GULLGROSSIST: Gunn-Rita Dahle Flesjå parkerer sykkelen i garasjen etter en imponerende karriere.
GULLGROSSIST: Gunn-Rita Dahle Flesjå parkerer sykkelen i garasjen etter en imponerende karriere. Foto: Åserud, Lise

Dahle Flesjå legger opp

Gunn-Rita Dahle Flesjå har bestemt seg for å avslutte karrieren som profesjonell terrengsyklist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

45-åringen bekrefter selv avgjørelsen i en pressemelding fredag.

– Jeg ønsker herved å informere om at jeg nå avslutter min 23 år lange proffkarriere og går over i en rolle som ambassadør og fulltidssyklist, skriver hun.

I løpet av 2018-sesongen, som ble hennes siste på toppnivå, tok hun karrierens 30. verdenscupseier og gull under maraton-EM.

Dahle Flesjå har ett OL-gull og totalt 20 mesterskapsgull på sin innholdsrike merittliste.

Uoppnåelig mål

I fredagens pressemelding skriver 45-åringen videre at hun i 2006 satte seg som mål å ta 30. verdenscupseire og ti VM-gull.

– Den gang virket det som et ganske uoppnåelig mål. Det tok kanskje noe lenger tid enn hva vi hadde regnet inn, men da smakte det da også ekstra godt «på overtid» å nå denne målsettingen denne sommeren, skriver veteranen.

Hun takker videre sine mangeårige støttespillere og trekker i særdeleshet fram ektemann og trener Kenneth Flesjå som en viktig bidragsyter til suksessen.

– Først og fremst vil jeg takke min ektemann og coach Kenneth, som har støttet meg og stilt opp i medgang og motgang helt siden vi hadde våre første sykkelturer sammen vinteren 1998/99, skriver Dahle Flesjå.

Medaljegrossist

Ved siden av de mange internasjonale medaljene har 45-åringen vunnet verdenscupen i terrengsykling sammenlagt fire ganger.

2004-sesongen står igjen som den mest suksessrike i den norske sykkellegendens karriere. Da vant hun samtlige konkurranser hun stilte til start i, inkludert OL-gullet i Aten.

Rogalendingen har også i lange perioder av karrieren vært rangert som verdens beste terrengsyklist på kvinnesiden av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Sitt første VM-gull tok sykkelstjernen fra Bjørheimsbygd i 2002. Samme år ble det EM-gull. Deretter har de internasjonale medaljene nærmest avløst hverandre.