KNUSTE SVENSKENE: Therese Johaug feide ifra konkurrentene.
KNUSTE SVENSKENE: Therese Johaug feide ifra konkurrentene. Foto: Meek, Tore

Johaug knuste all motstand

Therese Johaug feide ifra Charlotte Kalla allerede på den første runden av jaktstarten. Svensken falt til 4. plass og var utrøstelig etterpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaug gikk praktisk talt ut samtidig med leder Charlotte Kalla før den avgjørende 10-kilometer klassisk-jaktstarten på Lillehammer.

Men det varte ikke lenge, for allerede på den første runden støtet Johaug fra svensken. Kalla prøvde desperat å henge seg på, men måtte gi tapt.

Dermed ble resten av 10-kilometeren en ren parademarsj for Dalsbygda-ekspressen.

Hun kom i mål henholdsvis 16.8 og 17.9 sekunder foran Ebba Andersson og Ingvild Flugstad Østberg.

Charlotte Kalla skuffet stort og havnet på 4. plass.

Johaug vant dermed minitouren på Lillehammer i comebacket på norsk snø i verdenscupen.

Samtidig tar hun over ledelsen i verdenscupen.

– Det er utrolig moro å kunne vinne her på hjemmebane. Å vinne minitouren og ta på seg den gule ledertrøyen igjen – det er lenge siden!

– Planen var egentlig å ligge litt bak Charlotte i starten. Jeg syntes hun åpnet hardt og hadde mer enn nok med å henge på. Men jeg klarte å hente meg inn igjen og fikk etter hvert en luke. Det var veldig moro at det gikk, sier Johaug til TV 2.

– Jeg føler meg i bra form, men samtidig føler jeg at jeg må jobbe litt mer teknisk. Det blir litt kavete og masete ute i løypen der. Det er to år siden jeg har konkurrert, så jeg har nesten glemt hvor vondt det gjør å gå. Men det er utrolig artig å komme tilbake og kjenne på idrettsglede igjen.

Østberg gikk styggfort

21 år gamle Ebba Andersson startet kun 15 sekunder bak de to, og gikk strålende utover i løpet, til tross for at hun ikke klarte å tette luken til Johaug.

Hun fikk etter hvert los på Kalla og stakk fra sin mer rutinerte lagvenninne.

Andersson gikk faktisk fortere enn Johaug i siste halvdel av løpet og sikret en imponerende 2. plass.

Ingvild Flugstad Østberg gikk også svært imponerende og klarte å passere Kalla på slutten. Hun var svært nær ved også å ta igjen Andersson på oppløpet, men måtte ta til takke med 3. plassen.

Østberg hadde nestbeste langrennstid, kun såvidt slått av Therese Johaug.

– Jeg er så glad på Ingvilds vegne. Og nå er det vi som har to på pallen, tenk, sier Johaug med referanse til lørdagens renn, der hun vant foran Andersson og Kalla.

– Det var skikkelig gøy. Det var fantastisk morsomt å gå. Det var hardt, men når man går fort så er det morsomt. Det var en fysisk og mental kamp. Det er fantastisk gøy å komme på pallen, sier Østberg til TV 2.

Østberg klarte å forsere Kalla i den siste bakken, og forteller at hun hadde en helt spesiell motivasjon.

– Jeg spurte meg selv om jeg hadde ett siste gir, og så hadde jeg mye familie og venner som sto oppe i den siste bakken, som jeg så i sidesynet, så da tenkte jeg at jeg måtte gi alt for dem.​

Kalla brast i gråt

Det ble for mye for Charlotte Kalla etter at hun falt fra 1.- til 4.-plass på søndagens jaktstart på Lillehammer.

Den svenske langrennsstjernen var åpenbart veldig skuffet da hun møtte pressen etter løpet. Da Heidi Weng kom bort for å trøste henne, måtte Kalla gå fra pressesonen, skriver Aftonbladet.

– Charlotte, det er ikke så farlig. Du tar det neste gang. Du slo sikkert meg med to minutter. Og du var bra i går, sa Weng til en utrøstelig Kalla.

Svensken gikk ut med knapp ledelse på Therese Johaug under søndagens jaktstart over 10 kilometer i klassisk stil. Kalla ble fullstendig parkert av Johaug og måtte også se Ebba Andersson og Ingvild Flugstad Østberg gå ifra henne.​

Charlotte Kalla var svært skuffet i intervju med TV 2 etter målgang.

– Dette var ikke noe gøy å komme på tredjeplass, men det er tre andre jenter som er sterkere enn meg i dag.

– Jeg kjente det med en gang Therese økte farten at jeg ikke kunne holde følge. Jeg er så klart skuffet.