PÅ LITE FLATTERENDE LISTE: Ole Gunnar Solskjær ledet Cardiff til 12 poeng på 18 kamper.
PÅ LITE FLATTERENDE LISTE: Ole Gunnar Solskjær ledet Cardiff til 12 poeng på 18 kamper. Foto: Jason Cairnduff

Skrekklisten som bør bekymre Manchester United-fansen

Ole Gunnar Solskjær og Mike Phelan er blant managerne med lavest poengsnitt i Premier League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Cardiff-Manchester United lørdag fra kl. 18.00

Ole Gunnar Solskjær leder Manchester United mot gamleklubben Cardiff lørdag. Oppholdet i Wales-klubben ble aldri en suksess. Cardiff lå på trygg grunn med 18 poeng på 20 kamper da Solskjær tok over.

Under nordmannen tok Cardiff 12 poeng på de 18 siste kampene. Det var dårligst av samtlige lag i Premier League etter nyttår. Den magre poengfangsten resulterte i at Cardiff ble tabelljumbo i 2013/14.

På oppdrag fra TV 2 har Opta undersøkt poengsnittet til Premier League-managere som har ledet lag i over ti kamper, rangert etter lavest poengsnitt.

Der ligger Solskjær på en lite flatterende 13. plass.

Solskjærs assistent Mike Phelan ligger to plasser foran nordmannen. Phelan hadde ingen heldig hånd med Hull i 2016/17-sesongen. Etter 13 poeng på 20 kamper fikk Phelan sparken.

Så spørs det om minus og minus blir pluss når duoen slår seg sammen for å gjenreise Manchester United.

Skrekklisten toppes for øvrig av Terry Connor. Han ledet Wolverhampton i 13 kamper. Det ble ni tap og fire uavgjorte kamper. Connor ønsket å fortsette som manager etter nedrykket, men han ble erstattet av Ståle Solbakken i mai 2012. Connor fortsatte som Solbakkens assistent i fire kamper i Championship. Så fikk engelskmannen sparken. Ifølge lokalavisen Express & Star var det Solbakken som bestemte at Connor måtte gå.

Skrekklisten består ellers av Kevin Ball, Slavisa Jokanovic, Billy Davies, Roy McFarland, Sammy Lee, Steve Agnew, Brian Laws, Remi Garde, Chris Hutchins og Mark McGhee. Felles for alle er at de stort sett har ledet bunnlag i Premier League.

Som Manchester United-manager får Solskjær en alle tiders mulighet til å bedre poengsnittet sitt. Første mulighet kommer mot Cardiff lørdag.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker forventer at Solskjær vil legge seg på en seiersprosent rundt femti.

– Det er rundt der Moyes, Van Gaal og Mourinho har ligget, og det er der Solskjær kommer til å ligge, sier Alsaker.

Han mener Solskjærs første møte med spillerne blir viktig.

– Jeg tror ingen av spillerne leser slike statistikker, men de vet jo at ingen av disse to er topp managere. Den skepsisen kan du alltid møte i en spillergruppe. Solskjær har ingenting å vise til som manager, og det er jo grunnen til at mange hever øyenbrynene. Som assistent har Phelan vært populær og solid. Han har vært en god assistent, men det er det. Utfordringen å komme inn i en sånn klubb med sånne spillere er om du har den nødvendige autoriteten til å håndtere spillergruppen, media og alt det som følger med. Moyes slet jo veldig mot det, både inn mot egen gruppe og omgivelsene. Det var ingenting å gå på når det begynte å gå dårlig, sier han.

Mourinho har en av verdens beste CV'er, noe han gang på gang påpekte mot slutten av Manchester United-tiden. Det var ikke nok til å beholde jobben.

– Det hjelper ikke hvor mye du har vunnet før om du ikke vinner nå. Det å gjøre omgivelsene oppmerksomme på at du har vunnet før, blir bare patetisk. Solskjær har vunnet mye som spiller for United, og det er derfor han er hentet dit. Han har en ganske unik standing som tidligere spiller. Det er ikke så mange av dem han skal trene nå som er blitt matchvinner i Champions League-finalen. Det skjønner fotballspillere. Sånne ting har de respekt for, sier Alsaker.

Respekten kan fort forsvinne om Solskjær ikke får resultater.

– Alt dette er respekten nå. Så handler det om hvordan han takler første møte med gruppen, hvordan første trening fungerer, hvordan han treffer med inngangen til første kamp og hvordan det går i den første kampen. Det er disse tingene som gjør at spillerne danner seg et inntrykk av den nye sjefen. Det er de tingene han må treffe med for at han skal bli en respektert sjef, sier Alsaker.

PS! Ingen managere i Premier League-historien har høyere poengsnitt enn Pep Guardiola (2,39). Han topper foran Maurizio Sarri (2,18), Sir Alex Ferguson (2,16), Antonio Conte (2,14) og Carlo Ancelotti (2,10).