TALENTFABRIKK: Årets kaptein Andreas Hanche-Olsen er bare en av mange lokale talenter Stabæk-systemet har fått opp de siste årene. Nå skal Stabæk ut i to kvalifiseringskamper mot Aalesund i håp om å berge plassen i Eliteserien.
TALENTFABRIKK: Årets kaptein Andreas Hanche-Olsen er bare en av mange lokale talenter Stabæk-systemet har fått opp de siste årene. Nå skal Stabæk ut i to kvalifiseringskamper mot Aalesund i håp om å berge plassen i Eliteserien. Foto: Teigen, Trond Reidar

Talentfabrikken Stabæk risikerer dobbelt nedrykk

– Vi ønsker selvfølgelig å matche våre unge spillere på et høyest mulig nivå, sier Inge André Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stabæk har i en årrekke vært en av landets største leverandører til aldersbestemte landslag. Nå risikerer imidlertid klubben å skilte med en langt svakere kamparena for sine største talenter i 2019.

– Vi ønsker selvfølgelig å matche våre unge spillere på høyest mulig nivå. Ambisjonen vår som klubb er å selge spillerne videre til enda større klubber. Da er det viktig for oss å teste oss mot de beste i Norge, så hvis vi skulle rykke ned til OBOS-ligaen, så er det jo ikke en ønskelig situasjon, sier Stabæks sportslige leder Inge Andrè Olsen.

Tidligere i år rykket nemlig klubbens andrelag ned til 3. divisjon. Onsdag skal Stabæks førstelag ut i den første av to kvalifiseringskamper mot Aalesund, der premiepotten er en billett til neste års Eliteserie.

– For utviklingsarenaen sin del, så betyr det jo matching på et lavere nivå. Rammen rundt kampene blir annerledes. Men sett at vi skulle rykke ned, så må målet være å rykke rett opp igjen, sier Inge Andrè Olsen.

– Frykter du at klubben skal bli mindre attraktiv for talentene om det ender med et dobbelt nedrykk?

– Nei, det tror jeg egentlig ikke. Om vi rykker ned til 1. divisjon, så vil det kanskje gjøre at vi bruker enda yngre spillere, selv om vi allerede har et ganske ungt lag. Et nedrykk vil selvsagt få noen økonomiske konsekvenser, men jeg tror ikke ett år i 1. divisjon vil bety så veldig mye for hvordan Stabæk ser ut de neste fem til ti årene, sier Olsen.

Hadde flest aldersbestemte landslagsspillere i 2017

Ifølge Budstikka var Stabæk den klubben i 2017 som leverte flest spillere til aldersbestemte landslag. Ifølge Inge Andrè Olsen har Stabæk de siste årene hatt 17-20 spillere på aldersbestemte landslag.

Millioner har årlig blitt satset på utvikling - og ikke minst skole. Til Budstikka uttalte Espen Olafsen i Norsk Toppfotballsenter fjor at Stabæk trolig var ledende i verden på samarbeid mellom fotball og skole.

I det hele tatt har Stabæk de siste årene vært en skikkelig talentfabrikk for norsk fotball.

– Hva tenker du nedrykket for andrelaget betyr for spillerutviklingen i klubben?

– Det er en større diskusjon. Vi ser at vi stort sett har brukt 16-, 17- og 18-åringer på Stabæk 2 i år. Dersom du ser på statistikk av bruk av juniorer, så vinner vi foran Vålerenga og Odd. Det sier litt om hvordan vi tenker med andrelaget vårt. Samtidig så ser vi at lagene vi konkurrerer mot, blant annet de som går opp til 1. divisjon, knapt har spilletid på en juniorspiller. Det gjør at vi har balansert på en knivsegg mellom spillerutvikling og det lagskollektive som har handlet om å spille inn et resultat, sier Olsen.

Han antyder at det vil bli en diskusjon i Stabæk framover om hvor viktig det er å ha et lag i 2. divisjon.

– Jeg tror vi vil tjene mye på den modellen vi hadde i 2. divisjon i år de neste to-tre årene. Men det viser seg at et rent juniorlag i 2. divisjon er for tøft akkurat nå, men på sikt er det kanskje mulig å klare det, sier Olsen.

Olsen kan imidlertid trøste seg med at 2. divisjon er blitt en svært tøff arena for andrelag. I 2019 er det bare Odd 2 som er kvalifisert for landets tredje beste liga.

Mener akademiet gir Stabæk-fordel før kvalik-kampene

Foran de avgjørende kvalifiseringskampene mot Aalesund, tror Inge Andrè Olsen at nettopp Stabæks utviklingsmodell kan gi blåtrøyene en fordel.

– Vi er sterk i troa. Det kom ikke som noen ekstrem overraskelse på oss at vi havnet på kvalifiseringsplassen, selv om baklengsmålet mot Strømsgodset kom langt på overtid. Men går du et par runder tilbake i tid, så trodde vel de fleste at vi ville rykke rett ned. Sånn sett er det en opptur for oss i et større perspektiv at vi nå skal spille en interessant og avgjørende kamp, sier Olsen.

Og selv om Stabæk har et ungt lag, mener Stabæk-lederen at spillerne kjenner har erfaringer med slike kamper.

– Slike kamper er ikke noe nytt for spillerne. De som har vært hos oss opp gjennom har blitt vant til å spille store kamper mot lag som Barcelona, RedBull og Zagreb gjennom Stabæk-akademiet. Flere av dem har vært gjennom 40-50 slike toppkamper, så dette har de kontroll på og er vant til, sier Olsen.

Etter den dramatiske serieavslutningen mot Strømsgodset – som du kan gjenoppleve i videovinduet under – satte Stabæk-leiren kursen mot Spania for å lade opp til kvalifiseringskampene. Lørdag var gjengen tilbake i Norge.

– Vi er sterk i troa. Stemningen virker veldig god og vi gleder oss til å komme i gang, sier Inge Andrè Olsen.

– Hvordan tror du selv dette ender?

– Jeg er en av de dårligste til å tippe på sånt. Jeg har prøvd å spille på oddsen før og trodd at jeg kan dette, men det skjærer seg hver gang. Sist gang jeg tippet var i 2011. Da var jeg ett hundre prosent sikker på at vi skulle slå Lillestrøm. Vi tapte 1-7..., minnes Stabæks sportslige leder.