KAN BLI DRONNING: Med Nora Mørk borte, så kan Veronica Kristiansen ende opp som Norges store spiller i EM.
KAN BLI DRONNING: Med Nora Mørk borte, så kan Veronica Kristiansen ende opp som Norges store spiller i EM. Foto: Åserud, Lise

«Dritten i midten» kan bli EM-dronning

Nora Mørk har skutt hvert fjerde skudd for Norge de siste årene. Nå må en annen ta over hovedrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelig er dagen her. Dagen der vi kan åpne den første luken i adventskalenderen.

Dagen der nissene Fritz, Hansi og Gynter dukker opp på gården til Olaf Sand for n'te gang.

Og det er dagen de norske håndballjentene kaster i gang EM mot Tyskland.

Når Thorir Hergeirssons utvalgte skal forsøke å forsvare EM-tittelen sin, så er det denne gangen uten Nora Mørk i hovedrollen.

For det er hevet over enhver tvil at Mørk har vært først i alt, eller fus, som de sier på Østlandet.

Ser en på Norges fem siste mesterskap, så har Mørk stått for 22 prosent av avslutningene. Går vi ned til de tre siste, så er tallet hele 24,5.

Mørk har altså tatt nesten hvert fjerde skudd Norge har hatt. Det er klart det blir merkbart når det blir borte.

Men Norge kommer neppe til å ha færre avslutninger i denne turneringen. Det betyr bare at noen andre må ta over skuddansvaret. At noen andre må tørre å være den som skyter når det går litt trått.

For der andre er mer redd for å feile, så har Mørk vært den som har vært offensiv i hodet og har hatt et større ønske om å lykkes enn frykt for å mislykkes.

Men hvem kan erstatte Nora Mørk? Ingen kan erstatte Nora Mørk. Men det er flere i troppen som har egenskaper til å ta større ansvar enn de har gjort tidligere.

Min favoritt til å ta over plassen i sentrum av begivenhetene er Veronica Kristiansen.

«Vikki» fikk sitt første mesterskap i VM i 2013. Der var hun lærejente, men allerede året etter var hun i ferd med å spille seg varm i landslagstrøyen. I 2015 hadde hun fått en sentral rolle, og de siste årene har hun vært en sterk kandidat til prisen for beste birolle.

Nå er det på tide å ta sin første hovedrolle i et mesterskap.

Kristiansen dro fra FC Midtjylland til den ungarske storklubben Györ i sommer. Hun gikk dermed fra hovedrolle til birolle på klubblag. Hva passer vel da bedre enn å spille litt førstefiolin på landslaget?

28-åringen er en av verdens beste ankomstspillere. Hun er lynrask, eksplosiv, tøff og har et strålende skudd. En tonic for suksess slik Norge spiller.

For se ikke bort fra at Norge kommer til å flytte mye av det offensive fokuset mot venstresiden nå som Mørk er borte. Og det vil bli mye mer rom for Kristiansen enn hun har vært vant til å få når Mørk har søkt seg fra sone til sone for å komme til skudd.

Hvis hun tar den utfordringen, kan Kristiansen fort bli en av EMs virkelig største stjerner. Og er det en som fortjener det, så er det hun.

For det har ikke alltid gått på skinner for «Vikki». Som niåring mistet hun moren til kreft, og vokste opp med en far som ofret alt for døtrene sine.

Henning Kristiansen var også trener for henne i oppveksten, og har bidratt mye til at Veronica i dag er en av verdens beste håndballspillere.

Da Glassverket rykket opp i eliteserien i 2012, så var oppstillingen fra venstreving til midtback følgende: Kristiansen - Kristiansen - Kristiansen. De tre søstrene Jeanette, Veronica og Charlotte bekledde de tre posisjonene.

Mens storesøster Charlotte trappet ned og stiftet familie, så tok Veronica steget ut i den store verden. Lillesøster Jeanett havnet i Larvik og så i Vipers Kristiansand - klubben storesøstrene spilte for i 2010. Og Jeanett var i bruttotroppen til EM, men ble ikke tatt ut.

Nå kan søstrene følge med og se at «dritten i midten» kan bli Norges EM-dronning. For Norge trenger en som kan gå foran i krigen, og ingen er bedre rustet for oppgaven enn Veronica Kristiansen.