Johannes Høsflot Klæbo og Ingvild Flugstad Østberg etter at Klæbo kom i mål på siste etappe av Tour de ski på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.
Johannes Høsflot Klæbo og Ingvild Flugstad Østberg etter at Klæbo kom i mål på siste etappe av Tour de ski på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: Pedersen, Terje

Klæbo og Østberg, ring Northug!

TV 2s langrennsekspert kommer med et klart råd til Tour-vinnerne Johannes Høsflot Klæbo og Ingvild Flugstad Østberg inn mot VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hvil deg nå, du er sliten. Hvil din kropp før din kraft ebber ut».

Etter å ha gått mil etter mil i Tour de Ski, bør Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo lytte til Jahn Teigens råd om de ønsker suksess i VM i Seefeld. Det har ofte vist seg å være enklere sagt enn gjort, og Jahn Teigen er vel neppe øverst på lista over rådgivere for to av verdens beste langrennsløpere. Hvorfor ikke slå på tråden til Petter Northug, tidenes mestvinnende VM-løper på herresiden?

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

Det har nærmest blitt en etablert sannhet at man må stå over Tour de Ski for å lykkes i mesterskap, i hvert fall om man er norsk eller svensk langrennsløper. Særlig aktuelt er dette på kvinnesiden, der Marit Bjørgen tidlig bortprioriterte touren til fordel for mesterskap. Senere beviste hun sin egen påstand gjennom å vinne Tour de Ski i 14/15-sesongen og ikke være i toppform under VM i Falun år. I Falun var det Therese Johaug som var best, og etter en tøff, men god sesongåpning valgte nettopp Johaug å hvile både kropp og hode i oppkjøringen til VM i Seefeld i slutten av februar. Det samme gjorde Ragnhild Haga, Charlotte Kalla og stjerneskuddet Ebba Andersson, mens Stina Nilsson stod av underveis i touren til tross for to etappeseiere.

Spør du løpere som Dario Cologna, Justyna Kowalczyk, Sergey Utjugov eller Petter Northug om man må stå over Tour de Ski for å lykkes i påfølgende mesterskap, er nok svaret ganske annerledes. Man må enkelt og greit ikke stå over touren for å stille sterkt i mesterskap som starter halvannen måned senere. Til det er eksemplene på det motsatte for mange. Nøkkelen er rett og slett hva man gjør før, og ikke minst etter touren er ferdig.

For der norske løpere gjerne er i toppform fra sesongens første stavtak, og det er knallhard kamp om plassene på hver eneste distanse, vet som regel de utenlandske konkurrentene når de skal være i toppform når sesongen planlegges om våren. Dette betyr at de kan trene annerledes inn mot sesongstarten, og det er gjerne først inn mot nyttår og Tour de Ski de slipper opp på treningen.

Med et solid treningsgrunnlag tåler de både mange konkurranser og en liten formtopp en drøy uke i Mellom-Europa, før det er tilbake til den vante mengdetreningen og forberedelser til mesterskap når overskuddet er på plass igjen på nyåret. Ingen forventninger om å prestere i neste verdenscuphelg, ingen uttaksrenn med kniven på strupen og heller ingen nasjonale mesterskap med knallhard konkurranse fra hjemmeværende, sultne ulver.

I Norge er det derimot ganske annerledes. Derfor må Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo lære av sine utenlandske konkurrenter og gi kroppen god tid til å hente seg inn igjen etter touren. Flugstad Østberg unngikk å gå på sin sedvanlige smell på tourens nest siste etappe i Val di Fiemme, og nå må hun altså unngå å gå i samme fella som både hun og Heidi Weng har gått en rekke ganger tidligere.

De trenger heldigvis ikke ringe utenlandske konkurrenter for å få hjelp. Den beste hjelpen får de nemlig av sin (tidligere) lagkamerat Petter Northug, som ved siden av Thomas Alsgaard kanskje er tidenes beste langrennsløper til å hvile. For der Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg tidligere har kranglet seg til startplass allerede i neste verdenscuphelg etter touren, har Petter Northug reist til Syden. En rekke ganger har Northug reist til den ubestemmelige destinasjonen Syden, midt i sesongen, ene og alene for å lade batteriene etter Tour de Ski og stille best mulig forberedt til mesterskapsoppkjøringen i etterkant.

Om halvannen måned starter VM i Seefeld, og da er det kanskje ikke så dumt å spørre tidenes mestvinnende VM-løper på herresiden om råd. For der Northug troner på toppen av listene med sine sju individuelle VM-gull, er han også øverst på stort sett alt som finnes av statistikk fra Tour de Ski, selv om han altså bare står med sin ene sammenlagtseier. Ingen har derfor bedre forutsetninger til å mene noe om dette enn den abdiserte VM-kongen, og heldigvis er han ikke mer enn en telefonsamtale unna for både landslagsledelsen og -løperne.