IRRITERT: Thorir Hergeirsson var flere ganger irritert på dommerne under kampen mot Tsjekkia.
IRRITERT: Thorir Hergeirsson var flere ganger irritert på dommerne under kampen mot Tsjekkia. Foto: Ruud, Vidar

De beste dommerne skal dømme de beste kampene – uavhengig av kjønn

Det er en hån mot profesjonelle håndballspillere at kvinnemesterskap blir brukt til å prøve ut unge dommere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorir Hergeirsson er «drita lei av å være forsøkskaniner for unge dommere».

Han føler det dypt urettferdig at kvinnemesterskap i håndball brukes til å gi unge, fremadstormende dommerpar matching på et nivå de egentlig ikke er kommet på ennå.

Og det er nettopp urettferdig det er. For Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal, Silje Solberg og alle de andre håndballjentene er profesjonelle utøvere som jobber steinhardt hver eneste dag for å prestere.

Da blir det en hån mot dem at Det europeiske håndballforbundet vil bruke EM for kvinner til å prøve ut nye dommere. Det ville de aldri gjort i et herremesterskap. Der skal alle forutsetninger være de beste for at lagene skal prestere.

Så er spørsmålet om det er dommerne som ikke vil dømme kvinnemesterskap eller om det er de internasjonale håndballforbundene som vil bruke disse turneringene til utprøving? Uansett så er det et problem.

For om holdningene blant verdens beste dommere er at de ikke vil dømme kvinner, så burde de blitt satt til å dømme kvinnekamper og bare det. Da vil de forstå at det vil være utviklende for dem.

Men jeg tror det er EHF og IHF som ønsker å bruke EM og VM for kvinner til en arena der unge dommere kan få prøve seg i mesterskap.

Med det så sier de indirekte at de mener kvinnemesterskap er et annenrangs produkt. Noe som er fullstendig urimelig mot både spillere og ledere, som bruker et år på å forberede seg til mesterskapet.

EHF mener at det ikke er noen kvinnelige dommerpar som er gode nok for å dømme herrenes Champions League i håndball. Og det er de i sin fulle rett til å mene. Men de mener samtidig at det er seks kvinnepar som er gode nok til å dømme EM for kvinner. Da er det noe som skurrer for meg dersom de mener at kvinnemesterskap er likestilt med herremesterskap.

EHF sier til VG at de benytter de beste tilgjengelige dommerne i EM.

Forrige sesong benyttet de 58 ulike par i Champions League for herrer – alle menn – og det er naturlig å tenke at dette da er de 58 beste dommerparene i Europa.

Ser vi på hva disse parene skal i desember og januar, så er det vanskelig å skjønne at det stemmer at de har de beste tilgjengelige med i EM.

  • 58 par dømte i Champions League for herrer 2017/18
  • 13 av disse parene skal til VM for herrer
  • 5 av disse parene er i EM for kvinner

Det betyr at 40 av de høyest rangerte dommerparene forrige sesong ikke har noen internasjonale oppdrag disse to månedene.

Og skal vi se på de aller beste dommerparene, så ser det slik ut:

  • 18 par dømte sluttspill i Champions League for herrer 2017/18
  • 7 av disse parene skal til VM for herrer
  • 1 av disse parene er i EM for kvinner

Spanjolene Andreu Marin og Ignacio Garcia Serradilla er de eneste av de virkelig høyt rangerte dommerne som er i EM. Og disse er som fast inventar å regne på kvinnemesterskap. Det tror jeg de gjør fordi de føler de blir bedre dommere av å dømme både menn og kvinner.

Jeg er ikke så sikker på at de fem herreparene i EM er de fem beste parene i mesterskapet. Faktisk er jeg helt sikker på at så ikke er tilfelle. Ingen kan komme her og si at ingen av de kvinnelige dommerparene er blant de 58 beste parene i Europa.

Kjersti Arntsen og Guro Røen var rangert som det beste paret i Norge forrige sesong, men de fikk ikke dømme herrenes Champions League. Det fikk derimot Lars Jørum og Håvard Kleven.

Ikke en gang de franske tvillingene Charlotte og Julie Bonaventura, som regnes som det beste kvinneparet, fikk dømme klubbhåndballens gjeveste turnering forrige sesong.

Kvinnenes manglende muligheter til å til å dømme de beste herrelagene var årsaken til at Arntsen og Røen ga opp dommerkarrierene sine i sommer.

De beste dommerne skal dømme de beste kampene, uavhengig av kjønn. Så enkelt er det.

Og de beste dommerparene fordeles mellom herre- og kvinnemesterskap, fortsatt uavhengig av kjønn.

Jeg mistenker at drømmen til EHF og IHF på sikt er å gjøre kvinnemesterskapene til nettopp det; kvinnemesterskap. Med kun kvinnelige dommere og kvinnelige delegater. Da vil de ha gjort et stort steg mot likestilling i egne øyne.

Problemet er bare det at det er alt annet enn likestilling.

Dersom de internasjonale håndballforbundene vil ha likestilling, så fordeles de beste dommerparene på de to mesterskapene. Da dømmer også Bonaventura-tvillingene herremesterskap. Og flere av de beste herreparene dømmer kvinnemesterskap.