FAVORITTER: Selv uten Nora Mørk og Amanda Kurtovic så er de norske håndballjentene blant de største favorittene til EM-gull.
FAVORITTER: Selv uten Nora Mørk og Amanda Kurtovic så er de norske håndballjentene blant de største favorittene til EM-gull. Foto: Ruud, Vidar

Derfor er Norge EM-favoritter selv uten Mørk og Kurtovic

Men det er mange som vil ha et ord med i laget før medaljene deles ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge uten Nora Mørk og Amanda Kurtovic. Kan det være en gullkandidat i EM?

Selvsagt er Norge det. I mine øyne er de den største favoritten sammen med vertsnasjonen Frankrike.

Det er ingen tvil om at Norge kommer til å savne Nora Mørk. Vi snakker om en av verdens aller beste spillere. Kanskje den aller beste? Og Kurtovic var den som skulle erstatte henne i EM.

Nå er Thorir Hergeirsson nødt til å tenke annerledes. Men det betyr ikke nødvendigvis at Norge blir så veldig mye svakere.

Mye har handlet om Mørk i det norske angrepsspillet de siste årene. Hun har tatt veldig mye ansvar, men også veldig mye plass. Hun satser gjerne over flere soner, og gjør det trangt for Norges andre bakspillere. Nå blir det Linn Jørum Sulland som må ta hovedansvaret på høyreback, og hun er en mye mer stasjonær spiller. Det kan bety mer rom for Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen, noe som ikke trenger å være negativt.

Jeg satt igjen med et stort spørsmål etter det opprinnelige laguttaket; hvordan skulle Hergeirsson løse forsvarsspillet uten to bytter forsvar/angrep? For i troppen var det fire venstrehendte spillere, der ingen av dem har internasjonalt snitt over forsvarsspillet sitt. Ingen av dem kan stå i nest ytterste forsvarsposisjon mot verdens beste venstrebacker.

Så hvis det kom noe positivt ut av den kjedelige skaden til Kurtovic, så var det at Hergeirsson fikk en ekstra mulighet i forsvaret sitt.

De siste årene har Stine Skogrand og Silje Waade vikariert som høyreving og tatt jobben som nest ytterste forsvarsspiller i den omgangen Norge har hatt langt bytte for Nora Mørk. Dermed har Mørk kunnet stå som kant i forsvar og sluppet å ta det lange løpet til benken. Nå er Waade inne i troppen og kan gjøre den jobben dersom det viser seg at Heidi Løke ikke klarer toerjobben i forsvar.

For er det en ting de siste årenes mesterskap har vist, så er det at Bredal Oftedal, Løke og Mørk alle har vært et nummer for liten i forsvar mot de beste nasjonene. Men med Sanna Solberg og Silje Waade på banen, så kan Hergeirsson løse det uten for mange bytter.

Sanna Solberg kan fort bli en nøkkelspiller for Norge i EM. Hennes gode forsvarsegenskaper gjør at Bredal Oftedal kan stå ytterst på venstresiden, mens Solberg tar forsvarsjobben for henne. Det betyr mye for Norges lynkjappe ankomstspill å ha Bredal Oftedal på banen når det settes fart i lengderetning. Formelen Best målvakt + godt forsvarsspill + lynkjappe kontringer er fortsatt en gullresept.

Jeg holder derfor Norge som den største favoritten til EM-gullet.

Frankrike spiller på hjemmebane, og skal ha en fordel av det. De har så godt som alle med fra VM-triumfen i fjor, noe som borger for kvalitet. De har lært seg Norges gullformel, og brukte den mot de norske jentene i fjorårets finale. Det er ekstremt mye kraft i det franske laget, men det er også en del hoder som kan koke kraftig over.

I tillegg så har de en av EMs mest spennende nykommere med seg. 17 år gamle Pauletta Foppa. Linjespilleren fyller ikke 18 før EM er over, men kan faktisk få en større rolle i mesterskapet enn hun hadde trodd på forhånd. Åpningskampen mot Russland viste at Frankrike kan trenge en mer ballorientert linjespiller utover i mesterskapet.

Det som taler mot Frankrike, er at de aldri har klart å prestere på topp i to strake mesterskap. De takler dårlig å ha favorittstempelet. Da kommer divaene frem i de franske jentene. Sist de spilte mesterskap på hjemmebane så gikk det ikke spesielt bra. Da, som nå, var de storfavoritter, men endte på en fjerdeplass i sin mellomspillgruppe. De tok seg litt sammen i plasseringsspillet og klarte å karre til seg en femteplass, men det var langt under hva som var forventet. Tapet i EM-premieren mot Russland kan være vekkeren de trenger for å unngå samme skjebne denne gangen.

Men Olivier Krumbholz ble hentet tilbake som landslagssjef for å skaffe EM-gull på hjemmebane. Dette var det man jobbet mot også da man ble verdensmestere i fjor. Trenerveteranen kommer til å holde jentene sine på tå hev for å lykkes med sitt store mål.

Russland har fortsatt Jevgenij Trefilov på benken, og da er det umulig å spå hvordan det vil gå. Det kan bli alt fra gull til total fiasko.

Russerne har et spennende mannskap, men de er fortsatt uten en topp linjespiller og det blir spennende å se om veteranen Anna Sedoykina kan gi dem redningene de trenger for å kjempe om medaljer. Men Trefilov har klassespillere som Anna Vyakhireva og Daria Dmitrijeva, som er blant de aller beste håndballverden har å by på. Det blir også veldig spennende å se Antonina Skorobogatsjenko. Den 19 år gamle høyrebacken er tilbake etter at hun ble dopingtatt under junior-EM i 2017. Hun er toppscorer i den russiske ligaen denne sesongen. Med Skorobogatsjenko tilbake, så kan Vyakhireva spille kant i perioder.

