Beitostølen 20181208.
Therese Johaug under 15 km fri teknikk i World Cup langrenn på Beitostølen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Beitostølen 20181208. Therese Johaug under 15 km fri teknikk i World Cup langrenn på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Skinstad: – Dette ser visst ikke ut til å passe langrennssporten

BLOGG: Tirsdag avslørte Norges Skiforbund hvilke utøvere som skal forsvare Norges ære i Tour de Ski, et av sesongens høydepunkt ved siden av VM i Seefeld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til manges overraskelse var ikke Therese Johaugs navn ett av de i alt 20 uttatte utøverne, i det som må sies å være en kruttsterk norsk tropp. Ironisk nok vil sannsynlig både konkurrenter, det internasjonale skiforbundet (FIS) og TV-seerne sette stor pris på denne førjulsgaven fra Dalsbygda-nissen.

Norge bortprioriterer på ingen måte Tour de Ski, som enkelte kritiske røster skal ha det til, og de «ødelegger» heller ikke sin egen idrett i samme slengen. Sjelden har Norge stilt med en så stor og sterk tropp som i årets utgave av touren. Mens det er tilnærmet toppet lag blant herrene, med Johannes Høsflot Klæbo i spissen, er det bare Therese Johaug og Ragnhild Haga som mangler blant de åpenbare valgene på damesiden.

At det også sendes hele 20 utøvere til Mellom-Europa i romjula, forteller at Løfshus & Co. i aller høyeste grad tar både touren og verdenscupen sammenlagt på alvor. Det er et godt og riktig signal fra Norges Skiforbund. Sjelden har det vært enklere å kombinere Tour de Ski og mesterskap enn i år. Dette bør både FIS, publikum og TV-seere takke og bukke for, selv om gode resultater nok vil møtes med samme kritikk som de ville fått om de ikke stilte opp i det hele tatt. Det skal ikke være lett...

Noe annet som nok vil settes pris på, er at Therese Johaug forlenger juleferien, lar hodet hvile og fyller på med både ribbe og mengdetrening hjemme i Dalsbygda. Undertegnede skulle selvsagt ønske å se Johaug kjempe i toppen i distanserennene, krige til seg bonussekunder på sprintene og avgjøre det hele opp Alpe Cermis på sedvanlig vis. På samme måte som jeg synes det er herlig å se Marcel Hirscher knuse konkurrentene i storslalom, at Lionel Messi scorer nok en hattrick eller hvordan Usain Bolt herjet med konkurrentene på sprint i en årrekke. Jeg nyter å se de beste være best, men dette ser visst ikke ut til å passe langrennssporten.

For med Johaug ute av bildet, går vi nemlig inn i en Tour de Ski som er mer åpen enn på lenge. Ikke fordi profilene uteblir, men fordi det er helt umulig å spå på forhånd hvem som kommer til vinne. For der den nye langrennsdronninga fra Dalsbygda ville vært den soleklare forhåndsfavoritten, sliter undertegnede med å peke på noen som peker seg ut som den rettmessige tronarvingen.

Fjorårsvinner Heidi Weng har vært helt ute av form i sesongåpningen, og skal etter eget utsagn bruke touren til å gå seg i form. Ingvild Flugstad Østberg er kanskje den nest beste distanseløperen i verden per dags dato, men har blitt forholdsmessig svakere i sprint i takt med den økte kapasiteten i distanserenn. Den avsluttende alpinbakken er heller ikke hennes favoritt, til tross for at hun er oppvokst så høyt over Mjøsa en kan komme på Gjøvik.

Blant de utenlandske konkurrentene signaliserte Charlotte Kalla tidlig at touren går uten henne, mens Stina Nilsson og Ebba Andersson også har vært usikre. Nå som Johaug har meldt pass, blir det spennede å se om vi får se de to svenske jentene på start likevel. Sjerneskuddet Ebba Andersson har riktignok vist litt nedadgående form de siste helgene, mens Nilsson var tilbake med en overlegen sprintseier i Davos.

Finske Krista Pärmäkoski for alvor har fått fart på skiene igjen. Basert på resultatene i Davos, der hun endte på pallen på distanserennet og var i sprintfinalen dagen før, peker hun seg ut som en seierskandidat. Bak de skandinaviske favorittene lurer Jessie Diggins og de andre amerikanske jentene, som sakte, men sikkert har kommet i bedre og bedre form gjennom sesongåpningen. Og, på samme måte som russeren Ivan Drago hadde planer om å ødelegge amerikanske Rocky Balboa, ser det ut til at et fremadstormende russisk damelag har planer om å slå knockout på både amerikanske og skandinaviske konkurrenter ved første anledning.

Tar man en titt bak resultatene så langt i år, ser man også at det rører seg blant både italienske, franske, sveitsiske og østerrikske jenter, og kanskje kan en tour nesten utelukkende bestående av skøyterenn vise seg som en døråpner for noen overraskelser. Lite ville gledet undertegnede mer. Å se Teresa Stadlober kjempe om topplasseringer opp Alpe Cermis i oppkjøringen til VM på hjemmebane ville i hvert fall ikke vært dårlig reklame for hjemmepublikummet.

Så, Therese, der undertegnede helst skulle sett deg ta din 50. verdenscupseier allerede i romjula, er nok mange glade for at du blir hjemme. Du er rett og slett for god, og mediene har gått tomme for superlativer og rosende ord. Du får heller ta juleferie og lade batteriene, henge på lillebror Karstein på intervalløktene og komme tilbake sterkere enn noen gang. Det er nemlig lett å se at du har enda mer å gå på, og jula varer som kjent til påske - lenge etter VM i Seefeld.

Mvh Petter SS