Alexander Loginov, her fra rennet i Pokljuka, skal være en av utøverne østerriksk polit ønsker å snakke med. Foto: Photo by Jure Makovec / AFP)
Alexander Loginov, her fra rennet i Pokljuka, skal være en av utøverne østerriksk polit ønsker å snakke med. Foto: Photo by Jure Makovec / AFP)

Politiaksjon mot russiske skiskyttere

Østerriksk politi har aksjonert mot russiske skiskyttere i forkant av verdenscuprennene i Hochfilzen.

Det bekrefter Det internasjonale skiskytingsforbundet (IBU).

​​Østerrikske myndigheter bekrefter også at det er startet en etterforskning av fem utøvere og fem medlemmer av det russiske støtteapparatet i forbindelse med bruk av ulovlige dopingmidler.

– Perioden som etterforskes er fra VM i Hochfilzen i 2017. De mistenkte personene er blitt informert om saken. Det er ikke blitt gjort et raid eller avhør, skriver myndighetene i en pressemelding.

Fra 13. til 16. desember arrangeres det verdenscuprenn i Hochfilzen.

Den russiske TV-personligheten Dmitrij Gubernjev hevder å vite hvem som er de mistenkte. På sin Instagram-konto har russeren også publisert en liste over navngitte utøvere, trenere og andre medlemmer av støtteapparatet som politiet vil komme i kontakt med.

Utøverne som blir navngitt er: Anton Sjipulin, Jevgenij Garanitsjev, Aleksandr Loginov, Aleksej Volkov og Irina Starykh.

Russerne vant blant annet herrestafetten under VM i 2017.

Det russiske laget sier i en uttalelse at det forbereder seg som vanlig til denne ukens verdenscuprenn. Jevgenij Garanitsjev, som tok bronse i Sotsji-OL i 2014, har tatt til Instagram for å lufte sin frustrasjon.

– Jeg er på en liste over mistenkte personer for å ha brutt dopingreglene. Skandale. Vi er rene!, skriver Garanitsjev.

Verdenscuprennene i Hochfilzen starter torsdag med 7,5 kilometer sprint for kvinner. Sprint for herrer samt jaktstart og stafetter for begge kjønn er også på programmet de kommende dagene.

Også Anton Sjipulin raser mot anklagene på sosiale medier og hevder at han aldri har brukt ulovlige midler.

– Jeg har aldri brutt en eneste antidopingregel. Jeg har alltid vært åpen mot alle dopingmyndigheter og institusjoner, sier han.

– Jeg er sint og frustrert over denne heksejakten som nå pågår. Den undergraver ikke bare min tillit til antidopinginstitusjonen generelt, men også skiskyting som sport spesielt. Alle anklager mot meg, selv ryktene mot meg, er bare tull, fortsetter den frustrerte skiskytteren.

Sanksjoner

Til tross for at Sjipulin aldri er blitt tatt eller tiltalt fikk han ikke gå som nøytral utøver under OL i Pyeongchang tidligere i år. I november ble den russiske OL-vinneren Jevgenij Ustjugov og Svetlana Slepzova formelt siktet for brudd på dopingbestemmelsene av IBU.

Det russiske forbundet har allerede fått sanksjoner og er ikke fullverdige medlemmer av IBU. Nasjonen må komme flere krav i møte for å få tilbake statusen, og i mellomtiden vil ingen øvelser i skiskyting bli arrangert i Russland fram til minst 2022.

Det russiske laget fortsetter imidlertid å ta del i verdenscupen og andre internasjonale konkurranser.

– Vil komme reaksjoner

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne, Maria Zakharova, varsler gjengjeldelse dersom anklagene er politisk motivert.

– Hvis det er et politisk element i påstandene, vil det ikke ta lang tid før vi kommer med en reaksjon, sier Zakharova til russisk presse.

Ifølge nyhetsbyrået TASS har russiske diplomater allerede har vært i kontakt med sin østerrikske motpart om saken.

Verdenscuprennene i Hochfilzen starter torsdag med 7,5 kilometer sprint for kvinner. Det skal også gås sprint for herrer samt jaktstart og stafetter for begge kjønn.

(©NTB/ TV 2)