Blir den eldste førsteårsproffen på toppnivå i 2019, men blir boende på gutterommet

27 år gamle Carl Fredrik Hagen har allerede funnet seg godt til rette hos Lotto Soudal og vil, med tiden, satse på sammenlagtresultater i de største etapperittene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke så vanlig å bli proff i en alder av 27. I alle fall ikke i dag. Jeg startet jo sent med sykling, 22 år gammel, og det er bare tre og et halvt år siden jeg syklet mitt første UCI-ritt. Kurven har gått raskt oppover. Jeg startet sent, men som syklist føler jeg meg ung. Jeg føler jeg har mye ugjort, sier Hagen.

Mens de fleste førsteårsproffene i WorldTouren (sykkelsportens øverste nivå, journ. anm.) gjerne er i begynnelsen av 20-årene, er Carl Fredrik Hagen allerede 27 år.

Det gjør at han, etter det TV 2 er bekjent, blir den eldste førsteårsproffen på sykkelsportens høyeste nivå i 2019.

– Jeg vil tro at timeantallet med trening naturlig vil gå litt ned

Hagen er på treningssamling med Lotto Soudal, hans nye arbeidsgiver, i Sør-Spania når han svarer på TV 2s spørsmål.

– Jeg liker dette laget veldig, veldig godt. Jeg føler meg velkommen og godt ivaretatt. Det er utrolig mange hyggelige folk i støtteapparatet, mange hyggelige ryttere. De har tatt meg godt imot og lærer meg nye ting. Jeg liker med veldig godt, sier han og gliser.

Hagen kommer fra en meget allsidig idrettsbakgrunn og startet først å ta sykling seriøst, som han sier over, for noen få år siden.

Siden den gang har han på det meste lagt ned over smått utrolige 1200 treningstimer i året for å realisere proffdrømmen. De siste fire årene, i henholdsvis Team Sparebanken Sør og Joker Icopal, har han imidlertid aldri konkurrert i mer enn 45 dager per sesong.

Lagsjef Marc Sergeant om Hagen:

– Da vi så tallene hans tenkte vi at han kan gjøre mye forskjellig. Han kan kjøre for sammendrag og klassikere. Jeg tror han har potensialet, og han har en bakgrunn fra mange forskjellige idretter. Han har satset på sykkel de siste tre-fire årene og gjør det bra.

– Han sier at det viktigste for ham er laget og ikke personlige resultater. Det er en god start. Han er 27, og derfor ikke en ung rytter lenger, så vi kan gi ham et ganske bra rittprogram.

– Han er veldig sosial og prater lett med alle. Han går godt inn i laget.

I WorldTouren er det ikke uvanlig å bikke både 70 og 80 rittdager. En ny og mer hektisk ritthverdag vil sannsynligvis også påvirke måten han trener på.

– Vi har snakket veldig mye om treningen min. Jeg har snakket med lagets trenere, og vi har blitt enige om at jeg får lov til å beholde min nåværende trener (Erik Nordby, journ. anm), som har trent meg i alle år jeg har drevet med landeveissykling. Antall timer er ikke noe jeg har fokus på nå. Det er om å gjøre å gjøre best mulige økter hver uke, og så blir det mer reising og sånt. Så jeg vil tro at timeantallet naturlig vil gå litt ned. Men jeg har ikke planer om å slippe opp for mye på treningen. Mye trening fungerer for meg, så da vil jeg også fortsette å gjøre det jeg vet fungerer for meg, sier han.

Vil hevde seg i sammendraget i WorldTour-ritt

Hagen viste seg frem, til tross for en dårlig timet punktering og deretter kramper, i det kuperte verdensmesterskapet i Innsbruck i september. Kontrakten med Lotto Soudal var imidlertid signert før den tid, og på bordet lå det flere tilbud - blant annet fra Arctic Race-vinner Mathieu van der Poels Corendon-Circus-lag.

– Jeg hadde noen flere interesserte lag, men når jeg skulle bestemme meg så var det ikke så vanskelig å gå for Lotto Soudal. Det er et lag jeg har hørt mye godt om, det er et WorldTour-lag, de kjører ritt på en måte jeg liker, de er offensive i etapperitt... Samtidig har de heller ikke så mange sammenlagtryttere, som Team Sky for eksempel har, så de satser mye hardere på klassikere. Jeg er en etapperytter, så det kan jo bety at jeg får kjørt litt flere ritt som passer meg gjennom sesongen og at jeg da kan utvikle meg videre, forteller Hagen.

– Hva er målene dine i 2019?

– Først og fremst er målet mitt å hjelpe laget best mulig. For meg kommer laget først uansett. Men jeg ønsker jo å utvikle meg videre som rytter, fysisk og mentalt, og jeg håper at jeg på sikt kan kjøre inn gode resultater i WorldTouren og være med og kjempe i toppen i etapperitt. Men det er langt fremme i horisonten. Nå er fokuset mitt å ta steg for steg og ikke gape over for mye. Det er veldig mye nytt, både når det kommer til støtteapparatet, nivået, mange nye impulser som hodet og kropp trenger å fordøye over litt tid, sier 27-åringen fra Oppegård, som vil starte sesongen sin allerede i starten av januar i det TV 2-sendte WorldTour-rittet Tour Down Under.

Blir boende på gutterommet

Noen Grand Tours står enn så lenge ikke på kalenderen til nordmannen, men det er liten tvil om hvor ambisjonene til 27-åringen ligger.

– Jeg skal ikke lyve og si at Tour de France ikke er noe jeg tenker på. Jeg har et mål om å kunne kjøre Grand Tours. Jeg har ikke hatt noe mål om å bli verdensmester eller noe sånt på sykkelen. Jeg har lyst til å kjøre de store etapperittene. Og på sikt, om jeg får nivået og den erfaringen som kreves, så er Tour de France noe jeg selvsagt har lyst til å kjøre, sier han.

Å ta steget fra Continental-nivå (nivå tre) til WorldTouren bringer naturligvis med seg nye ambisjoner og nye utfordringer. Mer penger og bedre forutsetninger for å kunne satse på idretten ligger også i potten, men Hagen har ingen planer om å investere i en egen leilighet med det første - hverken i Norge eller i mer sykkelvennlige destinasjoner i Sør-Europa.

– Jeg skal fortsette å bo i Norge. I hvert fall det kommende året. Og jeg blir nok boende hjemme hos foreldrene mine enn så lenge. Så får vi se etter neste sesong hva som skjer. Om jeg kan få kjøpt meg en egen leilighet, for eksempel. Men nå skal jeg ikke gape over for mye. Jeg blir boende hjemme i Norge, og så blir det mye reising, noe som gjør at vinteren blir veldig kort. Våren, sommeren og høsten er kjempefin i Norge, og treningsforholdene er gode, så jeg ser ikke noen grunn til å flytte utenlands ennå.