ET ANSTRENGT FORHOLD: Mesut Özil er Arsenals best betalte spiller, men likevel blir tyskeren satt på tribunen av taktiske årsaker.
ET ANSTRENGT FORHOLD: Mesut Özil er Arsenals best betalte spiller, men likevel blir tyskeren satt på tribunen av taktiske årsaker. Foto: Glyn Kirk

Mysteriet Özil: – Spørsmålet er om han har det i seg

Gjennom store deler av Arsenal-karrieren har Mesut Özil splittet supporternes meninger om ham. Nå er tegnene flere på at eventyret i London snart kan være over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arsenal-Burnley på TV 2 Sport Premium og Sumo lørdag kl. 13.30.

Uttalelsene til Unai Emery etter ligacuptapet for Tottenham sa det meste. Mesut Özil (30), spilleren Arsenal gjorde til klubbens best betalte i februar, vurderes ikke som god nok.

– Taktiske årsaker, var den knusende dommen Emery kom med på spørsmålet om hvorfor Özil ikke var med i den 18 spiller store kamptroppen.

– Det virker helt merkelig

Utelatelsen legger på ingen måte en demper på ryktene om at det er en voksende konflikt mellom Özil og Emery og at fremtiden til tyskeren på Emirates ikke strekker seg lenger enn frem til januar. For tegnene har vært mange på at Özil virker å være som en Duplo-kloss i det nyoppstartede Lego-prosjektet til Emery.

Özil ble utelatt fra kamptroppen mot West Ham i starten av sesongen med det Emery beskrev som sykdom, men det tok ikke lang tid før rapportene om en uoverensstemmelse på treningsfeltet dukket opp. Så var det oppgjøret mot Bournemouth der 30-åringen ble sittende på benken fordi Emery mente at kampen var for fysisk og intensiteten for høy for en spiller som Özil.

Bortsett fra den glitrende kampen mot Leicester, hvor han var regissøren bak 3-1-seieren, har det vært langt mellom lyspunktene for Özil. Onsdagens utelatelse fra troppen markerte et nytt bunnpunkt for den høyt gasjerte angriperen.

– Det virker helt merkelig. Enten vil Emery vekke ham til en bedre prestasjon, eller så er det et signal om at Arsenal ikke har brukt for ham lenger. Det var et kratig signal fra Emery ikke å ta ham med. Han har klare meninger når det kommer til spillestil og filosofi. Han har endret mye på kort tid og lyktes med det. Han får det nok som han vil, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt.

HERJET MOT LEICESTER: Mesut Özil, med kapteinsbindet rundt armen, var arkitekten bak seieren over Leicester i slutten av oktober.
HERJET MOT LEICESTER: Mesut Özil, med kapteinsbindet rundt armen, var arkitekten bak seieren over Leicester i slutten av oktober. Foto: Glyn Kirk

Usikre fremtidsutsikter

Sagaen rundt Özil ser ut til å fortsette med nye vendinger. Fredag varslet Emery at Özil er tilbake i troppen til lørdagens kamp mot dumpekandidat Burnley tre dager etter at han ikke ble vurdert som god nok til å være med i troppen.

Arsenal vil trolig dominere kampen og ha ballen langt mer en sin underlegne motstander. Det vil kunne favorisere Özil og hans offensive kvaliteter.

For litt av kritikken mot Özil, og noe som kan ha vært grunnen til at han ble vraket til storkampen mot Spurs, bunner ut i hans manglende kvaliteter i den defensive delen av spillet.

– Arsenal er blitt et helt annet lag. De er mer en enhet enn de var tidligere. Ikke minst defensivt. Om du ikke gjør som treneren vil, er det slutt. Spørsmålet er om Özil har det i seg. Emery ser bedre enn noen hva de vinner og hva de taper med på ha Özil på laget, sier Thorstvedt.

– Özil er i utgangspunktet den største stjernen de har. Så det har gått under radaren at forholdet til Emery har gått nedover. «Taktiske årsaker» er en fin måte å si det på. Emery sier med det at Özil ikke er god nok til å være i troppen.

Angivelig betaler Arsenal ut rundt 3,5 millioner kroner i uken til Özil på en avtale som strekker seg frem til sommeren 2021. Han er lagets store stjerne og ble utnevnt som én av fem kapteiner før sesongen. Likevel er han ikke garantert en plass på laget.

Emery nektet å svare på om Özil kunne bli solgt i januar etter ligacuptapet for Spurs, men hevdet fredag at Arsenals nummer ti har en fremtid på Emirates.

– Ja, hvorfor ikke, svarte Emery.

Independent melder derimot at de har kilder som sier at Emery er villig til å lytte til tilbud på Özil. Konflikten skal bunne ut i en uenighet om tyskerens rolle i laget.

Thorstvedt tror det er en reell sjanse for at Özil, som ble hentet fra Real Madrid i 2013, kan forlate London allerede i januar.

– Han er en mann som alltid har splittet meningene på midten. På sitt beste er han helt fantastisk når han skaper sjanser og leverer målgivende pasninger, men han har et rykte på seg for å forsvinne i de store kampene med tvilsomt kroppsspråk. Han blir også kritisert for ikke å yte nok. Det er en spiller du liker eller misliker, sier Thorstvedt.

Akkurat det er blitt ekstra tydelig i løpet av et 2018 som beskrives som grusomt av Thorstvedt.

Annus horribilis

Bildet Özil og Manchester Citys Ilkay Gündogan stilte opp på sammen med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan vakte sinne i Tyskland. Debatten var opphetet, og Özil ble blant andre kritisert av Det tyske fotballforbundets president Reinhard Grinde. Özil, som var del av Tysklands fiasko-VM i Russland i sommer, valgte selv å trekke seg fra landslagsspill etter all ståheien.

– Jeg er tysk når vi vinner, men jeg er en innvandrer når vi taper, skrev Özil i et innlegg på Twitter.

Thorstvedt spekulerer i at en overgang til en av de tyrkiske toppklubbene kan gi mening. Den tidligere Tottenham-keeperen ser det som lite sannsynlig at Özil returnerer til Bundesliga eller blir værende i England.

– Han kom dårlig ut av at han trakk seg fra landslaget. Det var stort i Tyskland. Vi snakker om hovedoppslag i nyhetene og politikere på høyeste nivå som ble involvert. Det var ikke bare en sportsgreie, men en samfunnsting. Han tapte den PR-krigen, så jeg er usikker på hvor stas det ville vært å dra tilbake til Bundesliga. Jeg tror heller ikke det er noen som står klare til å ta ham i England, sier Thorstvedt.