Når Trefilov også prater ned russernes muligheter før EM, så vet man at de har noe stort på gang. Åpningskampen mot Frankrike ga signaler om at russerne kan ha en ny gullgenerasjon på gang.

Det er fortsatt litt vanskelig å holde Russland som en soleklar gullkandidat, men de er så absolutt en spennende outsider.

Nederland har vært en gjenganger på seierspallen de siste årene, og Helle Thomsen kommer nok en gang med et interessant lag. Nå er Estevana Polman tilbake for fullt. I fjorårets VM så gjorde hun comeback på rekordtid etter fødsel, og klarte ikke å komme opp på sitt vante nivå. Nå har hun et skikkelig treningsgrunnlag, og tilbake i storslag.

Utfordringen for Thomsen er linjespillerposisjonen. Etter at Yvette Broch ga seg før sesongen, så var det lagkaptein Danick Snelder som skulle være den som slåss inne i motstanderens forsvar. Men nå har ryggen hennes slått seg vrang. Dermed blir det 20 år gamle Merel Freriks som er den eneste linjespilleren i troppen. Freriks har spilt seks landskamper før EM starter. Og linjeposisjonen skal ikke undervurderes. En rutinert og spilleintelligent linjespiller kan bety mange mål fremover.

Men en det skal bli spennende å se i Frankrike er høyrebacken Dione Housheer. 19-åringen kan gjøre Nederland mindre avhengige av at kronisk ustabile Laura van der Heijden har en god dag.

Med Tess Wester bakerst og Lois Abbingh og Nycke Groot i tillegg til Polman, så har Nederland mer enn nok klasse til å kjempe om medaljer nok en gang. Og på benken har de en av de grundigste taktikerne i Thomsen.

Montenegro skal heller ikke avskrives i medaljekampen. EM kan bli det definitive gjennombruddet for Djurdjina Jaukovic. Den 21 år gamle venstrebacken har vist svært gode takter for Buducnost denne sesongen, og kan bli en av EMs store spillere. Men da hun må unngå for mange unødvendige utvisninger i forsvar.

Svenske Per Johansson hadde en svært heldig hånd da han tok over Montenegro i fjor. Nå har han hatt et år på å få inn skandinaviske holdninger og arbeidsmoral i talentfulle montenegrinere. Det kan bli en meget, meget farlig kombinasjon. Johansson har fått med seg veteranene Milena Raicevic, Katarina Bulatovic og Jovanka Radicevic videre, og da kan man ikke kan glemme dem når man skal oppsummere medaljekandidatene.

Du kommer ikke utenom Danmark og Sverige heller. Ingen av dem har imponert stort i oppkjøringen, men oppkjøring er en ting. Mesterskap er noe helt annet.

Danskene fikk seg en skikkelig boost da kaptein Stine Jørgensen ble kampklar mot alle odds. For fire uker siden var det helt utelukket at hun ville bli klar til EM, men nå er hun i troppen og klar for spill. Hun var ikke med i Møbelringen Cup, og trener Klavs Bruun Jørgensen har reist til Frankrike med 17 spillere. Det er mulig han venter med å skrive lagkapteinen inn i troppen til etter gruppespillet. Men med Stine Jørgensen i form, så blir de danske piger farlige.

Sverige på sin side fikk en negativ nyhet rett før avreise. Storskytteren Johanna Westberg måtte melde forfall. Toppscoreren i den danske ligaen vil bli sårt savnet for svenskene. Uten Westberg, så blir det veldig mye ansvar på Isabelle Gulldén, og jeg sliter med å se at Sverige er gode nok til å ta seg til en semifinale.

Min dark horse blir Serbia. Etter noen år med typisk serbisk krangling i mesterskap, og spillerboikotter, så har den nye landslagssjefen Ljubomir Obradovic klart å samle gamlegjengen. Og det virker som om samholdet som preget dem under VM på hjemmebane i 2013 er tilbake. Men Andrea Lekic, Dragana Cvijic, Katarina Tomasevic og Katarina Krpež Slezak er ikke blitt yngre med årene. Får de flyt så skal de likevel ikke avskrives.

Romania er igjen helt avhengig av at Cristina Neagu er verdens beste. Hun er toppscorer i Champions League denne sesongen, men har virket sliten når hun har måttet gjøre jobben alene i de siste mesterskapene. Ambros Martin trenger at flere står frem og tar litt av ansvaret av Neagus skuldre dersom de skal lykkes. Romanias målvakt Iulia Dumanska kan bli en overraskelse for mange. Hun kan ta steget inn i det internasjonale søkelyset under EM.

Det er ni medaljekandidater, og det viser hvor stor bredden er blitt i kvinnehåndball. Mange savner kanskje Ungarn blant dem, men de holder på å bygge opp et nytt lag. Noemi Hafra er noe av det mest spennende som er å se på en håndballbane for tiden. Dette mesterskapet kommer nok for tidlig for magyarene, men det blir ikke lenge til vi ser dem kjempe om edelt metall igjen.

Da er det bare Tyskland, Slovenia, Tsjekkia, Polen, Spania og Kroatia igjen. Jeg klarer ikke å se noen av dem i en semifinale, men ingen av dem blir noen kasteball i EM. Alle er i stand til å skape trøbbel for hvem som helst i mesterskapet. Norge skal ikke falle ned mange prosent før Tsjekkia kan gjøre det veldig ubehagelig for dem.

Norge har vunnet EM uten Nora Mørk før, og det kan de så absolutt gjøre igjen. Nå er det bare å benke seg foran skjermen og få den gode julestemningen som bare håndballmesterskap kan gi.