MØTER MOTSTAND: Sprintløypa i Val Müstair, som er tredje etappe i Tour de Ski.
MØTER MOTSTAND: Sprintløypa i Val Müstair, som er tredje etappe i Tour de Ski. Foto: Ida Moseng, TV 2

Løype-sjokk i Tour de Ski: – Tamt og dumt

Uten å informere deltakernasjonene har arrangøren lagt inn store pukler og et hopp i løypa til tirsdagens sprintrenn i Tour de Ski. TV 2-ekspert rister på hodet.

Se sprinten i Val Müstair på TV 2 og Sumo første nyttårsdag fra klokken 09.

Det skriver den svenske avisen Expressen mandag, med bilder av løypa. Avisen melder om sterke reaksjoner fra lagene som allerede nyttårsaften var på plass og tok løypa i øyesyn.

– Jeg har aldri sett noe lignende i verdenscupen, og jeg liker det ikke, sier norske Ola Vigen Hattestad, som nå er Slovenias trener.

– Arrangøren vil nok lage show, og det blir sikkert moro for TV-seerne, men jeg synes ikke om det, sier den franske stjernen Maurice Manificat.

– Dette er jo skicross, sier Russlands trener Markus Cramer.

På det rette strekket mot siste sving kan løperne velge mellom to spor, som inneholder ulike varianter av store pukler. I en bratt utforkjøring er det dessuten et hopp.

– Inngangen til siste sving, der løperne må velge mellom ulike pukler, er helt håpløs. Det er egentlig et fint sted å angripe, men puklene ødelegger alt, sier Hattestad til Expressen.

Ekspert: – Bare tull

Også TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad er kritisk til løypen.

– Det er bare tull å gjøre langrenn til noe det ikke er. Det finnes allerede øvelser som alpint og skicross. Det er ikke vits at FIS skal blande idretter. De kulene der er ikke det verste jeg har sett. Det rareste er at de gjør det uten å informere om det, sier Skinstad.

KULER: Tamt og dumt, mener TV 2s langrennekspert Petter Soleng Skinstad om tirsdagens Tour de Ski-løype. Foto: Ida Moseng, TV 2
KULER: Tamt og dumt, mener TV 2s langrennekspert Petter Soleng Skinstad om tirsdagens Tour de Ski-løype. Foto: Ida Moseng, TV 2

TV 2-eksperten mener tilfeldigheter kan være med å avgjøre i dagens løype.

– Jeg tror det vil føre til at det blir vanskelig å gå forbi i en del av løypen det er naturlig å angripe. Når man bommer i skicross, mister man fart. Da blir det heller dét som gjør at man kan gå forbi i stedet at en løper går forbi fordi han eller hun er bedre. Det blir mer tilfeldigheter, sier Skinstad, og legger til:

– Er det kult nok til å skape spenning? Det ser ganske tamt ut om det er for at folk skal sperre opp øynene. Det blir et tamt og dumt forsøk på noe som egentlig er tett og spennende som det er.

Monsen: – Ingen stor sak

Norges sprinttrener Arild Monsen toner ned oppstyret.

– Jeg har vært og sett på det nå. Det er ikke noe vi har til vanlig, men det er ingen stor sak. Det er helt greit. Det er snakk om 40 meter av løypen. Det er tre kuler. Det er mer avgjørende at vi og til i verdenscupsirkuset har lange utforkjøringer med skarpe svinger på is. Det er mye verre, sier han til TV 2.

– Dette håndterer vi. Det avkorter litt av mulighetene til å komme seg forbi, for det ville neppe skje at to løpere kjører over kulene ved siden av hverandre. Løperne vil komme litt en og en. Det kan være en fordel og ulempe. Det setter en liten spiss på det i morgen. Jeg er ikke negativ til dette, fortsetter den norske treneren.

– Er det en fordel for de som har trent i løypen i dag?

– Nei. Det er ingen problem. Løperne har 50 minutter på seg i morgen. Dette bør de takle, selv om noen selvfølgelig vil takle det bedre enn andre.

Forventer endringer

Norge og Sverige var ikke på plass i Val Müstair allerede mandag, men trente i Toblach på hviledagen og beveget seg opp i høyden først kvelden før rennet. Melding om løypas utseende nådde også dem.

– Jeg er her for å gå langrenn, ikke kjøre skicross. Om jeg ville drive med hopp og pukler så ville jeg valgt en annen sport, sier svenske Viktor Thorn til Expressen på telefon.

Sveriges trener Mattias Nilsson påpeker at det flere ganger tidligere har vært forsøkt å legge inn pukler og hopp i sprintløypa i Val Müstair, men at det er blitt underkjent slik at man måtte endre løypa før rennet.

– Jeg har sett bilder av puklene i dag, og det ser ut som det går an å file dem ned. Det kan alltid bli justeringer, sier han.

Skinstad forventer høy temperatur på «team Captains meeting» mandag. Så høy temperatur at kan komme endringer før rennstart lørdag.

– Jeg blir ikke overrasket om kulene blir tatt bort, eller at det blir redusert høyde, sier TV 2s langrennsekspert.

(©NTB/TV 2)