SPÅS EN LYSENDE SESONG: Man kan vente seg store ting av Lars Helge Birkeland denne sesongen, mener Ole Einar Bjørndalen.
SPÅS EN LYSENDE SESONG: Man kan vente seg store ting av Lars Helge Birkeland denne sesongen, mener Ole Einar Bjørndalen. Foto: Roald, Berit

Bjørndalen: – Selv ikke jeg var i nærheten av å være så seriøs som ham

Se hvem TV 2s skiskytingsekspert tror blir årets store overraskelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er 30 år, har aldri vært på pallen i et individuelt verdenscuprenn og ble nummer 14 i sammenlagtcupen sist vinter.

Men kanskje er dette sesongen hvor det endelig er Lars Helge Birkelands tur til å skinne.

Han er i hvert fall mannen TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen peker på som årets store positive overraskelse.

– Da jeg så ham under sprinten på Sjusjøen nylig (andreplass bak Johannes Thingnes Bø) sa jeg til ham at det var det beste løpet han noensinne hadde gjort. Han skjøt feilfritt og veldig sikkert, med høy hastighet, under vanskelige forhold. Og så gikk han 20-30 sekunder raskere enn før, sier Bjørndalen.

– Det er en mann du unner suksess?

– Jeg unner ham alt. Han er den desidert mest seriøse utøveren, inkludert Emil og meg selv, de siste fire årene på landslaget. Om vi skal nærme oss den såkalte 24-timersutøveren, så er han det. Jeg spår ham som årets store overraskelse.

– Ingen var vel mer seriøse enn deg?

– Jo, det tror jeg. Lars Helge gjør bare skiskyting. Jeg gjorde faktisk noen andre ting også, sier Bjørndalen.

Lei av hederlige plasseringer
Birkeland er sjelden den som snakker i de store ordene. Men i samtale med TV 2 tirsdag kveld, var det en mer offensiv og selvsikker utgave enn vi har opplevd tidligere.

Han er lei av plasseringer midt på treet, og han er lei av å være sjanseløs på pallen selv etter et maksløp.

– Jeg har lyst til å være en del av det gode selskap, og kjempe i toppen, ikke gå rundt og bli nummer 10 og 15 hele tida.

– Hvordan oppleves det, da?

– Det er liksom verken bra eller dårlig. Du mangler de store toppene, det er de jeg jager etter. Det er kjedelig å føle at man gjør et maksløp, og kanskje blir nummer seks, i stedet for å gjøre et maksløp der man nesten sikkert er på pallen. Det er hardt å ta det siste steget, sier han.

Men det steget mener han nå at han har tatt.

– Jeg bør være 20-30 sekunder raskere på mila i sporet enn tidligere. Hvis jeg da opprettholder treffprosenten fra i fjor (88 prosent), som er bra nok til å kjempe med de beste, er mye av jobben gjort. Da vil jeg være stabilt inne i topp seks, i stedet for stabilt nummer 12.

Satser alt
Med Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen ute av laget er det et tomrom som skal fylles. Birkeland innrømmer at det gjør det lettere for ham å være offensiv.

– Du føler at du er en mer integrert del av laget. Jeg er ikke så redd for å ta den heisen opp og ned til IBU-cupen hele tida, som jeg kanskje var tidligere. Nå kan jeg risikere mer i hvert renn, i stedet for å safe inn et brukbart resultat for å holde plassen videre.

– Ta av håndbrekket, rett og slett?

– Ja, det funker ikke med håndbrekk hvis du virkelig skal levere toppløp. Jeg har alle planer om å gå «all inn» i hvert eneste renn i vinter. Fullt kjør fra start, varsler Birkeland.

Ole Einar Bjørndalen er helt sikker på at 30-åringen vil ta turen innom pallen i løpet av sesongen. Kanskje allerede på onsdagens 20-kilometer. Det som gjør ham litt usikker er høyden i Pokljuka, cirka 1300 meter over havet.

Birkeland taklet det riktignok fint i single mixed stafetten søndag, der han vant sammen med Thekla Brun Lie.

– Hadde løpet i dag gått i lavlandet, er jeg overbevist om at han ville vært veldig nær pallen. Det han gjorde på mixed var et palløp. Men Lars Helge er ikke den som er mest glad i høyden. Han må skyte 19 eller 20 treff, tror Bjørndalen.

​– Og da blir det pallen?

– Da tror jeg han klarer det. Enten her, eller i Hochfilzen. Jeg ble veldig overrasket over at han gikk så fort på søndag. Normalt sett i høyden skal han ha en litt dårligere dag på 20 kilometer, men jeg håper han fikser det.