– Han er god til å hjernevaske spillere

Åge Hareide er ikke knapp i ordbruken når han forklarer grunnen til at Norge har prestert så godt under Lars Lagerbäcks ledelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som landslagstrener for Danmark har Åge Hareide igjen vist at han vet å trene et fotballag. Under nordmannens ledelse har danskene klatret til tiende plass på FIFA-rankingen, og med åttedelsfinalen i årets fotball-VM frisk i minne, har danskene oppnådd noe Norge bare har kunnet drømme om de seneste årene.

Men med Lars Lagerbäck bak spakene for det norske landslaget, mener Hareide at styrkeforholdet de to landene imellom er jevnere enn på lang tid.

– Internasjonal fotball i dag er så tett og jevn. Norge er nå på et B-nivå, men veien opp til A-nivået er minimal, sier Hareide til TV 2, og legger til:

– Under Lagerbäcks ledelse er Norge utrolig godt organisert og vanskelig å bryte ned, og et sånt lag kan alltid vinne fotballkamper. Jeg merket det under VM i sommer at landslagsfotball er mye jevnere enn det har vært før, bare spør Tyskland og se hva de har opplevd i det siste.

Lagerbäck sier seg enig.

– Jeg tror at forskjellen på det tredje nivået Norge har spilt på og på nivået over som Danmark har spilt på er veldig liten, hvis man ser bort ifra noen få lag. Er man blant de 20-25 beste lagene i verden, så er det bare enkelt topplag det er vanskelig å slå. Resten er ganske likestilte, sier svensken til TV 2.

Ikke overraskende

Lars Lagerbäck har på kort tid satt sitt preg på det norske landslaget, og fått troen tilbake i en hel nasjon etter gruppeseier i Nations League og en klatring fra 84. til 46. plass på FIFA-rankingen.

Hareide er ikke overrasket.

– Lars har gjort en god jobb med alle lag han har ledet, så dette var ingen bombe. Han er veldig tydelig på hvordan han vil ha det, og det har vært viktig, sier nordmannen.

– Jeg tror han er god til å hjernevaske spillere. Har får de til å tro på hans metoder, og det er viktig. Det blir nesten en manipulasjon, men når du lykkes med det har du et lag foran deg som tror på det de skal gjøre, og det har vært veldig tydelig med Norge. Det er utrolig gledelig for norsk fotball, legger han til.

Alt har en ende

Med suksess kommer også nye håp og drømmer. Forrige uke var Terje Svendsen fra Norges Fotballforbund ikke mindre beskjeden enn at han ønsket seg Lars Lagerbäck på en livstidskontrakt med Norge.

Men skal vi tro svensken er det slutt etter EM i 2020.

– Nå har jeg svart på det så mange ganger, men jeg er ganske bestemt på at etter jeg er ferdig med denne fine jobben med Norge, så må jeg nok trekke meg tilbake. Jeg håper det i hvert fall.

– Åge, du er 65 år nå, og Lars er vel 70 - hvem av dere holder ut lengst i trenerstolen?

– Det blir nok Lars. Han har levd et mye sunnere liv enn meg, sier Hareide før han bryter ut i latter.

– Det tror jeg ikke du skal vedde på. Jeg er helt sikker på at jeg kommer til å sitte i sofaen og se på at Åge tar over etter meg eller noen andre for det norske landslaget, kontrer Lagerbäck med et smil.