GIR RÅD: NISO-Leder Joachim Walltin og leder for Idrettens karrieresenter, Karianne Stensen Gulliksen (innfelt)
GIR RÅD: NISO-Leder Joachim Walltin og leder for Idrettens karrieresenter, Karianne Stensen Gulliksen (innfelt) Foto: Scanpix/montasje

Livet etter idrettskarrièren: – Mange føler de ikke har noe som helst å bidra md

Gjennom Idrettens karrieresenter (IKS) ønsker NISO å hjelpe idrettsutøvere til å bli best mulig rustet til livet etter karrièren som sportsidol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For idrettsutøvere kan overgangen til det sivile liv etter karrieren som sportsprofil være tøff å takle.

Men det finnes hjelp å få for utøvere som lurer på hva de skal gjøre den dagen idrettskarrieren er over.

Idrettens karrieresenter (IKS) er et samarbeid mellom NISO, Idrettens Helsesenter og Norges Fotballforbund.

IKS fokuserer på å gjøre overgangen til en ny karriere etter idretten enklere – gjennom bevisstgjøring, planlegging og handling underveis i karrieren, samt støtte og veiledning i det idrettskarrieren tar slutt.

– Det å komme seg ut av «idrettsboblen» er det vanskeligste
Karianne Stensen Gulliksen leder Idrettens Karrieresenter.

Hun opplyser at det IKS tilbyr har blitt godt mottatt av idrettsutøverne i alle aldre og faser av karrieren.

TIDLIGERE DANSEDOMMER: Tor M. Fløysvik, Karianne Gulliksen (i midten) og Christer Tornell i aksjon under TV 2-programmet «Skal vi danse».
TIDLIGERE DANSEDOMMER: Tor M. Fløysvik, Karianne Gulliksen (i midten) og Christer Tornell i aksjon under TV 2-programmet «Skal vi danse». Foto: Kallestad, Gorm

– Over 170 utøvere har fått kurs og individuell oppfølgning og over 90 av disse har fått karriererådgivning og individuelle oppfølgninger siden mai i år, sier Stensen Gulliksen – som selv har en fortid som profesjonell danser, og også er kjent som en av de tidligere dommerne i populære «Skal vi danse» på TV 2.

– Den stor utfordringen for mange idrettsutøvere er at de ikke helt vet hva de går til når karrieren er over. Som idrettsutøvere er de inne i boblen som handler om å om å prestere best mulig i sin idrett der og da, og de fleste tenker ikke så mye på den dagen idrettskarrieren er over. Selv om det er ganske mange som tar utdanningen ved siden av idretten, så er det å komme seg ut av «idrettsboblen» en av de store utfordringene. Mange idrettsutøvere kjenner på en stor usikkerhet, rundt hva de har å bidra med inn i arbeidslivet etter endt idrettskarriere, sier hun, og legger til:

– Vi har jobbet med flere store idrettsutøvere, som har en fantastisk idrettskarriere å vise til, men som ikke har så stor selvtillit når de skal over i neste karriere, og det er jo helt naturlig. For de aller fleste er jo dette et ukjent området, og da er det vanskelig å ha selvtillit på at dette er noe du mestrer. Samtidig ser vi at utøvere med relevant kompetanse for næringslivet, ofte blir store ressurser nettopp i næringslivet. Et strålende eksempel på det er Karoline Dyhre Breivang, sier Stensen Gulliksen.

– Men idrettsutøvere er gjennom idretten blitt vant til å tåle en trøkk og har egenskaper og erfaringer og evner som er utrolige verdifulle for et arbeidsliv, poengterer. Gjennom våre program så bidrar vi til å bygge selvtillit og kompetanse og hvordan idrettsutøvere skal rigge seg når de skal ut å finne andre jobber, poengterer lederen for IKS.

Startet arbeidet for ti år siden
NISO-leder Joachim Walltin er glad for at IKS kom på plass.

– Det arbeidet startet vel for ti år tilbake for å gi motivasjon og støtte til utøvere som ønsker å studere og gjøre noe annet ved siden av idrettskarrieren. Man blir tidlig pensjonist som idrettsutøver, sier NISO-leder Joachim Walltin til TV 2 Sporten, og legger til:

– Siden midten av 1990-tallet kunne idrettsutøvere, spesielt i fotball for herrer, tjene gode penger. Derfor var det ikke alltid naturlig at de gjorde noe ved siden og tenkte på fremtiden siden de hadde så god lønn. De satset alt på idretten. Men etter hvert snakket vi med utøvere som angrer på at de ikke gjorde mer ved siden under karrieren. Det samme viste flere undersøkelser vi gjennomførte blant tidligere spillere. Utøvere ønsket mer og mer å ta grep med tanke på jobberfaring, utdanning og stille opp for sponsornettverk og rett og slett ha en plan for livet etter karrieren.

– Vi ønsket oss mer karriereveiledningsdager tilbudt til våre medlemmer, og kom i dialog med NFF. De mente dette var fornuftig, og bidro med ressurser og finansiering og sørget for at vi startet IKS i 2015.

Idrettens Karrieresenter har så langt vært en stor suksess.

LEDER: Joachim Walltin er leder i NISO.
LEDER: Joachim Walltin er leder i NISO. Foto: Øijord, Thomas Winje

Programmet deles opp i to moduler:

Program 1 (en modul): Bevisstgjøring og karriereplanlegging – målet er at deltakerne skal bli mer bevisste rundt egne valg med tanke på karriere ved siden av / etter idretten: Rettet mot yngre utøvere som skal i gang / er i gang med studier eller andre jobbforberedende tiltak.

Program 2 (to moduler): Fra idrettsliv til arbeidsliv – fokus på bevisstgjøring, kartlegging av kompetanse, styrker og interesser, bevissthet rundt hvordan takle overgangen fra idrettsliv til neste karriere og rigge utøverne med karrierekompetanse slik at de kan lykkes også i neste karriere.

– Det er delt inn i to grupper, en for utøvere som er i startfasen av karrieren, og en for de som er i slutten. Totalt har nok 150 pluss benyttet seg av kursene siden oppstarten, og antallet vil nok bare vokse og vokse, opplyser Walltin.

– Karrieren som idrettsutøver er kort
Walltin, som selv har en lang fotballkarriere å se tilbake på og spilte for klubber som Tromsø, Strindheim, Bann, Vålerenga og Moss i sin karriere, minner om at utfordringene er mange når idrettskarrieren er over.

– En idrettskarriere varer for de fleste kanskje til man er litt over 30 år, og når karrieren er over så har kanskje en utøver aldri skrevet en søknad eller CV i en vanlig forstand. Det er en stor overgang fra komfortsonen i idretten til en annen jobb. Er man imidlertid forberedt så kan den utfordringen bli mindre. Og vi ser jo at næringslivet ser på personer med idrettsbakgrunn som har hatt den riktige utdanningen som svært attraktive, poengterer Walltin.

TV 2 Sporten har pratet med en rekke idrettsutøvere om livet etter karrieren og hvordan de taklet overgangen til det sivile liv. Les intervjuene med de utvalgte utøverne i dagene fremover på www.tv2.no/sport