da ta konsekvensene av det, både på kort og lang sikt, sier Mack Rørvik til TV 2, og forklarer:

– Vi har noen vedtekter i kontrakten som sier at vi ikke sender utøvere til land som er «non-compliant», slik Russland er. Det er noe jeg må akseptere.

Trener i Team Mesterbakeren, Knut Tore Berland, vet mer enn mange om hva som har foregått i Russland.

Som teknikktrener for russerne tilbake i 2010 oppdaget at han at utøvere visste på forhånd når de skulle testes for doping. Det førte til at han varslet WADA.

Tidligere landslagstrener og leder i Team Mesterbakeren, Espen Nordby Andersen, gikk også i sommer ut mot Norges Skiskytterforbund og etterlyste handling og et tydeligere standpunkt i Russland-debatten.

For mens svenske Sebastian Samuelsson har vært en tydelig stemme i dopingkampen og blant annet boikottet verdenscupavslutningen i Tyumen forrige sesong, valgte det norske laget å reise.

Berland håper standpunktet til Team Mesterbakeren kan gi resultater.

– Det er primært fordi det er viktig at vi tar et standpunkt. Dette var et tema før sesongstart. Det var oppe som et tema i styret. Standpunktet er viktig. Jeg savner et Idretts-Norge som tar et tydeligere standpunkt. Vi tok det derfor inn i utøverkontraktene. Det er litt synd, i og med at Fredrik hadde lyst til å dra til Russland, men sånn ble det denne gangen, sier han.

– Håper andre løpere følger med på det vi gjør

Berland sier videre:

– Jeg håper det kan gi et signal til resten av Idretts-Norge om at vi må ta et standpunkt slik at vi kan gå foran i en så viktig sak. Vi ønsker å konkurrere mot rene utøvere. Det er viktig for oss.

For Mack Rørvik er håpet det samme.

– Det hadde vært gøy om det kunne føre til at flere gjorde det samme. Det er noe som må tas tak i. Og uten sterke virkemidler, så vil det ikke løse seg. Så jeg håper at det kan ha en effekt. Jeg håper at andre løpere følger med på det Team Mesterbakeren gjør med å ta et standpunkt mot doping, sier 23-åringen.

Heller ikke forbundet vil sende utøvere til Vinteruniversiaden - av samme grunn som Team Mesterbakeren. Det ble besluttet i mai i fjor

Hylles av Kaggestad

TV 2s dopingekspert, Mads Kaggestad, liker det han hører.

– Jeg tenker at det er et signal om at de tar ansvar i forhold til de utfordringene som er med Russland som en såkalt «non-compliant» idrettsnasjon. En nasjon som ikke leverer i antidopingarbeidet, og som ikke etterlever de kravene som er satt til de etter de etterforskningene og skandalene som har vært i det landet, sier han.

– Er det et eksempel til etterfølgelse?

– Ja, dette er et eksempel idretten burde ta når Russland ikke gjør det de hadde lovet.

– Burde større lag og organisasjoner gjøre det samme?

– Om idretten hadde vært konsekvente i antidopingarbeidet, så hadde de gjort det samme. Men det er ikke idretten. Og det er ikke noe nytt. Et eksempel er fotball-VM i nettopp Russland.