MENER FLERE MÅ SNAKKE OM PROBLEMATIKKEN: Mads Kaggestad tar til orde for at flere utøvere tar bladet fra munnen om doping.
MENER FLERE MÅ SNAKKE OM PROBLEMATIKKEN: Mads Kaggestad tar til orde for at flere utøvere tar bladet fra munnen om doping. Foto: Junge, Heiko

– Vi kan ikke ha utøvere som ikke står for noe

Mads Kaggestad etterlyser norske stemmer i kritikken av WADA og Russland.

Misnøyen er stor med Russland etter at fristen om full tilgang og informasjon om det skandalebefengte laboratoriet i Moskva innen 31. desember ikke ble overholdt.

– Man må stå for noe

Både utøverkomiteen i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og 16 nasjonale antidopingbyråer har tatt til orde for at Russland, som ble tatt inn i varmen igjen september av WADA, igjen må utestenges.

Her til lands har Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA, og Erik Røste, president i Norges skiforbund, vært blant dem som har kritisert avgjørelsen om å fjerne sanksjonene mot Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) i utgangspunktet.

Men foreløpig har det vært stille fra norske idrettsutøvere. Det mener TV 2s Mads Kaggestad at det bør bli slutt på.

– Man må stå for noe. Vi kan ikke ha utøvere som ikke står for noe. Akkurat nå er dette viktig. Doping er på agendaen mer enn noen gang. Nå kan det skje så mye som kan være et gjennombrudd i arbeidet med uavhengighet i antidopingarbeidet. Det er bra for alle. Russland trenger mer troverdighet i antidopingarbeidet. Nå har man utøvere som er rene som stilles i et negativt lys fordi de er en del av et system som ikke har troverdighet, sier Kaggestad.

Blant de få utøverne som har vært en klar stemme i debatten rundt Russland, er den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson. Han har flere ganger fortalt om drapstrusler og hets som følger av sitt tydelig standpunkt mot det statsstyrte dopingprogrammet i Russland. Også Martin Fourcade har frontet sine meninger - mest tydelig da han forlot blomsterseremonien etter mixed-stafetten under VM i 2017 etter at russerne ikke ville ta ham i hånden.

Franskmannen har - i likhet med Johannes Thingnes Bø - vært kritisk til tidligere EPO-dømte Aleksandr Loginov. Thingnes Bø uttalte overfor russisk presse at Loginov burde si unnskyld, før han modererte seg overfor NRK litt senere.

– Det er et stort tema som er innviklet og ikke lett å forstå, men en utøver i miljøet hører mye også. Det er mange rykter og folk som snakker sammen. Det, sammen med generell kunnskap rundt det idrettspolitiske antidopingarbeidet, er viktig. Utøverne må gå sammen og støtte dem som står i vinden – som Samuelsson. Han er blitt en lederfigur. Det er også Fourcade. De trenger støtte. De gjør jobben for dem som er redde for å uttale seg. Det er viktig at de får støtte og at de føler at de har folk i ryggen som gir dem ekstra styrke til å fortsette å være offensive. Om stadig flere viser sympati med dem som engasjerer seg og tar ordet, tror jeg dem som trakasserer vil bli færre, sier Kaggestad.

– Vil henge over internasjonal idrett i lang tid

Skipresident Røste er blant dem som mener at tilliten til WADA svekkes så lenge russerne ikke klarer å oppfylle kravene som ble gitt til dem før utestengelsen av RUSADA ble opphevet i september. Russland risikerer ny utestengelse, opplyser NTB, men det bør skje fort for å stilne kritikken mot WADA.

– Russland-saken vil henge over internasjonal idrett i lang tid hvis man ikke kommer til bunns i den. Derfor forutsetter jeg at styret i WADA følger opp tidligere vedtak, hvor tilgang til testresultater og prøver er en forutsetning. Først når dette kravets er oppfylt, vil det være mulig å få svar på de spørsmålene som en hel idrettsverden har. Med dette vil også uskyldige slippe å bli mistenkt, skrev Røste på Facebook på nyttårsaften.

Kaggestad roser Røste for klar tale.

– Jeg synes Erik Røste har gjort en fin jobb. Norge har selv måtte håndtere to dopingsaker. Han legger hodet til hugg, men uttaler seg likevel. Det er viktig at lederne uttaler seg. De har tatt standpunkt på vegne av utøverne og laget, sier Kaggestad, som tror det er flere faktorer som spiller inn når profilerte, norske utøvere ikke vil uttale seg om Russland-saken.

– Det er et lite miljø. De bor ofte på samme hotell og omgås hverandre. Mange synes det er ubehagelig å ha det hengende over seg. Så er ikke nordmenn så glade i konfrontasjoner. Vi har alltid vært et folkeslag som har gått stille i dørene – slik er vi.

– En annen ting er frykt. Frykt for mangel på tillit til systemet. Dersom man er veldig offensiv i uttalelsene, kan det slå tilbake på dem i form av for eksempel sabotasje. Er det renn i Russland, kan det bli sabotasje av dopingprøver og sportslige ting. Så er det dette med trakassering. Jeg ser hvordan Samuelsson blir trakassert på Twitter. Det er skikkelig grovt. Det er klart at det er ubehagelig. Du må være rak i ryggen og sterk om du skal inn i debatten. Så fort man uttaler seg, så blir man gjenstand for flere spørsmål. Da blir det er utenomsportslig tema som de må svare og bruke tid på. Utøverne er ikke interesserte i å bruke den ekstra tiden på å snakke om det. De føler ikke det er deres jobb.

– En vits og skamplett

WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse skal møtes 14. og 15. januar for å komme med en anbefaling til WADA-styret om Russlands idrettsframtid. Antidoping Norge og 15 andre nasjonale antidopingbyråer krever at det blir tatt en beslutning så raskt som mulig.

Lederen av USAs antidopingbyrå, Travis Tygart, ristet oppgitt på hodet over hele situasjonen rundt RUSADA.

– Det er en vits og en skamplett for WADA og det globale antidopingsystemet, tordnet USADA-sjefen tirsdag.​